Jednu z vůbec nejblahodárnějších látek, kterou v přírodě můžeme najít, už z našeho sortimentu určitě znáte. Po správném zpracování má vliv na plodnost, potenci, pomáhá při depresích i stavech vyčerpání. Jak vzniká a na co se nám ještě může hodit?
Jak mateří kašička vzniká
Mateří kašičku vyrábí včelí dělnice za pomoci hltanových žláz v hlavičce. Vyrábí ji jako krmení pro včelí královnu a po dobu prvních tří dnů také pro všechny právě vylíhnuté larvy. Základem produkce mateří kašičky je včelí pyl. Pylová zrnka v žaludku včely popraskají a z jejich obsahu poté včela získá důležité složky pro tvorbu mateří kašičky. Včely potřebují dostatek pylu nejen pro tvorbu mateří kašičky, ale také jako výživu pro celé včelstvo.
Složení mateří kašičky
● voda - 60 až 70 %
● cukry - 30 až 40 %
● tuky - 5 až 10 %
● bílkoviny - 35 až 45 %
● minerály - cca 1%
● vitamíny - stopové množství
● hormony - stopové množství
● další neznámé látky - výrazné množství
Trvalo dlouhé roky, než se složení kašičky podařilo vůbec popsat, a dodnes visí nad některými hodnotami otazníky. Je to tím, že se složení kašičky v průběhu několika dní mění, podobně jako když dozrává víno v sudu.
MUDr. Stoklasa v jedné své publikaci rozdělil všechny složky do osmi skupin: minerální látky, tuky, cukry, puriny a pyrimidiny, aminokyseliny a peptidy, bílkoviny, hormony a vitamíny. Některých je v kašičce opravdu výrazné zastoupení, u jiných bylo naměřené jen stopové množství. Ať je to jak chce, včelkám to hodně prospívá.
Už to, že jsou kašičkou krmeny jen tyto dvě nejvíce vyčerpávané skupiny, nám napovídá, kolik energie musí ukrývat. Však se také královna díky exkluzivní stravě dožívá až 20× delšího věku než dělnice! Proto se také kašičce často přezdívá „elixír mládí“.
Získat kašičku je precizní práce
Stáčení medu nebo odběr vosku je oproti získávání mateří kašičky procházka růžovým sadem. Je nutné ji totiž odebírat přímo z matečníků, tedy z buňek, ve kterých vyrůstají budoucí královny. Včelař si vyrobí základ matečníku, přilepí je ve velkém počtu na lištu.
Matečník na plástu
Do těchto buněk dá kapku mateří kašičky a do té vloží několika hodinovou larvičku - tak zvaně "přelarví". Tuto lištu dá do speciálního rámku, vloží do včelstva, kde není matka, ani žádný otevřený plod. Včely se cítí osiřelé, chtějí si vychovat matku a proto přijmou velké množství vložených buněk s larvičkami a začnou je intenzivně krmit.
Třetí den je v buňce největší množství kašičky a tak se pomocí odsávačky odebere. Z jednoho matečníku lze získat zhruba jen 200 mg kašičky, takže si asi dokážete představit, jak náročná práce to je.
Jak moc nám pomáhá?
Na diskuzních fórech napříč celým internetem (doporučujeme například toto) můžete narazit na stovky uživatelů, kteří blahodárné účinky mateří doušky potvrzují; tak například páry, které měly dlouhou dobu potíže otěhotnět, se dva až tři měsíce po konzumaci mateří kašičky konečně dočkaly. Jinde se zase můžete dočíst, že používání mateří doušky pomohlo lidem při návalech horka, bolestech (například menstruaci) nebo zánětech, a to i chronických.
Kromě toho se také prokázalo, že výrazně zvyšuje potenci, zejména když je nižší sexuální aktivita způsobena pokročilým věkem, vyčerpáním nebo stresem. Na posílání organismu při stresu a vyčerpání se ostatně kašička používá velmi často. Naopak se nesmí používat u mužů a žen postižených rakovinou .
Pozitivní účinky mateří kašičky
- funkce jater, srdce a centrálního nervového systému
- krvetvorba
- kvalita pleti (používá se v mnoha krémech)
- růst kostní dřeně
- životnost spermií
- pomáhá otěhotnět
- posiluje lidskou imunitu
- podporuje regeneraci pokožky
- snižuje cholesterol
- pomáhá při bolestech
- zpomaluje stárnutí pleti
Mateří kašička v surovém stavu
Nejlepší je mateří kašičku konzumovat čerstvou, ale k tomu se dostane jen pár lidí v celé republice. Ve větších množstvích ji lze skladovat například v klasických injekčních stříkačkách a postupně si ji dávkovat.
Doporučená denní dávka činí zhruba 200 až 500 mg, dlouhodobé skladování v domácích podmínkách je možné při uchování v uzavřené nádobě v teplotě okolo 5 °C. Takto ji můžeme skladovat až půl roku.
Pro všechny ostatní, kteří doma nemají včely, může být řešením zakoupit čistý produkt zpracovaný profesionály pomocí lyofilizace – tedy hlubokého zamražení a následného vysušení. Přesně takovou formu vidíte na obrázku - Lyofilizovaná mateří kašička.
Další možností je čas od času mlsat med s přídavkem mateří kašičky, samozřejmě jí ale získáte oproti ampulkám jen malé množství. Kromě toho můžete kašičku přijmout i přes pokožku – velmi často slouží jako složka v lepších krémech, které díky unikátnímu složení a esenciálním aminokyselinám napomáhají výživě pokožky a jejímu mladistvému vzhledu. Jedním takovým je jeden z krémů, který sami vyrábíme.
Mateří kašička je rozhodně jednou z vůbec nejblahodárnějších látek, které nám příroda dává. Možná ještě čas ukáže, při jakých dalších obtížích může být ještě prospěšná.