Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Tři nápoje, které vás vytáhnou z podzimní rýmičky

Tři nápoje, které vás vytáhnou z podzimní rýmičky

Po nádherném létu plném sluníčka přišel podzim – a zatím to vypadá, že bude hodně sychravý. Přinášíme tři recepty na skvělé nápoje, abyste byli fit a každé nachlazení nebo chřipku zahnali hned v začátcích.

Rada numero uno proti nachlazení je: nohy a krk v teple! Velké výkyvy ranních a odpoledních teplot nám dělají v hlavě zmatek, a tak často zapomínáme vzít si ráno něco teplejšího. Často si říkáme, že tu hodinku ráno nějak vydržíme a pak už bude dobře.

Náš organismus ale zatím není nastavený na zimu, takže rýmičky nás teď budou provázet na každém kroku. Aby byl organismus brzy fit a nepřišli jsme o nejhezčí část podzimu, poslouží následující vitamínové bomby, které si můžete připravit ve formě lahodných nápojů:

Na nachlazení a posílení imunity

Nápoj na nachlazení a posílení imunity

Budeme potřebovat:
  • šípek
  • třapatku (echinaceu)
  • diviznu
  • jitrocel
  • med
Jak to funguje?

Kdykoli, když cítíte zvýšenou únavu, jste citlivější na chlad nebo vás začnou bolet klouby, musíte dodat tělu zvýšenou dávku vitamínu C. Ten je nejvíce zastoupený v šípku, další složky pak posílí imunitu. Med tu máme jen pro dochucení.

Postup přípravy:

Všechny ingredience dejte do misky ve stejném poměru, celkové množství tří lžiček postačí na ¾ litru vody. Voda nemusí být vůbec horká, směs zalijte klidně studenou - důležité je zde totiž pomalé louhování až do následujícího dne. Medem nápoj doslaďte až před samotným podáváním.


Na bolest v krku

Nápoj na bolest v krku

Budeme potřebovat:
  • 6 hřebíčků
  • 2 cm zázvoru
  • šťáva z citronu
  • 3 lžíce medu
Jak to funguje?

Základem je zde hřebíček, který má antiseptické účinky a dokáže tlumit bolest. Však se dříve také používal při bolestech zubů ;-) Zázvor s citrónem je klasika proti nachlazení, medík opět přidáváme pro lepší chuť.

Postup přípravy:

Příprava je zde výrazně rychlejší. V hrnci zahřejeme 600 ml vody na přibližně 60-70 °C (rozhodně ji nepřivádíme až k varu), vložíme hřebíček a pokrájený zázvor a zakryté necháme 10 minut vylouhovat. Med a citronovou šťávu přimícháme až v úplném závěru. Pijeme ještě za tepla.


Na obyčejnou rýmu

polévka proti rýmě

Budeme potřebovat:
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • sádlo
  • horký vývar (hovězí, drůbeží, zeleninový)
Jak to funguje?

Všechny složky zde fungují v synergii, navzájem se doplňují a podporují. Rýma je prvním signálem, že viry na naší sliznici vyhrávají boj a tělo potřebuje výživu pro posílení. Skvěle proto poslouží tuky, které nám dodají energii, česnek zase funguje jako přírodní antibiotikum a antiseptikum. Majoránka zde není jen pro chuť, ale také pomáhá při nachlazení – může se podávat i samostatně ve formě čaje.

Postup přípravy:

Do misky vložte špetku majoránky, 2 stroužky prolisovaného česneku a lžičku sádla, vše zalijte horkým vývarem a zamíchejte. Po dvou minutách můžeme podávat. Je to spíše polévka než nápoj, skvěle se hodí pro odpočinek pod dekou s nějakou dobrou knížkou.


Zajděte do sauny

Během horkého léta jste si na ni ani nevzpomněli, s přicházející zimou ale zase začne být v kurzu. Zajděte si jednou až dvakrát za měsíc do sauny, posilte svou odolnost a navykněte si na otužování. Celou zimu pak klidně můžete přečkat bez jediného kýchnutí. Saunu navštěvujeme preventivně, tedy zdraví (bez teplot či kožních problémů). I v době slabší rýmy ale může pomoci s uvolněním a nastartováním organismu.


Apiglukan - Med s betaglukanem

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit