Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Jak se nezbláznit z předvánočního shonu: myslete jako dítě

Jak se nezbláznit z předvánočního shonu: myslete jako dítě

Pokud se vám při slově „Vánoce“ zrychluje tep a před očima máte jen dlouhatánský seznam úkolů, čtěte dále. Poradíme vám, jak se vrátit zpátky k podstatě Vánoc a znovu si je užít.

Asi každý z nás má z dětství na Štědrý den krásné vzpomínky. Někdo si vybavuje vánoční pečení a ujídání těsta, jiný nervozitu z čekání na dárky. A ten, kdo dostal přesně to, co nadiktoval Ježíškovi, má dodnes úsměv na tváři při vzpomínce na rozbalování nejhezčího dárku na světě.

Ať už v nás ale převládá jakákoli vzpomínka, vždy směřuje k jednomu a tomu samému – rodině. Vánoční pečení jsme neprožili sami s receptem svítícím na tabletu, ale mamkou nebo babičkou v kuchyni.

Jak prožít Vánoce

Čekání na dárky jsme si nekrátili sami při brouzdání na internetu, ale s rodiči nebo sourozenci při společné práci nebo sledováním pohádek. A dárky jsme nerozbalovali sami, ale radost jsme hned sdíleli se všemi okolo a hned jsme všechny zapojovali do hry. Když se opravdu zamyslíme, odkud všechny ty krásné pocity pramení, není to z věcí, ale z atmosféry a jednotlivých, někdy dokonce miniaturních zážitků.

Myslete jako dítě

Letošní Vánoce zkuste vnímat znovu tak, jako byste byli prvňáček a koukali na své rodiče z výšky 120 cm od země. Jasně, že byste chtěli nějaký super dárek, ale nesmí se to smrsknout jen na něj a zbytek času trávit osamoceným čučením na televizi. Po letech si už na takový den ani nevzpomenete.

jak prožít vánoce v klidu, s dětmi

Ne nadarmo se říká, že ty nejlepší věci na světě nejsou věci. Spíše si dokážeme vybavit legraci z koulování a svištění na starém pekáči, než jakou barvu měla ta či ona vysněná hračka. Reklamy se nám snaží namluvit opak, tedy že vše je o produktech. Jak by ne, vánoční sezóna je pro obchodníky tím nejvýživnějším obdobím roku. Nenechte se zmást!

Jako dítě byste určitě toužili být více zapojení do příprav, zkusit lít olovo do vody, být pochválení za to, že jste užiteční a užít si to příjemné těšení. A tím se dostáváme k tomu celému klíči, jak se nezbláznit z letošních příprav:

1. Plán

Práce si rozdělte na několik týdnů dopředu, jinak se v posledních dnech před Štědrým večerem dostanete pod tlak a místo hezké atmosféry budete šířit negativní emoce. A bude to vaše chyba, nikoli ostatních. Dárky lze koupit už během listopadu, úklid postupně rozfázovat do tří víkendů. V práci na nás sice bývají větší nároky než dříve, máme ale internet – a to je nástroj, který nám ušetří desítky naběhaných kilometrů a hodiny drahocenného času.

2. Spolupráce

Rozdělte vánoční přípravy na jednotlivé úkoly a podělte se o ně s dalšími členy rodiny. Menší kluk nedokáže umýt okna, ale utřít prach svede bez problémů. A když už u toho bude, můžete si s ním projít staré fotografie v šuplíku, který před tím krásně naleští.

Jak si užít Vánoce

Holky zase zasvěťte do vaření, těsto sice neuhnětou, ale vykrajování pomoci formiček zvládnou jedna dvě. Zábava, vzájemnost, pomoc, chvála, radost.

Neumím péct

Že cukroví jen kupujete v krabici? Ale no tak, jen to zkuste – bude legrace a ať už se to povede nebo ne, může z toho být příběh na celý život ;-)

3. Upřímnost

Dárků nemusí být 20 a nemusíte si na ně půjčovat, jak na nás křičí reklamy v televizi. Děti ani příbuzné tím stejně neuchvátíme. Daleko lepší je vybrat jeden hlavní, který moc chtějí a ze kterého se posadí na zadek, a několik menších, zpravidla i chytřejších. Ideální jsou stavebnice, jež rozvíjí motoriku a logické myšlení, nebo knížky a deskové hry. První večer možná skončí v koutě, v následujících týdnech se ale určitě stanou středem celého vesmíru.

4. Vzájemnost

Často mozek zahltíme jen „logistickými“ požadavky, jako kam dojet, co koupit, komu poslat přání. Na to podstatné, tedy radostné očekávání a samotný program Vánoc, už ale zapomínáme. Ukažte dětem tu správnou převánoční a vánoční atmosféru.

Jak si užít vánoce a vánoční přípravy s dětmi

Nenechte je jen sedět u televize nebo si hrát s počítačem, vymyslete na všechny sváteční dny parádní program a užijte si jejich radost. Neměl by chybět výlet, ať už do přírody nebo třeba za příbuznými, stavění sněhuláka, společné hry, čtení z knížky nebo dodržování tradic. Jejich seznam přineseme zase v jednom z dalších článků.

Děláme to pro ně

Skvělým programem může být společná tvorba vánoční výzdoby – sice může dětská kresbička pověšená na okně kazit jinak designově vyladěný interiér, ale děti budou hrdé, že je jejich práce všem na očích.

Zkuste zkrátka zavzpomínat na to nejhezčí z vašich Vánoc, vylepšit to a předat dál. A nezapomínejte na tu nejdůležitější poučku ze všeho: nejlepší věci na světě nejsou věci ;-)

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit