Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Medovou masáží proti depresi i celulitidě. Jak funguje?

Medovou masáží proti depresi i celulitidě. Jak funguje?

Asi už víte, že se medík hodí nejen do čaje a na pečení, ale i při péči o pokožku. Existuje mnoho pleťových krémů s příměsí medu a velmi známé jsou i medové masky jak na pleť, tak na vlasy. Tak trochu stranou ale stojí medové masáže, jejichž účinky jsou přitom naprosto ohromující.

Při jakékoli masáži se pokožka prohřeje, svaly se uvolní a bolest té či oné partie ustupuje. Stačí narazit na šikovného maséra a už po první půlhodině se cítíme jak vyměnění. To samé platí o medové masáži, s tím rozdílem, že pozitivních účinků je zde daleko více. A to i v oblastech, kde bychom to nečekali.

Medová masáž a její účinky

Co můžeme od medové masáže očekávat

Kromě celkového uvolnění svalů a navození psychické pohody jako po jakékoli jiné masáži, můžete očekávat doslova divy. Výhodou medové masáže je spojení dotykové terapie, cíleného silného prokrvení, vynikajících účinků medu a detoxikace organismu přímo přes pokožku. Uvádí se celá řada pozitivní účinků:

  • Detoxikační účinky
    Za vším stojí masáž reflexních bodů a detoxikační účinky medu. Ten je schopen vytáhnout škodliviny z podkoží, čímž se organismus nasměruje na tu správnou cestu a postupně se začne pročišťovat. Většina z nás bydlí ve městech, v blízkosti průmyslových zón nebo rušných silnic. Každý den jsme vystavení stresu, nevhodné stravě, mnoho z nás ještě stále kouří či trpí jinými nezdravými návyky. To vše se podepisuje na našem těle a zanáší nám organismus.

    Med sám o sobě obsahuje mnoho vitamínů a enzymů, které lze v rukou maséra využít k navázání škodlivin a zároveň pokožku vyživuje. Už po 15 minutách masáže se med zpravidla zabarvuje do šedavých odstínů a houstne. Organismu se tím nejenom uleví, ale sám se začne zbavovat toxinů uvnitř těla – nikoli tedy bezprostředně po jedné masáži, ale v řádu měsíců při pravidelném opakování.

  • Stimuluje imunitní systém a činnost vnitřních orgánů

  • Uvolňuje napětí v těle a snižuje únavu

  • Snižuje bolesti hlavy

  • Pomáhá proti depresím

  • Výborně působí při onemocnění a bolesti svalů a kloubů

  • Zjemňuje a vyhlazuje pokožku
    Po masáži bude pokožka krásně prokrvená, hladká, jemná a navíc příjemně provoněná medem.

  • Podporuje lymfatický a krevní oběh a působí proti celulitidě

    Mnoho masážních salonů také uvádí, že medová masáž blahodárně působí i proti celulitidě. Vzhledem k tomu, že medová masáž detoxikuje, podporuje lymfatický a krevní oběh, napomáhá uvolnění a zjemnění pokožky, prokrvuje ji a vyživuje, není vyloučeno, že napomáhá také správnému fungování při ukládání tuků v podkoží.

  • Je účinná k oživení organismu vyčerpaného stresem a nezdravým životním stylem

  • Pomáhá při mnoha civilizačních chorobách a k jejich prevenci
    Medová masáž má pozitivní vliv při alergiích (nikoli na med :-), revmatických onemocněních svalů a kloubů, atrtóze, při chronických problémech s dýchacími cestami, při problémy s trávením, při chronickém únavovém syndromu, při problémech se spaním, při regeneraci po těžkých onemocněních, při nervových poruchách, při ženských problémech, při plísňových infekcích v organismu, při onemocnění jater, ledvin a slinivky, při poruchách potence a neplodnosti a mnoha dalších.

  • Druhotným účinkem medové masáže je pak větší životní vitalita – člověk se zbaví často bezdůvodné únavy, špatné nálady, lépe zvládá stres, začne se cítit mladší.

Kdy se medová masáž nedoporučuje

Medová masáž není vhodná při alergii na med, při poškozené pokožce - s ekzémem, vyrážkou či otevřeným poraněním, při krvácení v těle (vředy apod.), při trombóze, při vysokém očním tlaku, po mozkové příhodě, při infekčním onemocnění, onkologických potížích, při menstruaci, u těhotných žen a dětí.

Jak medová masáž probíhá

Na proceduru si připravte 30 až 60 minut podle zaměření. Většinou se masírují především záda, která mají největší plochu a umožňují použít větší množství medu, dále také klouby, zadeček nebo stehna, ale i jiné části těla. Chodidla jsou spíše výjimkou.

Průběh medové masáže
Photo created by cookie_studio - www.freepik.com

Nejprve probíhá očištění pokožky od mastnoty, která by bránila medu v působení. Buď masér použije nahřátou houbičku, nebo vám rovnou udělá peeling. Následně už je aplikován med a započne samotná masáž. Med je předem rozehřátý, aby předal teplo pokožce a uvolnil ji. Je velmi důležité stimulovat správné body a dostat med přímo do pokožky, při medové masáži se proto místo klasických táhlých pohybů používá poklepávání neboli „tlapkání“ a tzv. pumpovací hmaty. Pod dlaněmi maséra s pomocí medu vzniká podtlak, který "vysává" z těla toxiny a med se zabarvuje do šeda.

Následuje odstranění zakaleného medu vlažnou žínkou a chvilková relaxace. Med se důkladněji nesmývá a nepoužívá se ani mýdlo, je totiž důležité, aby med v pokožce působil ještě nějakou dobu. Mýdlo byste dokonce neměli používat ani po zbytek celého dne, doporučuje se jen opláchnutí vodou a používat byste v den masáži neměli ani žádnou kosmetiku. Podle potřeby a především podle pocitu masírovaného je možné postup nanášení a následného omytí opakovat až třikrát během jedné masáže. Po masáži dbejte na dostatečný příjem tekutin, nejlépe vody a během následujících 24 hodin se zcela vyhněte konzumaci alkoholu.

Jak probíhá medová masáž
Photo created by Drazen Zigic - www.freepik.com

Medovou masáž mohou doprovázet i mírné vedlejší účinky. Předně to může být zarudnutí pokožky, které mizí během jednoho až dvou dnů. Ihned po masáži také můžete pociťovat stavy jako po detoxikaci, můžete být hyperaktivní, nebo se budete cítit pořádně unavení a chtěli byste prospat celý den.

Jak často zajít na medovou masáž

Záleží na stupni vašich obtíží a přístupu maséra, jak často by se měla celá procedura opakovat. Jen tak pro relaxaci je dobré medovou masáž absolvovat jednou měsíčně, u velkých bolestí kloubů, zad a svalů i dvakrát do týdne.

Navnadili jsme vás? Ještě aby ne, medovou masáž doslova milujeme!


Použité zdroje:

Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydal Jaroslav Čadra, Olomouc, 2021, str. 44 - 46

Zuzana Musilová: bakalářská práce Klasická masáž a její modifikace využívané v regeneraci; Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, Katedra výchovy ke zdraví, 2014, str. 18, 19

Klára Novotná: bakalářská práce Výukové metody využívané v odborném výcviku oboru Masér sportovní a rekondiční; Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra pedagogiky, 2021, str. 18, 19

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit