Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

VIDEO: Milan Pleva ukazuje jarní prohlídku včel v Potštejně a včelí královnu

VIDEO: Milan Pleva ukazuje jarní prohlídku včel v Potštejně a včelí královnu

Podívejte se na video z jarní kontroly včel u nás v Potštejně. Video sice pochází z roku 2014, ale průběh a podstata prohlídky včelstva zůstává pořád stejná. Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku včelího úlu.

Co je jarní prohlídka včel a proč se provádí

Jarní prohlídku provádíme proto, abychom zjistili, jak včelstvo přezimovalo. Jestli má dostatek zásob pro další rozvoj, jestli matka klade, jaký prostor má zakladený a jaký naopak volný pro další kladení. Pokud má místa málo, tak musíme prostor rozšířit, to znamená přidat další rámky a podobně.

Náš tip

Na jaře je potřeba zkontrolovat, zda je po zimě vše v pořádku a jestli mají včelky dostatek zásob.

Pokud mají včelky málo zásob, tak jim musíme dodat medo-cukrové těsto. Na jaře jsou noci a mnohdy ještě i dny studené, a proto je třeba, aby včely měly všeho dost. Včelky mezitím sbírají pyl, aby měly dostatek potravy pro mladé včelky – mladušky.  

Na videu také uvidíte včelí matku na plástu – královnu. Video bylo natočeno u nás v rodinné firmě Pleva ve východních Čechách v Potštejně.

Milan Pleva, včelař 

 

 

Jarní prohlídku provádíme v březnu. Nyní už se nám blíží květen a s ním již brzy první vytáčení medu, na které se moc těšíme. Podívejte se také na video z vytáčení z minulých let

 

Milan Pleva majitel rodinné firmy - o autorovi článku

Od mládí jsou jeho koníčkem včelky, z koníčka se později stalo podnikání. Zajišťuje chod firmy, aby vše fungovalo jak má. Každý nápad umí realizovat. Velmi ho baví vyrábět omezené série různých druhů medovin a zkoušet nové postupy při výrobě medoviny. Když má trochu času, hned je u včel.

Podívejte se na články, které Milan napsal:
Když vám nesmíme říct co pomáhá

Přečtěte si také:

Co zrovna teď dělají včelky? Pokračování článku o životě v úlu

Nastal čas podívat se co dělají včely v období od ledna do června. Jak to vypadá v úlu zrovna teď a jak proběhne nejbouřlivější období roku – jaro?

Jarní detoxikační manuál - jarní úklid

Jaro je počátkem nového cyklu, proto jsme pro vás připravili průvodce jarní detoxikací. Dnes se spolu podíváme na tradiční jarní úklid, za týden se zaměříme na detoxikaci jako takovou a na závěr nás čeká očista pleti.

VIDEO: Fascinující svatební let včelí královny

Stále vám píšeme o našich produktech, ale opomíjíme to nejdůležitější – včelky, u kterých všechno začíná. Podívejte se na fantastické záběry ze svatebního letu nové včelí královny.

Všechny články z rubriky