Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Víte co jíte? Několik faktů a fámů o medu!!

Víte co jíte? Několik faktů a fámů o medu!!

Sladkosti jsou všeobecně vnímány jako potraviny způsobující obezitu, nebo například poškození zubů. Takový názor je samozřejmě zčásti opodstatněný, pokud se ovšem netýká medu.  Ten totiž obsahuje oproti ostatním sladkostem místo sacharózy (která v ústech připravuje živnou půdu pro bakterie působící zubní kazy) JEDNODUCHÉ CUKRY, které tělo lehce zpracuje, jdou přímo do krve. Některé v medu obsažené látky působí navíc protibakteriálně, takže med vlastně představuje jednu z nejpřirozenějších prevencí proti zubnímu kazu. Již v minulosti, kdy naše prababičky používaly ke slazení med místo cukru, kazivost zubů byla výrazně nižší.

P1240291.gifJednoduché cukry obsažené v medu působí jako optimální zdroj energie, takže se po nich nejen netloustne, ale dokonce jsou vhodné pro sportovce a osoby podávající vysoké vyzické výkony. Med si s sebou ostatně bral i nejznámější horolezec všech dob Edmund Hillary, když zdolával nejvyšší hory světa. Byl první, kdo pokořil Mount Everest a mimojiné byl již v 10ti letech včelař.

Dále se traduje, že pylová zrnka obsažená v medu údajně způsobují alergie. Celou pravdou je, že pokud konzumujeme med pocházející z oblasti, kde žijeme, působí na nás naopak jako antialergen. Náchylnost k alergiím může nicméně podpořit třeba med z Číny. Tam totiž rostou byliny se skladbou pylů, na niž není organismus Středoevropana zvyklý.

Zdroj: Petr Havel, profit

 

Takže můžeme doporučit med z Českých hor, my můžeme nabídnout nedávno vytočený med z Orlických hor - květový medvytocili_med_240.jpg

Další možností jsou medy, které obsahují kromě medu další účinnou látku, jako například guaranu, zázvor, propolis, nebo pepř.

 

Pepř v medu - stimuluje činnost srdce, krevního oběhu a pohlavních orgánů.

Propolis v medu - ničí bakterie, viry, bacily, užívá se při nachlazení, rýmě a zánětlivých onemocněních.

Květový pyl v medu - snižuje tlak, cholesterol, podporuje tvorbu červených krvinek.

Mateří kašička v medu - podporuje krvetvorbu, imunitní systém, nervový systém a zvyšuje fyzickou a sexuální výkonnost.

Zázor lékařský v medu - na kašel, chrapot, nachlazení, průduškové astma, tuberkulozu a jaterní choroby.

Schizandra čínská v medu - podporuje činnost mozku, dýchání, ktervní tlak, ledvinové nemoce a ostrost zraku.

Žen-šen v medu - silný antioxydant, pomáhá odolávat nemocem a stresům, zvyšuje imunitu.

Guarana v medu - podporuje mozkovou činnost, zvyšuje koncentraci, vitalitu a výdrž.

Rakytník v medu -  vysoký obsah přírodního vitamínu C a A - na rekonvalescenci a plicní, žaludeční, střevní a kloubní onemocnění.