Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Nejkrásnější krajina široko daleko. Přijeďte k nám do Potštejna!

Nejkrásnější krajina široko daleko. Přijeďte k nám do Potštejna!

Užívejte si krásného počasí a objevte s námi místa, která se vám uloží hluboko do paměti! Připravili jsme pro vás nenáročnou cyklotrasu krajem našich včelek a úlů, mnoha památek a výborných restaurací. Pokud však dáváte přednost pěším výletům, stačí si vybrat z našich tipů a můžete si sestavit výlet přesně podle svých představ. Vítejte v Potštejně!

Co byste u nás rozhodně měli vidět (nebo ochutnat):

Zámek Potštejn

zámek Potštejn

Barokní zámek, jehož historie začíná už ve 13. století, získali v roce 2004 noví majitelé a pustili se s velkým nadšením do jeho rekonstrukce. Úpravami prošel nejen samotný zámek, ale také přilehlý zámecký park v anglickém stylu, na který navazuje voňavá růžová zahrada.

Nově zrekonstruovaný zámek Potštejn nabízí mnoho zajímavých atrakcí a kulturních zážitků jako jsou klasické prohlídky zámeckých interiérů, zábavné prohlídky v barokních kostýmech pro děti i dospělé, noční prohlídky, Bubákov - strašidelná, zábavná i poučná prohlídka sklepení (pro děti od 6 let), Pohádkov – kouzelná pohádková expozice nejen pro nejmenší, ubytování přímo na zámku a mnoho dalšího.

Energii pak můžete doplnit v zámecké cukrárně, nebo příjemnou a romantickou procházkou po zámeckém parku. Více o zámku se dozvíte tady.

Hrad Potštejn

Hrad Potštejn

Trosky mohutného středověkého hradu patří svým rozsahem k největším hradním zříceninám u nás. Zříceninu odpradávna provází pověst o pokladu, který zde ve 14. století ukryl loupeživý rytíř Mikuláš.

Hledání pokladu také stálo za zkázou hradu, který za tím účelem zpustošil jeho tehdejší majitel Jan Antonín Chamaré. Poklad hledal neúspěšně asi 35 let. Jeho příběh pak inspiroval spisovatele Aloise Jiráska k napsání románu Poklad.

V současné době je hrad již z velké části opraven a nabízí se z něho nádherný výhled do okolí. Za hezkého počasí dohlédnete až ke hřebenům Orlických hor a Krkonoš. Více o hradu se dozvíte tady.

Řemeslný pivovar Clock / Fenetra

Značka Clock byla vytvořena od základů s novou, vlastní (a velmi úspěšnou) recepturou a tak zde můžete ochutnat piva různých druhů a z chmelů ze všech koutů světa. Pivo se zde vaří pouze z kvalitních přírodních surovin – potštejnské vody, sladu, chmele a kvasnic. Těšit se můžete na dobré pivo, příjemné posezení v pivnici, která je přímou součástí pivovaru, nebo na prostorné venkovní zahrádce. Mají tu také skvělou kávu a výborné chuťovky vhodné k pivu. Více o pivovaru se dozvíte tady.

Řemeslný pivovar Clock

Pivovar Clock, piva Fenetra

V roce 2020 pivovar Clock zakoupil a přivedl zpět k životu starou potštejnskou tovární budovu a založil novou značku Fenetra, která se zaměřuje převážně na piva vyzrávaná v dřevěných sudech různého původu a velikosti. Více o pivech Fenetra najdete tady.

Díky pivovaru si v Potštejně můžete užít spoustu zábavy, podívejte se na jaké akce se můžete těšit.

Procházka alejí Pod lipami

Westernový kemp Vochtánka Potštejn

Krásná procházka podél proudu Divoké Orlice, na kterou můžete vyrazit i s kočárkem nebo s dětmi na odrážedlech.

Řeku lemuje památná lipová alej, která má tu zvláštnost, že semena stromů pochází z volné přírody v širokém okolí a různé druhy lip byly uspořádány tak, aby alej vydržela co nejdéle v květu. Cesta vás dovede k westernovému kempu Vochtánka v Anenském údolí.

Tábořiště je otevřeno od dubna do října a celou sezónu se tu konají country, westernové a indiánské akce pro děti i dospělé. Můžete se tu svézt na koni, navštívit stylovou westernovou restauraci nebo cukrárnu. Více o westernovém kempu Vochtánka se dozvíte tady.

Hotel Praha

Hotel Praha Potštejn

Hotel Praha najdete v centru Potštejna a jeho pokoje nabízí výhled z jedné strany na zámek a z druhé na zříceninu hradu.

Součástí hotelu je také příjemná nekuřácká restaurace s výbornou kuchyní a letním posezením na krásné zahrádce pod starými kaštany.

Více se dozvíte tady.


O zajímavých místech v okolí Potštejna natočily krásné video děti z Junior TV. Nechte se i vy inspirovat tipy na výlet!


A teď už ke slibované cyklotrase

Sami tudy jezdíme i s malými dětmi, takže to určitě zvládnou i lidé s horší kondicí. Celá trasa měří 17 kilometrů a i když tu máme celkem hodně kopců, vede převážně po rovince. Kudy jet a co vás čeká můžete detailně vidět na serveru mapy.cz, kam se také prokliknete přes obrázek:

Trasa cyklovýletu

Výlet začíná v Potštejně u konzumu, snadno jej najdete podle dětského hřiště. Vydáme se směrem k westernovému kempu Vochtánka. Pokračovat budeme do přírodní rezervace Modlivý důl, která byla založená roku 1956 a dodnes obsahuje původní skladbu dřevin typickou pro náš kraj.

Hrad Litice
Hrad Litice

Jen co párkrát šlápnete do pedálů, dojedete až do Brné a po 1,5 km se dostanete k řece Divoká orlice. Podél ní pak dojedete až do krásného městečka Litice nad Orlicí, kde můžete navštívit velmi zachovalý hrad Litice ze 13. století. Je z něj krásný výhled a nezapomeňte se zhluboka nadechnout našeho úžasně čistého vzduchu!

Z Litic to už můžete vzít vlakem, ale to byste se připravili o to nejlepší. Jeďte raději podél řeky zpátky do Potštejna, kde stojí zřícenina hradu a také nově zrekonstruovaný zámek s těmi největšími atrakcemi pro děti – Bubákovem a výbornou cukrárnou. Zámek samotný určitě stojí za prohlídku a nenechte si ujít ani Řemeslný pivovar Clock, kde vám načepují poctivé pivo podle vlastní receptury.

Věříme, že se vám bude výlet líbit a z celého dne budete mít nezapomenutelné zážitky. Níže ještě najdete několik fotografií, které jsme pořídili z výletů po této trase. Snad vám pomohou v orientaci. Máte i vy nějaké dobré tipy na výlety, nebo byste se chtěli na něco přeptat? Napište nám do diskuse!


Propolisové kapky - tinktura

Medový balzám na rty s příchutí vanilky

Bambucký balzám s propolisem

Balzám na popraskanou pokožku


Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit