Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Zarůstání vousů vyřeší pár jednoduchých triků. Vzhůru do koupelny!

Zarůstání vousů vyřeší pár jednoduchých triků. Vzhůru do koupelny!

Možná to nevíte, ale v naší nabídce najdete i vodu po holení určenou především pro pány. Překvapivě často od nich pak dostáváme dotazy, jestli dokáže vyřešit problémy se zarůstajícími chloupky. Ne úplně – tady je návod.

Vody a balzámy po holení samozřejmě mohou využít i slečny a paní, my jsme však vůni naší vody po holení míchali hlavně pro muže. Hlavní složkou je propolis, který čistí pokožku a zabraňuje zánětům. I tak je ale pánská kosmetika na vousy až poslední krok při péči o pokožku, nejdůležitější je totiž technika holení.

Trocha teorie

Zarůstající chloupek není nic jiného, než jen chloupek rostoucí špatným směrem – místo, aby se prodral k povrchu pokožky, stočí se a roste do horní vrstvy kůže. Na světě je rázem zarudnutí, pupínek, zánět a bolest.

1. Netlačit a nehoblovat

jak předcházet zarůstání vousů

Dnes a denně vídáme v reklamách na žiletky a holicí strojky i na pánské vody po holení šarmantní muže, jak s baletní lehkostí přejíždí po tváři strojkem a na první pokus mají hladkou tvář. A tak by to přesně mělo vypadat – žádné tlačení, žádných deset přejetí jednoho místa.

Čím více žiletkou na povrch pokožky tlačíme, tím více ji dráždíme a zvyšujeme riziko poranění a následného zánětu. Vous při velkém tlaku navíc odřízneme natolik dokonale, že mu vyloženě nabídneme možnost růstu směrem do pokožky. Ano, pokožka je první den krásně hladká, ale lepší je ponechat vous trošku nad povrchem pokožky, a tím jeho růst správně nasměrovat. Vytvořit takové lehoulinké strniště.

2. Vždy dokonalé ostří

Obecně se doporučuje neholit vousy proti směru růstu, neboť jejich růst můžete nevhodně nasměrovat směrem do pokožky. Pánové se tak holí proto, že má strojek většinou lepší účinnost – na jeden tah proti směru růstu bývá pokožka hladší než po směru. Nicméně to je způsobené tím, že jednu žiletku používáme příliš dlouho, takže je už pěkně tupá. Pokud budete udržovat ostří vždy v bezvadném stavu, oholíte se na první tah i po směru růstu.

Žiletka či elektrika?

Nejde říci, co je lepší, každému vyhovuje něco jiného. Chce to vyzkoušet, a to včetně kombinací mokrého a suchého holení. Jednoznačně také nelze poradit, jestli je lepší planžetový nebo frézkový elektrický strojek. Obecně se uvádí, že frézky jsou lepší na točivé vousy, planžeta na rovné.

3. Správně ošetřit - pánská kosmetika na holení

Po holení použijte vodu po holení s propolisem, která díky dezinfekčním schopnostem ošetří drobné ranky a zabrání jejich zanícení. Druhý den po holení zkontrolujte povrch pokožky a všímejte si drobných zarudnutí – možná už to jsou první zarůstající chloupky.

Pinzetou je opatrně narovnejte a opět použijte vodu po holení, aby se ranka nezanítila. Chloupek určitě nevytrhávejte úplně, jen jej jemně narovnejte a určete mu směr růstu. A to je všechno – během pár týdnů by se vaše problémy se zarůstáním měly radikálně zlepšit.

Pánský sprchový krém s propolisem

Úvodní foto: publicdomainpictures, autor George Hodan, CC0 1.0 Universal

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit