Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Zdravotní tvrzení: když vám nesmíme říct, co pomáhá

Vážení zákazníci a návštěvníci,

dovolte mi, abych se s Vámi podělil o dojmy a realitu vyplývající z kontroly ČZPI (Česká zemědělská a potravinářská inspekce), která byla zaměřena na potraviny a zdravotní tvrzení dle čl. 16 nařízení Evropského parlamentu a Rady ES č. 178/2002. Informace týkající se předcházení a léčby nemocí může uvádět spotřebitele v omyl, neboť byste mohli nabýt dojmu, že se jedná o léčiva nebo léčivé přípravky.

Tvrzení u léčiv musí být přitom podložená studií, kterou si vzhledem k náročnosti a výsledným nákladům mohou dovolit především farmaceutické společnosti. Pro popsání produktů lze dále využívat seznam povolených tvrzení podle čl. 13, popř. z dočasného tzv. on hold seznamu. K dispozici je také seznam schválených a zamítnutých zdravotních tvrzení v několika verzích. Uveďme pár příkladů z těchto dlouhých dokumentů:

brusinka obecná (on hold) ID 4501, 3636, 3836 a 3635 Přispívá k normálnímu stavu kostí a kloubů, ulevuje při premenstruačním syndromu a menopauze, působí jako antioxidant a podporuje přirozenou obranyschpnost - odolnost
voda článek 13(1) Přispívá k udržení normálních tělesných a rozpoznávacích funkcí, přispívá k udržení normální regulace tělesné teploty
žvýkačka bez cukru článek 13(1) Přispívá ke zmírnění sucha v ústech, zachování mineralizace zubů a pomáhá neutralizovat kyselinu zubního plaku

Přičemž u vody musí být zároveň spotřebitel informován, že pro dosažení uváděného účinku je třeba zajistit denní přívod nejméně 2 litrů vody. Podmínky najdeme i u žvýkaček.

Dle výše popsaného nařízení je ale za zdravotní tvrzení považováno také:

  • med se užívá pro zdraví

  • rakytník v medu je vynikající při plicních, žaludečních, střevních a kloubních onemocnění

  • pyl je vhodný na snížení tlaku, cholesterolu v krvi

Tyto a další nedostatky z popisu u výrobků odstraním a pokud jsem někoho uvedl v omyl a měli jste dojem, že se jedná o léčiva, tak se velice omlouvám.

Jestliže máte se včelími produkty dobré zkušenosti – můžete se o ně podělit s ostatními v diskuzích jednotlivých produktů, nebo na našem facebooku. Pokud jste si produkt zakoupili, budeme moc rádi, pokud se přihlásíte do zákaznického účtu a na všechny v minulosti zakoupené produkty napíšete ohodnocení (tzn. vyplíte počet hvězdiček a rovnou můžete popsat své zkušenosti). Děkujeme vám.

P.S.: Tento článek není namířen proti kontrolujícím osobám, protože jsem si vědom, že tyto osoby nevytváří absurdní zákony. Jsou to pouze zaměstnanci státní správy, kteří musí plnit úkoly zadané svými nadřízenými a hlídat dodržování platné legislativy.

Milan Pleva
zakladatel rodinné firmy

Od mládí jsou jeho koníčkem včelky, z koníčka se později stalo podnikání. Zajišťuje chod firmy, aby vše fungovalo jak má. Každý nápad umí realizovat. Velmi ho baví vyrábět omezené série různých druhů medovin a zkoušet nové postupy při výrobě medoviny. Když má trochu času, hned je u včel.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit