Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Bolestivá kolena

Bolestivá kolena

Možná vám při ranním vstávání těžknou nohy a notnou chvíli trvá, než kolena řádně rozhýbete. Nebo máte problémy vyjít o patro výš do účtárny a o zdolání schodů v paneláku ani nemluvě. Ačkoli vám kolena neotékají a neutrpěli jste žádné zranění, může se jednat o závažnější problém, který není dobré podceňovat.

Koleno nerozhýbávejte a jděte k lékaři i bez otoku

Pokud jste už poznali nepříjemné bolesti kolenou, jistě potvrdíte, že s tímto největším kloubem v těle není radno si zahrávat. Přitom na to jde většina pacientů poměrně špatně – když je koleno začne bolet, snaží se ho rozhýbat a jako optimální léčbu volí pohyb, tím ale v mnohých případech celou situaci ještě zhorší. Druhou častou a mylnou představou je to, že když koleno neotéká, není třeba navštěvovat praktického lékaře, protože to nebude nic vážného. Jenže spousta zánětů a dalších nemocí kolene není žádnými otoky provázena, takže se pacient opět trápí zbytečně doma a k lékaři přichází zpravidla v ukrutných bolestech.

Oteklé koleno

oteklé koleno
autor: James Heilman, MD; Wikimedia Commons

Otok kolena zpravidla upozorňuje na vážnější problém, který není dobré podceňovat. Pokud vám otéká koleno bez zjevné příčiny či předchozího poranění, může se jednat o artritidu, dnu nebo zánět.

Otok bývá ale také průvodním jevem zranění kolene. Oteče-li koleno během jedné hodiny po zranění, nejspíš budete mít problémy s vazy, případně otok souvisí se zlomeninou.

Pokud koleno oteče až po několika hodinách či dokonce v řádu dnů, pravděpodobně se bude jednat o výron nebo poraněný meniskus.

Uzamčené a vyhozené koleno

Jako uzamčené či uzamknuté koleno je označován stav, kdy koleno nelze ohnout ani narovnat. Někdy je pohyb kloubu blokován mechanickou překážkou, např. kouskem chrupavky, která se do něj vklínila, jindy se může jednat o příznak vážnějšího zranění. V obou případech není možné si s tímto problémem poradit doma a je třeba vyhledat lékaře.

Přímým opakem uzamčeného kolena je pak vyhozené koleno. Téměř vždy se v tomto případě jedná o potíže spojené se zraněním vazů a o koleno samotné ani tolik nejde. Vazy jsou někdy natažené, jindy přetržené a následkem toho se koleno uvolní. Postižený má pocit, že je koleno posunuto na stranu a že nesedí na svém místě. I v tomto případě je nutná lékařská pomoc.

Praskání, loupání a vrzání

bolestivá kolena

Z kolene se ozývají nejrůznějších zvuky. Nejčastěji jde o praskání či loupání, které se ozývají zejména při ohýbání kolena či delší chůzi. Jedná se o tak častý jev, že se s ním během života setká naprostá většina lidí. I když zvuk zní poněkud hrozivě, nemusí ještě indikovat problém – v tomto případě je důležité zaměřit se především na to, zda podivné zvuky provází bolest. Pokud ano, vyhledejte svého lékaře.

Dalším častým zvukem, který z kolenou vychází, je nepříjemné vrzání. To souvisí s opotřebovanou chrupavkou – když problém úplně zjednodušíme, můžete si představit, že zvuk vychází ze dvou kostí, které vržou třením o sebe. Vrzání může souviset s předchozím zraněním, ale po padesátce také s přicházející artritidou.

Diagnostikujte místo bolesti a situace s ní spojené

Než se vypravíte k lékaři, je dobré se zamyslet nad tím, při jakých příležitostech vás koleno bolí, a ideálně také přesně specifikovat, kde koleno bolí. Pokud máte problémy se stoupáním do schodů, pravděpodobně bude na vině chrupavka. Totéž platí i o chůzi ze schodů. Jestliže však trpíte ráno při vstávání a bolest postupně rozhýbete či sama ustává, může se jednat o první fázi artritidy.

Bolest v přední části kolena souvisí s čéškou. Bolest uvnitř souvisí s vazy, artritidou nebo poškozením menisku. Bolest zvenčí souvisí s artritidou nebo poškozením menisku. Bolest na straně souvisí s poškozením postranních vazů nebo artritidou.

Nenašli jste, co jste hledali? Navštivte naši poradnu, najdete zde zkušenosti našich zákazníků i odpovědi na nejčastější dotazy k tomuto tématu.
Případně zde můžete položit svůj dotaz, rádi vám poradíme!

Přejít do poradny


Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit