Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Zapomeňte na olizování. Jak na jaře pečovat o rty

Zapomeňte na olizování. Jak na jaře pečovat o rty

Také vám na jaře nepříjemně osychají rty? Stačí rychlá změna teplot a hned popraskají a někdy jsou i bolavé. Ačkoli většina z nás v tomto období jí hodně ovoce a snaží se předejít nachlazení, na pravidelnou péči o rty zapomínáme skoro všichni.

Pravidelná péče o rty

A přitom jsou tak důležité – vždyť právě ony jsou nejvíc na očích a často je podle nich hodnocen celkový zevnějšek člověka. Také vás už napadlo, proč zrovna rty na jaře tolik trpí a zbytek pokožky docela dobře odolává?

péče o suché rty

Pokožka na rtech totiž více přichází do kontaktu s vlhkostí, a to jak při nevědomém olizování rtů, tak i při obyčejném dýchání. Navíc pokožka na rtech nemá mazové žlázky, které by jí zajistily hydrataci a ochranu, jako je tomu na jiných částech těla. Je také velmi tenká, citlivá a mnohem náchylnější k vysychání.

Změny teplot a větrné počasí pak rychle vykouzlí prasklinky, rty jsou bolavé a pálí, navíc od rozpraskaných rtů už je jen krůček ke vzniku bolestivých koutků. Suché rty následně máme tendenci olizovat nebo si dokonce vysušenou kůži okusovat. Je to vůbec to největší zlo, které rtům - ať už nevědomky, nebo v dobré víře - děláme. Olíznutí sice přinese krátkodobé zlepšení a úlevu, ale přitom dehydrataci pokožky rtů celkově urychluje a stav rtů tak naopak zhoršuje.

A o kousání rtů, často až do krve, snad ani nemá cenu diskutovat. Bohužel je to zlozvyk, kterého se špatně zbavuje, zvláště pokud jsme ve stresu.

Jak tedy o rty na jaře pečovat?

Důležité je zajistit rtům ochranu před vnějšími vlivy a potřebnou hydrataci.


Medový balzám na rty kulička

Naprostou klasikou jsou různé tyčinkové balzámy za pár korun, pro citlivější rty ale doporučujeme zvolit spíše péči s nějakou ozdravnou složkou. Můžete se setkat například s heřmánkem nebo aloe, jako je tomu třeba u našeho Medového balzámu na rty s kuličkou. Je skvělý na ochranu rtů před nepříznivými vlivy počasí, na rty suché a popraskané, využívá hojivé účinky obsaženého medu a extraktů z aloe a heřmánku.

„Balzám je skvělý! Příjemně rty "promaže", ale přitom neslepí. Aplikace kuličkou velmi přesná a příjemná; kulička hezky "chladí";) Vůně velmi jemná:)“

Kateřina

„Perfektní balení, které se vejde do každé kabelky. Rty jsou po použití jemné. Kuličkový balzám, takže se v teplém počasí v kabelce nerozteče.

Veronika


Medový balzám na rty s příchutí vanilky

Přírodní novinkou mezi našimi balzámy na rty je voňavý Medový balzám na rty s příchutí vanilky v klasické praktické tyčince. Spojení hojivé síly propolisu, ochranné funkce včelího vosku, vyživující a hydratační schopnosti medu a jemné péče vybraných olejů zajistí krásné, zdravé a hebké rty v každém ročním období a za každého počasí.

„Nejlepší balzám jaký mám! Nedá se srovnat s jinými. Skvělá vydrž hydratace bez mastného pocitu. A ta vůně, neskutečný. Blaho!

Nikola

„Výborný balzámek. Bezvadně hojí opary - bez pálení, vysušování, praskání. Opary jsou za několik dní pryč.“

Irena


Medový balzám na rty kelímek

Někteří nedají dopustit na balzámy s UV filtrem, pro častý pobyt v místnostech může být ale zbytečný. Na hory, kde má sluníčko větší sílu, doporučujeme vybírat balzámy s číslem SPF alespoň 15, které označuje zvýšenou ochranu proti UVB záření.  UV filtr obsahuje i náš Medový balzám na rty v kelímku, který také obsahuje hydratační, regenerační a ochranné látky, využívá hojivé síly medu a heřmánku a chrání rty před popraskáním a vysušením.

„Úplně nejlepší balzám na rty, a že jsem jich vyzkoušela nepočítaně. Rychle hojí rty po případných oparech nebo vysušení. Zkrátka je nejlepší. “

Irena

„Zahojí popraskané rty a má příjemnou konzistenci, dlouho vydrží - dostačující balení.

Markéta


Čím nahradit balzám na rty?

A jaké jsou netradiční způsoby, když třeba tyčinku s balzámem někde zapomenete? Často saháme po běžném hydratačním krému na pleť, ten je však chuťově hořký a může podráždit žaludek. Vhodnější volbou bude:

Olivový olej

Ideální je nanést jej na noc a chvíli se hlídat, abychom rty omylem neolízli. Je to nejjednodušší a velmi účinný způsob, jak se ráno probudit s krásně vláčnými rty. Hojící a regenerační účinky jsou ale nevýrazné.

Med

Vyzkoušejte také med, který nejen, že výborně chutná, ale navíc úžasně hydratuje. Na rtech jej postačí nechat několik minut; celou noc bez olíznutí této sladké mňamky bychom stejně asi nevydrželi.

Vazelína

Starým a prověřeným způsobem je také použití kosmetické vazelíny. Rty budou ukázkově promazány. Bez přidaných látek však nemívá výraznější regenerační účinky, odolná vrstva vazelíny ale báječně chrání např. před mrazem.

Rtěnka

To rtěnky mají hydratační i ochranný účinek, jen nestačí ty nejlevnější z tržnice. Skvělých výsledků dosáhnete s rtěnkami se zlatem, stříbrem nebo kaviárem. Ty totiž díky unikátnímu složení fungují jako samohojící složka. Navíc působí celý den.

Opary a herpes simplex

líbání možný přenos oparu

Na rozdíl od suchých a popraskaných rtů už nejsou opary taková legrace a léčba je delší. Způsobuje je jeden z nejrozšířenějších virů na naší planetě jménem herpes simplex, konkrétně typ HSV 1.

Nejčastěji se přenáší líbáním, nakazit se ale můžeme i používáním společné osušky nebo skleničky. Opar se ale může snadno vytvořit i sám od sebe – například při nadměrném stresu nebo po dlouhé době na přímém slunci.

U nákazy se objevuje malý průhledný puchýřek naplněný tekutinou, který po několika dnech praskne a objeví se strup. Naše imunita se s nákazou pere přibližně 10 dnů, poté by měl opar zmizet. Hlavní je strupy neutrhnout a otevřenou ránu dále neinfikovat. Více o oparech a možnostech jejich domácí a přírodní léčby jsme pro vás připravili v tomto článku.

Podívat se na Balzámy na rty

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit