Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Vyrobte si vitamínovou bombu: stačí tři ingredience

Vyrobte si vitamínovou bombu: stačí tři ingredience

Mráz začíná polevovat a možná budeme muset povzbudit naši imunitu před obdobím chřipek. Chránit se můžeme buď předraženými šumáky z lékáren, nebo tradičním receptem našich babiček. Nemá to chybu!

Odolnost organismu bychom si měli upevňovat celoročně, nejenom kdy se nám to hodí. Základem je hodně spánku, alespoň nějaký pohyb na čerstvém vzduchu, sem tam nějaké to otužování a samozřejmě relaxování.

Když jsme ve stresu a necítíme radost ze života, je organismus daleko náchylnější na zdravotní problémy všeho druhu. Někdy ale nepomůže ani to a chytíme chřipku jako trám. V takovém případě se zachumlejte do postele alespoň na jeden celý den a vyzkoušejte následující dobrotu – vitamíny a energií nabitý nápoj za pár korun.

Med, zázvor a alkohol vs. antibiotika

Tuto účinnou vitamínovou bombu si snadno sestavíte za pomoci extraktu ze zázvoru a kvalitního medíku. Extrakt získáte tak, že nakrájený zázvor lehce vysušíte při 37 stupních Celsia po dobu 24 hodin. Následně jej rozdrtíte a smícháte s alkoholem, který dokáže ze zázvoru extrahovat ty správné složky. Doba louhování zde už není tak dlouhá, stačí půlhodina až hodina.

zázvor na nachlazení a imunitu

Směs následně zalijete medem v poměru 1:1, což má nejen dobrý vliv na chuť, ale přidá i další prospěšné látky. Pár lžiček a dostanete do organismu takovou nálož vitamínů a antibakteriálních složek, že se tomu kolikrát nevyrovnají ani antibiotika. Na ta totiž začíná být mnoho bakterií rezistentních.

Recept je to poměrně známý, a to nejen u nás, ale dokonce i v Africe. Jeho účinky prověřili už před dvěma roky etiopští studenti medicíny, kteří srovnávali tento zázračný lektvar s dalšími antibiotiky (penicilinem, amoxicilinem a methicilinem). Světe div se – antibiotika měla na testované vzorky menší vliv než med a zázvor. Více se dozvíte v tomto článku (anglicky).

Přírodní antibiotika

Kromě medu a zázvoru jsou známé také silné účinky česneku a grepfruitu. Pokud vám nachlazení vypukne naplno, bude váš organismus potřebovat hodně vitamínu C - spolehněte se na šípek, ve kterém je až pětkrát větší koncentrace céčka než v pomeranči. Z dalších přírodních antibiotik jmenujme cibuli, hlávkové zelí, skořici, tymián a šalvěj.

Co najdeme v medu?

Med postupně zraje. Záleží na tom, z jakého nektaru jej včelky vyrobily. Dále je na včelaři aby je ve správnou dobu vytočil a kvalitně uskladnil.

Obecně lze říci, že med obsahuje 15 až 21 % vody, 80 % jednoduchých a složitějších cukrů dle druhu medu, dále aminokyseliny, bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Nás ale z pohledu zimních nemocí zajímá trochu něco jiného.1

Tekoucí med

Mnohem důležitější je pak přítomnost mnoha enzymů, které se starají například o trávení. Především díky nim má například zmíněný zázvor takový účinek, jak slibuje studie. A konečně má také silné baktericidní účinky, díky kterým vydrží tak dlouho čerstvý. Už od starověku je dokonce využíván třeba ke konzervaci masa či ovoce.

Kombinace medu a zázvoru se nám velice osvědčila už v našem oblíbeném Zázvorovém sirupu s citronem a medem. K této silné dvojce se tu přidává ještě citron, skořice a hřebíček. Výsledkem je lahodný sirup, který vám zpříjemní podzimní plískanice, studené zimní dny i rozmarné jarní počasí a povzbudí vaši imunitu. Příprava je velmi snadná, chuť výtečná a účinky na zdraví neocenitelné. Už jste ho vyzkoušeli?

Pokud se vám do přípravy nechce, nebo zkrátka nestíháte, zkuste se podívat na již připravené směsné medy z našeho e-shopu. Kromě medu se zázvorem určitě stojí za pozornost propolis, rakytník či betaglukan v medu ;-)


Apiglukan - Med s betaglukanem pana Grulicha


1 Zdroj: kniha Včelařství rok vydání 2003, Vladimír Veselý a kolektiv Zpět

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit