Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Když trpíte stresem a odnáší to žaludek, aneb zapomenuté účinky pylu

Když trpíte stresem a odnáší to žaludek, aneb zapomenuté účinky pylu

Tyhle prášky mám na žaludek, tyhle na vysoký krevní tlak, tyhle na spaní a tyhle už ani nevím... Možná by vám všechny obtíže pomohly opravit včelky: pylem, který tak pečlivě sbírají.

Když jsme během veletrhu World of beauty & spa měli na stánku lahvičku s rousky pylu, mnozí návštěvníci vůbec netušili, na co se koukají. O pylu všichni víme, že nám na jaře často způsobuje alergii, proč ale vzniká a jaké má blahodárné účinky, už ví jen málokdo.

včelí rouskovaný pyl
Návštěvníci našeho stánku tipovali, kolik rousků pylu je v lahvičce vpravo. Jako vzor sloužila lahvička uprostřed, kde bylo 100 kusů rousků. A výsledek? V té větší bylo celkem 11 594 rousků.

A tak jsme si na pomoc vzali knížku Apiterapie: Léčení včelími produkty pana Ing. Štefana Demetera, CSc. a všechno si shrneme:

Co všechno umí pyl

Na obrázku výše nevidíte jen „nějakou lahvičku s čímsi žlutým“, ale nejbohatší přírodní zdroj aminokyselin, vitaminů a minerálních látek, který byl dosud objeven. Pyl je mimořádným zabijákem nemocí v počátečních stádiích a jeho vlastnosti se osvědčují při obnově zdraví.1

Konkrétní složení pylu se liší v závislosti na druhu rostlin, závisí také na vnitřních a vnějších podmínkách té které rostliny a ani u téže rostliny není vždy stejné. Méně výživný pyl však včely sbírají pouze v případě nedostatku pylu vyšší výživné hodnoty.

Pyl vs. včelí pyl

Rozdíl mezi volným vzdušným pylem v přírodě a rouskovaným či plástvovým pylem (pergou) je ten, že první je pro člověka možným alergenem, zatímco rouskovaný i plástvový pyl jsou vysoce hodnotnými léčivým produktem a potravinovým doplňkem na přírodní bázi.2

Včelí pyl obsahuje více výživných látek na kalorii než jakékoliv jiné nutriční přípravky, proto není divu, že se uvádí jako nejkomplexnější potravina 21. století. Užívání pylu už po krátké době vyvolává pocit zdraví a spokojenosti, proto se doporučuje rekonvalescentům po těžkých onemocněních, operacích a zvýšené psychické zátěži (stresech a psychyckých traumatech). Starší lidé si díky užívání pylu udrží do vysokého věku fyzickou i duševní kondici a dobrou paměť.3

včelí pyl rouskovaný
Rouskovaný pyl

Využití pylu

  • při prevenci a léčbě celkové vyčerpanosti organismu
  • příznivě působí na snížení vysokého krevního tlaku
  • rozpouští usazeniny v žilách a tepnách (je nutné začít s dávkováním pomalu a opatrně)
  • pozitivně ovlivňuje psychiku a uklidňuje nervy
  • zlepšuje efektivnost imunitního a nervového systému
  • má pozitivní vliv na doplnění energie a zlepšení koncentrace
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • podporuje tvorbu červených krvinek
  • pomáhá proti psychické i fyzické únavě a při stresu
  • normalizuje činnost trávicího traktu
  • pomáhá při onemocněních kůže, ekzémech a vyrážkách4

A abychom vysvětlili titulek - jak vyplývá z výše uvedeného, velmi dobrých výsledků pyl dosahuje při zklidnění nervů a poruchách trávící soustavy, napomáhá ke zlepšení nálady a posiluje odolnost proti stresu. Těžko vás zbaví stresu – to musíte zvládnout vy sami odstraněním příčiny – ale jako doplněk je to ideální a šetrná volba.

Zde uvádíme jen pár základních účinků včelího pylu, pokud vás zajímá jejich celkový výčet, nahlédněte do nového vydání výše zmíněné knihy Apiterapie: Léčení včelími produkty pana Ing. Štefana Demetera, CSc..

Jak včelí pyl používat

Pyl si můžete dát po lžičkách bez nutnosti jakékoliv úpravy, zapít neperlivou vodou nebo studeným čajem. Můžete si ho také zamíchat do medu, jogurtu, tvarohu, či přidat do smoothie, rozpustit v mléku, ovocných šťávách či třeba v ovesné kaši. Rozhodně ho nepřimíchávejte do žádných tepelně zpracovaných pokrmů, rychle by ztratil vytamíny. Užívání pylu je výslovně zakázáno při onemocnění ledvin, nádorových onemocněních a první 3 měsíce těhotenství.

Dopřát si můžete jak čerstvý rouskovaný pyl, tak pyl perga - tzv. plástvový pyl, který si v úlu prošel fermentací a díky tomu je také lépe stravitelný. Rouskovaný pyl od pergy poznáte na první pohled, liší se barvou a také tvarem.

pyl perga
Pyl perga je viditelně vytvarovaný buňkami, v nichž byl uložen

Pyl je možné užívat dlouhodobě a mohou ho užívat i děti. Doporučená dávka včelího pylu je 15 - 20 g denně. Udržovací dávka, nebo pokud užíváte včelí pyl preventivně, stačí vám poloviční dávka (tedy zhruba 10 g), stejně jako dětem. Pyl si dopřejte i několikrát ročně a užívejte jej pravidelně po dobu 30 dní.5 Začínejte na malých dávkách několika zrníček rouskovaného včelího pylu a to především, pokud trpíte na alergie. Postupně přidávejte, až se dostanete na doporučenou dávku. Pokud by se v průběhu užívání projevily nepříznivé účinky, užívání ukončete. Pokud trpíte nízkým tlakem, je ideální užívat pyl na noc.

Proč pyl vzniká

Pyl primárně slouží rostlinám k rozmnožování, sekundárně jako potrava pro drobné živočichy. Rostlinky si vidinou potravy „platí“ hmyz, aby jej přilákaly a došlo k tzv. opylení. Při něm dochází k rozšiřování genetických informací po okolí a zachování druhů.

Čím více se o mechanismech rozmnožování rostlin dozvíte, tím více budete fascinovaní, jak složitý celý proces je – a jakými spletitými cestičkami k tomuto procesu dochází už po miliony let. Stinnou stránkou je, že rostliny v boji o přežití vypouštějí tolik pylu, až to někdy lidem (a také zvířatům) způsobuje svědění nosu, očí a další alergické reakce. Naštěstí to ale trvá jen pár týdnů v roce.

včela obalená pylem

Včelky mají pro opylení mimořádný význam, nebýt jich, tak mnoho druhů zanikne během pár let a úroda se sníží o desítky procent. Opyluje sice i další hmyz, ale ne tak systematicky – včelstvo je totiž na pylu a nektaru z rostlin naprosto závislé a jen díky němu může vyrábět med, propolis a mateří kašičku. Tedy základní stavební kameny úlu a veškeré živiny pro larvy a královnu.

Jedna včelí sběratelka medu vydrží vysoké pracovní nasazení jen jeden až dva měsíce. Ke konci svého života už má na první pohled viditelná opotřebení křídel, konce jsou doslova roztřepené. Za svůj krátký život vykoná stovky letů do okolí s poloměrem až několika kilometrů a nasbírá stovky rousků pylu.

Jak se pyl sbírá a proč je vlastně tak vzácný

Určité množství pylu včelstvu necháváme, aby bylo dobře připravené na zimu, část pak odebíráme a dále zpracováváme. Platí to i o dalších včelích produktech - medu, mateří kašičce nebo propolisu. Pro odebírání pylu  yužíváme šetrnou metodu tzv. pylochytů, při které se včelkám při odebírání pylu nic nestane. Ostatně stejně jako při stáčení medu nebo odebírání apisinu, protože si včel vážíme a víme, jak jsou pro nás všechny i celou přírodu důležité.

včely přinášejí pylové rousky do úlu
Včelky přinášejí pylové rousky do úlu

Pyl se včelkám zachytává na chloupkách u zadních nožek, který „jen tak mimochodem“ zpracovávají za letu do již zmíněných rousků. Jsou to hrudkovité útvary s průměrem až 3 mm, které včela nese v košíčcích na zadních nožkách, přičemž když si představíme, jak je vlastně včela drobná, jsou 3 mm opravdu velký náklad.

Při vletu do úlu musí každá projít mřížkou zvanou pylochyt, která část rousků zachytí. Každý den se pak musí pyl odebírat a sušit, protože obsahuje hodně vody a začal by se brzy kazit. Jedno včelstvo za sezónu sebere přibližně 6 milionů rousků z až 250 milionů květů, pylochyty přitom zachytí přibližně 10 % tohoto množství. Je to tedy docela vzácná surovina.

Pokud byste se o pylu, jeho účincích a možnostech využití chtěli dozvědět více, podívejte se na článek Co je to květový pyl?



1 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 64 Zpět

2 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 70 Zpět

3 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 65, 70 Zpět

4 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 71, 75 - 78 Zpět

5 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 72, 73 Zpět

Sdílejte produkt s přáteli