Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Jak to chodí v úlu: královna, dělnice a trubci pod lupou

Jak to chodí v úlu: královna, dělnice a trubci pod lupou

Včelky často vidíme jako kamarádky a pilné pracovnice, které se s ničím moc nepářou. Pojďte se podívat na to, jak to chodí v úlu, že mu šéfují hlavně "ženy".

Pokud bychom chtěli popsat všechny zvláštnosti života v úlu, vydalo by to na celou jednu knížku. A pořádně obsáhlou. Včelstvo je mimořádně složité společenství, kde se role včelek mění podle jejich stáří a aktuálního ročního období. Spoustu vazeb jsme dokonce ani nechápali, dokud nám moderní technologie neumožnily proniknout přímo do úlu a sledovat vše z první ruky.

Pro přehlednost se proto v následujícím článku nebudeme zabývat detaily a vše souhrnně popíšeme podle pohlaví a pracovních pozic. V základní sestavě najdeme tři typy včelek: matku, trubce a dělnici.

Matka alias včelí královna

Opravdová královna

Královně se dostává extra péče, kdy je jí neustále nablízku 10 až 15 osobních pomocnic. Tyto dělnice mají na starost její čištění, zahřívání a krmení speciální stravou – mateří kašičkou. Díky tomu žije královna 3 až 5 let místo obvyklých několika týdnů.

Pro toho, kdo teď kroutí hlavou a říká si, proč nepíšeme raději maminka, máme hned ze startu jedno upozornění. Život v úlu není tak romantický, jak si lidé idealizují z pohádek, funguje v něm spíše přísný řád. Ve většině případů platí, že přednější je prospěch celého společenství před životem samotné včelky.

Když tedy mluvíme o královně celého úlu, na nějakou milou maminku rovnou zapomeňte. Po vylíhnutí, které trvá 16 dní od položení vajíčka, si svou vůdčí pozici musí vybojovat a zvítězit nad dalšími sokyněmi. Vyhrává ta nejsilnější. Za tímto účelem je královna vybavena žihadlem bez zpětného háčku, aby o něj nepřišla a nezemřela, dalším viditelným fiziologickým znakem je výrazně delší zadeček než u běžné včely.

Díky tomuto pozadí dokáže klást až neuvěřitelných 2000 vajíček denně. Kromě zajišťování nových generací včel má na starosti také řízení celého úlu – jejich chování ovlivňuje pomocí feromonů.

včelí matka, role včel v úlu
Královnu poznáte snadno, je výrazně větší než všichni ostatní. Včelaři si ji také často značí barvou, díky které později poznají její stáří. Zde má číslo 17 v zeleném puntíku

Trubci

Nemají žihadlo

Naše představy o statných trubcích chránících úl jsou liché, trubci nemají žihadlo. Možná proto, aby si doma nemohli moc vyskakovat. O obranu se zde starají jen dělnice.

Dříve dívky méně chytrým klukům říkaly, že to jsou troubové nebo trubci. Dnes volí spíše jiné výrazy, nicméně podstatné je, že trubci, včelí samečci, jsou v úlu za pěkné otloukánky a holky se s nimi vůbec nemazlí.

Primární úlohou trubců je pouze oplodnit včelí královnu při tzv. zásnubách mimo úl. Romantický název značí pořádný mejdan, při kterém se matka spáří s až deseti trubci a na svatbu už nečeká. Sperma si uchová v těle po zbytek svého života a vrací se do úlu, zatímco trubci umírají vyčerpáním.

Po krátký čas zůstávají zbylí trubci v úlu a pomáhají například s termoregulací, nicméně uprostřed léta, když už v přírodě není nektar, je dělnice přestanou pouštět k zásobám. Cítí totiž, že se už blíží podzim a chtějí šetřit potravu. Chlapy budou potřebovat až další jaro, tak co teď s nimi? Zesláblí trubci nakonec umírají vyčerpáním mimo úl.

trubec, larvy, včely
Na snímku jsme zakroužkovali bachratého trubce a několik mladých larev

Dělnice

A tím jsme se volně dostali k dělnicím, které známe z rozkvetlých luk a našich balkónů. Suverénně tvoří základnu každého úlu – zatímco matka je jen jedna (před rojením i více) a trubců maximálně pár tisíc, dělnic najdeme v jednom včelstvu klidně 30 tisíc, na vrcholu sezóny až 60 tisíc.

Vyvíjí se ze stejného vajíčka jako matky, ale líhnou se v jiných buňkách a bez výživy mateří kašičkou. Fyzicky jsou proto menší a nemají vyvinuté pohlavní orgány, naopak se u nich vyvíjí jiné. Jsou to například hltanová žláza, díky které mohou produkovat mateří kašičku, nebo žláza na zadečku pro výrobu vosku.

včelí dělnice
Pilné dělnice na česnu

No a teď k tomu guláši, o kterém jsme se zmínili v úvodu článku. Každá dělnice prochází během svého života několika pracovními pozicemi po několika hodinách až dnech:

  • Čistička – po vylíhnutí zajišťuje úklid, některé druhy včel umí i odstraňovat parazity; čištičky připravují nové buňky pro zakladení další generace
  • Krmička – 4. den na to se stará o výživu starších larev, 
  • Kojička – 6. den už dokáže kojit i mladší, citlivější larvy, nebo matku mateří kašičkou
  • Stavitelka – 12. den umí budovat a opravovat díky tvorbě vosku
  • Strážkyně – 18. den se přesouvá na česno (vstup do úlu) a hlídá před vetřelci
  • Létavka – od 21. dne poprvé vylétává a dopravuje potravu do úlu

včelí dělnice

Neuvěřitelné, co jde během tak krátkého života stihnout; líhne se jenom 21 dnů, dalších několik týdnů pracuje v úlu na zmíněných pozicích a jen necelé tři týdny léta po krajině. Umírá vysílením zcela mimo úl, často s otrhanými křídly z neustálého létání. Tento časový rozpis odpovídá hlavně letním měsícům, kdy včelstvo nosí nektar a zpracovává jej na med. Zimní včelky fungují jinak, ale více o tom už v tomto článku.

Tak co na to říkáte, je to život jako ze včelky Máji?

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit