Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Pleva uvádí: čokoláda, kterou jste ještě nemlsali!

Pleva uvádí: čokoláda, kterou jste ještě nemlsali!

Všechno je připravené, teď už to můžeme rozhlásit – pustili jsme se do výroby čokolády. Výroba se nám v těchto dnech teprve rozbíhá, ale vy už můžete být mezi prvními, kteří si na jazyku nechají roztát chuť hořké čokolády se včelím pylem.

Že bychom skočili na vlnu čokolády a vyráběli vlastní typ slazený medem, máme v hlavě od 90. let. Důrazně to prosazovala hlavně ženská část naší rodiny, nejspíše s vizí, že se nám pak všude budou povalovat krabice s čokoládou.

Nicméně chybělo nám ale to nejdůležitější: know-how, tedy zkušenosti, jak to všechno vyrábět.

Mnoho let jsme tak hledali výrobce, se kterým bychom se spojili a začali připravovat vlastní recepty. Hledali jsme někoho, kdo vyrábí přímo z kakaových bobů a nikoli jen z kakaového másla nebo odněkud dovezené hmoty. Někoho, s kým budeme na stejné notě kvalitních přírodních produktů.

Našli jsme je v Hradci. Jmenují se Jordi’s.

Ruční třídění a horkovzdušná trouba

Kluky z Jordi’s možná znáte – proslavilo je video na Stream.cz, kde ukazují svou malosériovou výrobu poctivé čokolády. Oproti velkovýrobnám, kde čokoláda teče nekonečným potrubím a její výroba trvá okolo 8 hodin, dělají v Jordi’s vše ručně, a jedna tabulka tak vzniká nejdříve po 24 hodinách.

Kakaové boby si sami třídí, poctivě praží v celkem běžné horkovzdušné troubě, s láskou formují a ručně balí. Měsíčně sice nevyrobí ani 10 tisíc čokolád (což velkovýrobna dokáže vytočit za jeden den), kvalita je zde však bezkonkurenční. Za vše mluví vysoká hodnocení z londýnské Academy of Chocolate.

A tak jsme je našli. Přesně, jak jsme si představovali, bez kompromisů a nějakých „ale“. Slovo dalo slovo a postupně jsme připravili čtyři druhy čokolád s jedinečnými příchutěmi.

Video na streamu najdete zde

Čtyři druhy slazené medem

Pokud se mrknete na odkazované video, zjistíte, že 100% čokoláda neobsahuje žádný cukr a má hodně specifickou chuť. Pokud do ní přidáme například 10 % cukru, aby byla sladší, stává se z ní 90% čokoláda. A aby byla mléčná, musíme přidat ještě další procenta mléka.

My místo cukru vždy sladíme raději naším medem. Ostatně – jak jinak, když jsme včelaři, že ano  Po dlouhém zkoušení jsme přišli na to, že medu nesmí být ani moc, ani málo, a ideální podíl činí napříč všemi druhy vždy 10 %. Po všech možných testech jsme pak do výroby finálně vybrali tyto varianty:

60% mléčná čokoláda s medem a pergou 72% čokoláda s medem a mateří kašičkou
72% čokoláda s medem a pylem 90% čokoláda s medem a pergou

Jsou to bez přehánění unikátní kombinace, které v Čechách nenajdete. Med, tedy výrazně kvalitnější sladidlo, než jakým je cukr, dodává chuti jemnost a příjemný dozvuk. Pyl nebo mateří kašička pak přidávají charakter, díky kterému každou kostičku čokolády poznáte i se zavřenýma očima.


Speciální edice s hořkou čokoládou

Už nyní můžete každopádně ochutnat vzorky 72% hořké čokolády s pylem, kterou jsme nechali připravit. Jsou to první testovací vzorky, u kterých budeme moc rádi za vaši odezvu, nicméně už teď jsme přesvědčení, že si ji zamilujete. Je to bomba.

Ochutnejte něco vyjímečného!

Chci ochutnat čokoládu s pylem