Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Zdravé nehty bez plísní, lámání či zarůstání

Zdravé nehty bez plísní, lámání či zarůstání

Vaše nehty o vás často řeknou více, než si myslíte. Prozrazují totiž, jak jste na tom se zdravím a přísunem vitamínů. Plísně, zarůstající nehty, třepící se a lámavé nehty i bílé skvrnky mají totiž paradoxně úplně stejnou příčinu: nevyváženou a jednostranně zaměřenou stravu. Proto na většinu problémů spojených s nehty spolehlivě zabere přísun vitamínů. A kde si neporadí vitamíny, tam pomůže česnek, propolis nebo bylinky.

Plíseň postihuje zejména diabetiky a starší lidi

Plíseň je vedle zarůstání nehtů, slabých a třepících se nehtů a nehtů s bílými flíčky jedním z nejpalčivějších problémů týkajících se nehtů. Postihuje zejména starší lidi a až celou třetinu všech diabetiků. Plíseň zpravidla poznáte na první pohled zvětšením (rozšířením či zesílením) nehtové ploténky, často ji provází i žluté zbarvení nebo drolení a olupování okolí nehtu. Plíseň se nejprve projeví na jednom nehtu, obvykle na palci, a poté se velmi rychle rozšiřuje na ostatní nehty.

Plíseň v podobě vláknitých hub či kvasinek se vyskytuje zejména na nehtech u nohou a chodidlech. Nohy se více potí, a právě vlhko a teplo je přirozeným podhoubím pro růst plísní. Plísně na rukou se objevují častěji u žen, které si dlouhodobě nalepují umělé nehty, ale obecně bývají spíše výjimečné.

Místa častého výskytu plísní

Plísně se často vyskytuje v bazénech, sprchách nebo saunách. Obecně se jim velmi dobře daří v prostorách, kde se udržuje vlhkost a projdou tam stovky a tisíce lidí každý den. Můžete se k nim však dostat i na návštěvě trpící na plísně, třeba použitím stejného ručníku jako váš hostitel nebo když si půjčíte jeho sandály na přeběhnutí zahrady. Vyplatí se tedy chodit ve vlastních botách, ideálně vzdušných, s bavlněnými ponožkami. Boty si pravidelně větrejte a dezinfikujte. Pomoci si můžete i po návratu z míst, na kterých byste se mohli s plísní setkat. Nohy na deset minut ponořte do octové vody nebo vody s rozpuštěným hypermanganem.

Základem by však měla být vyvážená a pestrá strava s dostatečným přísunem vitamínů a minerálních látek a celková podpora imunity. Prevence je totiž vždycky lepší než léčba.

Jak si poradit s plísní

Plísně projevující se zahnědnutím, lámáním či drolením a nepříjemným svěděním můžete léčit hned několika osvědčenými přírodními recepty. V lékárnách samozřejmě najdete řadu speciálně vyvinutých přípravků, ale často jsou velmi nákladné a účinkem si nezadají s recepty našich babiček.

Plíseň na nehtech, přírodní léčba, česnek

Na plísně nehtů výborně zabírá jemně nastrouhaný česnek. Stačí ho přiložit na místo, kde se plíseň vyskytuje, a obvázat náplastí či obvazem. Ideální je nechat ho působit delší dobu, třeba přes noc, ale měla by vám stačit i hodina. Postup byste měli opakovat každý den s novým česnekem, až do doby, než se plíseň ztratí. Nehet se bude uzdravovat postupně – když začne odrůstat, plíseň by se díky léčbě česnekovými silicemi už neměla dále šířit.

Také propolis je známý pro svůj účinek na bakterie i plísně a pro jiné hojivé účinky.

Pokud rádi spojujete příjemné s užitečným, můžete ke zmírnění či odstranění plísní zkusit také bylinkové koupele. Účinná je kombinace šalvěje lékařské s tymiánem a vlaštovičníkem. Samostatně pak můžete vyzkoušet koupel s maliníkem nebo obklady postižených míst odvarem z listů jitrocele kopinatého. Méně příjemnou variantou je pak koupel octová.

Zarůstání nehtů předejděte správným stříháním

K zarůstání nehtů dochází nejčastěji na jejich vnitřních okrajích směřujících k ostatním prstům. Okraj nehtu začne vrůstat do kožního valu, což způsobuje nepříjemné bolesti a dráždění kůže. Následně může přijít bolestivé zarudnutí a odchod sekretu, ať už hustého nebo řidšího.

stříháním proti zarůstání nehtů na nohou

Příčinou zarůstajících nehtů bývá prakticky vždy velká banalita – jejich špatné stříhání. Svou roli může hrát i nevhodná obuv, dědičné sklony k zarůstání nehtů nebo také nedostatek železa a vitamínů obecně.

Pokud už k zarůstání nehtů došlo, postižené místo začněte co nejdříve léčit. Při zarůstání nehtů je potřeba podpořit celkové zklidnění a dezinfekci postižených míst. K tomu vám skvěle poslouží například koupel chodidel v teplé vodě s jablečným octem.

Trochu neobvyklé je využití ústní vody - na postižené místo přikládejte vatový tamponek namočený v ústní vodě. V naší nabídce najdete Ústní vodu s propolisem, obsahuje propolis, který má antimikrobiální účinky a výtažek z heřmánku se zklidňujícími účinky.

Propolisová tinktura s kapátkem

Propolis u nás také najdete v pevné formě, nebo ve formě kapek. Kapky, nebo chcete-li tinktura, s obsahem účinných antimikrobiálních látek lze použít k lokální, bodové aplikaci na kůži nebo v dutině ústní. Propolis je známý pro účinek na bakterie i plísně a pro jiné účinky hojivé. Přípravky s propolisem využívají například osoby s drobnými záněty, ekzémy nebo při výskytu aftů v dutině ústní.

Ať už zvolíte jakoukoli formu léčby, vždy ji podpoříte pečlivou hygienou, nošením volnější obuvi a bavlněných ponožek, ale také přísunem vitamínů, především skupiny B a C, které mají na nehty blahodárný vliv.

Zarůstání nehtů můžete velmi snadno předejít jejich úpravou. Stříhejte je vždy rovně, nikoli dokulata. Dbejte na to, aby byly viditelné rohy nehtové ploténky. A samozřejmě si vybírejte takovou obuv, kde mají vaše prsty dostatečný prostor.

Bílé skvrny na nehtech signalizují špatnou stravu

zdravé nehty a vitamíny

Bílé tečky či oválky na nehtech mohou signalizovat spoustu nejrůznějších problémů a nedostatků. Někdy se objevují následkem časté konzumace cukru, mouky a majonézy. Mnohdy tak varují před nemocí zvanou dna. Jindy provázejí úrazy a jsou jenom vadou na kráse, která po doléčení sama odkvete.

Pokud však mají skvrny na nehtech namodralý odstín, mohou signalizovat vážnější problémy – často totiž poukazují na plicní potíže. Mohou znamenat také nedostatek bílkovin, zinku, železa nebo dlouhodobou vyčerpanost organismu, způsobenou nedostatečným spánkem nebo stresem. Jako první pomoc tedy dopřejte organismu odpočinek, dostatek vitamínů a čas na zotavení, v druhé fázi pak můžete vyhledat pomoc odborníků, pokud bílé skvrny samy nezmizí.

Lámavé nehty na rukou

Ruce sice netrápí tak často plísně, ale kvalita nehtů s věkem, stresem i nedostatkem vitamínů klesá. Nehty se lámou zejména při nedostatku minerálů a vitamínů skupin B a C. Posílí je zpravidla zinek a křemík.

třepení a lámání nehtů, vitamíny

Odborníci na lámání nehtů upozorňují i na fakt, že nekvalita nehtů může souviset s přehlcením minerály, tedy pravým opakem.

Pokud máte vyhraněnou a oblíbenou značku minerální vody, které konzumujete každý den třeba i celou lahev, určitě je na čase zpestřit pitný režim. Kvalita nehtů je totiž obecně velmi ovlivněna tím, co pijete a jíte. Zpestření a ozdravení jídelníčku bude mít na vaše nehty (a nejen na ně) kladný vliv.

Při lámání a třepení nehtů pomohou vitamíny

Pro obnovení zdraví nehtů můžete do jídelníčku častěji zařadit ořechy, ryby a slunečnicová a jiná semínka. Přidejte také v konzumaci ovoce a zeleniny. Pestrou stravou předcházíte i nepříjemnému třepení nehtů a záděrám. Problémy s nehty mívají dietářky nebo ženy s poruchami příjmu potravy, protože se na nich projevuje nedostatek vitamínů, především vitamínu C.

vitamíny pro zdravé nehty
Cesta ke krásným a zdravým nehtům vede přes vyváženou stravu.

Už to skoro vypadá, že ať jde o jakoukoli otázku týkající se nehtů, odpověď zní vždy: Dopřejte si dostatek vitamínů. Máte pravdu, je tomu skutečně tak. I třepení nehtů totiž ukazuje na nevyvážený a jednostranně zaměřený jídelníček. Pro zpevnění a ozdravení nehtů jsou skutečně nejdůležitější vitamíny. Zaměřte se zejména na vitamín C a vitamíny skupiny B (B2 - riboflavin, B5 - panthenol, B12, B9 - kyselina listová, B7 - biotin či vitamín H), na zdraví nehtů mají vliv také vitamín A, D, E a v neposlední řadě též minerální látky: vápník, zinek, křemík a železo.

Domácí péče a babské rady pro zlepšení stavu nehtů

Třepení nehtů může být způsobeno i některými vnějšími vlivy – například přesušováním v klimatizovaném prostředí nebo drážděním různými detergenty. Chcete-li unaveným nehtům pomoci přírodní cestou, dopřejte jim pravidelné koupele v kopřivovém odvaru (prospějí jim stejně jako vašim vlasům). Dále můžete zkusit namočit nehty na 10 minut do teplého olivového oleje, který je krásně posílí a vyživí. Z babských rad můžete vyzkoušet také pomoc prostřednictvím cibule. Stačí cibuli podélně rozříznout a vytékající šťávou pečlivě namazat nehty a jejich okolí. Nátěr nijak nesmývejte a nechte ho působit co nejdéle. Na lámavé a třepivé nehty prý výborně zabírá také kombinace medu a rumu. Stačí smíchat obě složky v poměru 1:1 a namazat na nehty a jejich okolí.

Klíč ke zdravým nehtům máte ve vlastních rukou, a to při výběru potravin a skladbě každodenního jídelníčku. Pestrá a barevná strava zpevní nejen vaše nehty, ale pomůže také kráse vašich vlasů, zdraví vašich střev i pozitivnímu naladění vaší mysli.

Nenašli jste, co jste hledali? Navštivte naši poradnu, najdete zde i odpovědi na nejčastější dotazy k tomuto tématu.
Případně zde můžete položit svůj dotaz, rádi vám poradíme!

Přejít do poradny


Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit