Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

VIDEO: Včelka říká při tanci mnohem víc, než si myslíte

VIDEO: Včelka říká při tanci mnohem víc, než si myslíte

Že se včely na plástech čas od času vrtí, známe asi všichni z nejrůznějších videí. Málokdo z nás ale ví, co přesně to vrtění znamená, a že tak včelka vlastně mluví. Pojďme si ji poslechnout!

Vrtění je totiž ve skutečnosti tzv. včelí tanec. Někomu by to mohlo evokovat námluvy a páření (skoro jako u lidí), včelky ale tanec využívají k něčemu jinému.

Níže na videu si můžete prohlédnout základní včelí taneček, díky kterému se ostatní kámošky z úlu dozví o směru a dokonce i vzdálenosti potravy. Létavka se při něm pohybuje v jakési osmičce, přičemž vždy ve středu začne vrtět zadečkem. Čím déle pohyb trvá, tím dále je potrava – sekunda vrtění znamená přibližně kilometrovou vzdálenost.

Další tance

Kromě tohoto osmičkového tance existuje ještě několik dalších typů, kterými zpravidla včela pobízí ostatní k nějakému druhu činnosti. V jejím slovníku jsou tak i další věty, jako „nelelkujte a létejte“ nebo „pojďte mi pomoci stavět“. Může to vypadat komicky, ale i mezi včelami se najdou leniví jedinci, kteří mají raději odpočinek než práci. A tak se na ně občas musí houknout :-)

Směr, jakým se mají ostatní létavky vydat, pak plyne z úhlu, jaký „mluvící“ včelka zrovna naznačuje při své chůzi. Ostatní si jej zapamatují a svůj let podle něj srovnají – vždy se orientují podle úlu a aktuálního postavení Slunce. Pokud včelka naznačovala úhel 45 stupňů doprava, další včelky poletí 45 ° doprava směrem od přímky úl-sluníčko.

Co ve videu nezaznívá, ale je celkem zřetelné, že se ostatní kolegyně v úlu na mluvící létavku tisknou. Včelky se totiž při letu orientují nejen podle Slunce a významných bodů, ale i podle vůní, takže se při tanci snaží zachytit také tuto informaci.

Když si představíme, že včelí mozek je jen 4× větší než u mušky octomilky, jsou schopnosti její komunikace a orientace v krajině opravdu fascinující.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit