Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Zdravé vánoční cukroví

Zdravé vánoční cukroví

Už když začnou opadávat první listy ze stromů, spousta z nás se začíná těšit na Vánoce, svátky klidu, míru a pohody. Hospodyňky a maminky pak velmi často trápí, jaké cukroví dětem i návštěvám nabídnout. Pokud totiž člověk nad svou životosprávou alespoň trochu přemýšlí, přijde mu poměrně nelogické spořádat na návštěvách přes svátky víc sladkého než za celý zbytek roku dohromady. A protože se nás často ptáte na zdravější varianty cukroví, připravili jsme pro vás výběr zdravých surovin na vánoční cukroví a tři recepty na zdravé cukroví.

Zdravé cukroví začíná u zdravých surovin

Zdravé vánoční cukroví - Pleva

Pokud to myslíte se zdravým pečením opravdu vážně, vsaďte na kvalitní a opravdové suroviny. Začněte s čokoládou s vysokým obsahem kakaa, která je sice o něco dražší a více hořká, ovšem svým obsahem nemůže levnějším a méně kvalitním alternativám konkurovat.

Určitě se vám někdy stalo, že jste si koupili tabulku čokolády a chodili si po kostičce či dvou ulamovat až do večera, kdy jste už v ruce drželi jen prázdný alobal. Něco takového se s čokoládou s vysokým podílem kakaa nestává – dáte si dvě tři kostičky a bohatě vám stačí. A podobně to bude fungovat i s cukrovím připraveným z vysokoprocentní čokolády – sníte méně cukroví, které bude výživově kvalitnější.

Zdravé vánoční cukroví, suroviny, med, ořechy, švestky - Pleva

A s ostatními surovinami to můžete udělat podobně: Bílý cukr doporučujeme nahradit medem, který má úplně jinou chuť a jeho výživové kvality jsou s bílým cukrem nesrovnatelné. Dalším nezanedbatelným bonusem medu je to, že narozdíl od cukru zuby nekazí, ale naopak pomáhá proti bakteriím, které za příčinou zubních kazů stojí.

Zajímavé a chutné jsou pro použití do zdravějších variant sladkostí švestky, které obsahují spoustu minerálních látek a vlákninu. Švestky prokázaly své příznivé účinky na regulaci funkce střev, proto se často používají při očistných kúrách. Vy je ale můžete použít při tvorbě výborných vánočních pralinek.

Oblíbenou surovinou na vánoční cukroví bývají ořechy – my doporučujeme zejména v našich končinách dostupné vlašské ořechy, které obsahují zdravé tuky, vitaminy a jsou známé jako superpotravina předcházející spoustě nemocí.

Pokud máte všechny zdravé suroviny připravené ve spíži, pojďme se podívat na recepty:

Pralinky z čokolády

Zdravé vánoční cukroví, pralinky z čokolády - Pleva

Výborné čokoládové pralinky připravíte během chvilky ze tří základních surovin. Můžete je podávat kamarádkám ke kávičce, dát do zobáčku dětem nebo si jimi zklidnit nervy po vánočních nákupech.

Suroviny:

  • 250 ml smetany
  • 200 g kvalitní hořké čokolády (min. 74 % kakaa)
  • na obalení: kvalitní kakao, mleté vlašské ořechy nebo včelí pyl

Postup:

Smetanu zahřejeme a do horké dáme nalámanou čokoládu a umícháme hladkou směs, kterou necháme do druhého dne zchladnout. Lžičkou odebíráme a tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau, mletých vlašských ořeších nebo včelím pylu. Pralinky skladujeme v lednici.

Pralinky ze sušených švestek

Zdravé vánoční cukroví, pralinky ze sušených švestek - Pleva

Umelte si chutné pralinky ze sušených švestek a vlašských ořechů. Obě suroviny skvěle chutnají, mají blahodárný vliv na vaše zdraví a nepřiberete po nich ani gram.

Suroviny:

  • 100 g sušených švestek (nejlépe nesířených)
  • 100 g vlašských ořechů

Postup:

Pokud jsou švestky tvrdé, nechte je přes noc namočené ve vodě a poté je přeceďte a osušte. Ořechy nameleme a přidáme ke švestkám a společně je umeleme buď na stojku na maso, nebo v robotu. Vytvarujeme kuličky a skladujeme v dóze v lednici.

Ořechové kuličky

Zdravé vánoční cukroví, ořechové kuličky - Pleva

Ořechové kuličky obalené v čokoládě uspokojí mlsné jazýčky vašich nejmenších strávníků. Krásně vypadají a skvěle chutnají.

Suroviny:

  • 200 g vlašských ořechů
  • 1–2 lžíce medu
  • na obalení: hořká čokoláda se 74 % kakaa nebo kakaový prášek

Postup:

Vlašské ořechy nasucho na pánvi opražíme a necháme je zchladnout, vložíme je do mixéru a najemno rozmixujeme. Ke konci přidáme podle chuti med. Z hotové hmoty tvoříme kuličky a ty můžeme obalovat v rozehřáté či strouhané čokoládě nebo kakau.

Pokud máte skvělý recept na zdravé vánoční cukroví, určitě nám ho pošlete, rádi se o něj podělíme s našimi čtenáři a vyzkoušíme ho nejpozději začátkem prosince.



Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit