Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Už zase nesmíme psát pravdu. Naše vyjádření k předpisu EU

Vážení zákazníci,

se zármutkem v srdci vám musím sdělit, že podle nařízení komise EU od 15.12.2012 nesmíme u našich potravinových doplňků a kosmetiky používat jakákoli zdravotní tvrzení. Zákon platí v plném znění od letošního roku a až doteď jsme čekali, že budou provedeny jeho úpravy. Především takové, aby nemusely být popírány a zakazovány popisy vlastností včelích produktů, které jsou prověřeny tisíciletím a mnohými vědeckými studiemi. Avšak nestalo se tak.


V praxi se pak ukázalo, že nesmíme napsat prakticky nic. Nesmíme napsat pozitivní účinky medu a různých přírodních příměsí, které do něj mícháme. Nesmíme napsat staletími prověřené vlastnosti medu – že může hojit a obsahuje přírodní vitamíny, minerály, enzymy, bílkoviny a další látky. Nesmíme napsat, že propolis působí proti bakteriím, bacilům, virům, plísním, zánětům a zmírňuje bolesti, u pylu zase takovou samozřejmost, že obsahuje velké množství bílkovin, stopových prvků a vitamínů. Absurdně pak musíme zamlčet i to, že pyl snižuje tlak a pacienti s nízkým tlakem mohou při jeho předávkování zkolabovat.


Dokonce nesmíme ani naznačovat – v popiscích se nesmí objevit spojitost, že ta která složka může působit na určité problémy a na jaká onemocnění by včelí produkty mohly být použité. Nesmíme ani uvádět či používat stovkami let prověřené receptury tradiční lidové medicíny. Každý text prochází před zveřejněním schalovacím procesem, při kterém úředníci podle stanovených pravidel škrtají nevhodná slova i celé věty. Například u medu se schizandrou, kterou lidé tisíce využívají ve vysokohorských oblastech k povzbuzení organismu a činnosti mozku, zbyla pouze jediná věta. Že je to subtropická liána a v čínské medicíně je nazývána rostlinou pěti chutí.

Celé nařízení původně vzniklo jako ochrana spotřebitele před drahými potravinovými doplňky s často vylhanými účinky. Za přispění silného farmaceutického průmyslu, který si chce chránit svůj trh, se však celá věc dostala do takto absurdních rozměrů. O přírodních produktech a jejich účincích se zkrátka už nesmí mluvit.

Všechny tyto informace nejenže nesmíme napsat na výrobek a do letáku, ale ani na webové stránky. Hrozila by nám vysoká pokuta. Informace si tak už nyní mohou vyměňovat pouze sami uživatelé mezi sebou. Takto skandální celý předpis je.

V moderní Evropě je nejspíše potřeba, abychom co nejvíce užívali chemické přípravky a vše jedli jen v pilulkách. Snaha EU každý problém plošně potlačit a vše dělat podle šablony nám bere svobodu vyjadřování, možnost vlastní volby i rozhodování o sobě samém. Popřemýšlejte, komu je takový předpis užitečný a prospěšný – podle mého názoru to určitě nejste vy, zákazníci. Více si můžete přečíst na nedejmesiprirodu.cz/.


Tímto vysvětlením se vám omlouváme za omezení dostupnosti informací o použitých surovinách v produktech. Dohledat si je ale můžete vlastními silami na webech, které takové produkty neprodávají nebo nepatří výrobci. Typickým příkladem je Wikipedia.


Ať už je ono ustanovení jakkoli absurdní, musíme jej dodržovat. Proto jsme spustili úpravy na webu a postupně jej měníme – smazáváme vše o vlastnostech použitých látek, které by mohly být pro úředníky záminkou k udělení pokuty za nerespektování zákona o zdravotních tvrzeních.

Milan Pleva
zakladatel rodinné firmy

Od mládí jsou jeho koníčkem včelky, z koníčka se později stalo podnikání. Zajišťuje chod firmy, aby vše fungovalo jak má. Každý nápad umí realizovat. Velmi ho baví vyrábět omezené série různých druhů medovin a zkoušet nové postupy při výrobě medoviny. Když má trochu času, hned je u včel.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit