Divoká medovina – mladý poklad ideální k degustaci
Už jste slyšeli o mladých divokých medovinách? Pokud ne, nedivíme se. Běžně se k nim totiž vůbec nedostanete, tedy pokud si nevyrábíte domácí medovinu. Jedná se o divokou verzi dokvašené, ale zatím nezrající medoviny, u které se jen těžko předpokládá její chování. Zajímá vás, proč jsme vám začali tyhle rošťácké medoviny nabízet? Čtěte dál…
Na chuti nám záleží
Asi jste si už všimli, že v naší rodinné firmě dbáme na velkou kvalitu našich medovin. Při jejich výrobě používáme jen kvalitní český med a kvasinky. V případě jedinečných medovin ještě ovoce, bylinku, nebo co nás zrovna napadne. Chuť, které se snažíme docílit, není zrovna nejsladší a určitě je nesrovnatelná s některými nápoji, které občas najdete na vánočních trzích :-)
Naše medové víno, jak medovinu s oblibou nazývám, vyrábíme zastudena, aby si zachovalo veškeré blahodárné živiny z medu. Taková medovina pak minimálně rok zraje, aby dosáhla své plné chuti. Medovina během zrání může ztrácet svou sladkost, která se mění na jiné chuťové tóny. Medovinu při zrání neustále ochutnáváme a stáčíme ji, až když je chuť krásně uzrálá.
Divoká medovina
A tady přichází na řadu divoká medovina. Někdy totiž medovinu ochutnáme pár týdnů po dokvašení (ale ještě nezrající) a chuť této mladé medoviny není vůbec vyzrálá, ale je VÝBORNÁ! V takových chvílích je mi líto, že si tuhle lahodnou chuť dopřáváme jen my v Potštejně, a vy – naši zákazníci, ji neochutnáte. Zejména můj syn Martin má tuhle sladší chuť, charakteristickou pro mladé medoviny, v oblibě. Tak jsme se rozhodli stočit vám pár divokých medovin také, ale pozor, skutečně pouze pár! Doporučujeme vždy medoviny zkoušet ve verzi divoké i uzrálé. Uvidíte, jak se „stejná“ chuť může v čase měnit. Většinou jsou rozdíly obrovské. A jakou divokou medovinu pro vás máme?
Vánoční divoká medovina z mladých ořechů
Zkuste si to představit – pouštíte lodičky z vlašských ořechů, domov prostupuje vůně svíček ze včelího vosku (a čerstvě upečeného štrúdlu :-) a atmosféra snad už nemůže být více vánoční. Tak přesně taková je tahle divoká vánoční ořechová medovina se skvostně jiskřivou, po ořeších nahnědlou barvou jako ohýnek v krbu. V její vůni, možná trochu překvapivě, zachytíte kvetoucí lípu. A po ochutnání vás okouzlí sametovou, sladce ořechovou chutí s jemně nahořklým dozvukem, který lehce připomíná chuť Amaretta.
Doporučujeme dopřát si ji zahřátou, třeba na konci vánočního dne plného shonu, kdy sklenička hřejivé ořechové medoviny zajisté pomůže k uklidnění roztěkané mysli.
Divoká mátová medovina
Přestože výrazné aroma máty zjemňuje sladká vůně medu, poznáte ji v medovině na první přičichnutí. A nezklame ani při ochutnání. Přesně podle očekávání, které ve vás vzbudí svou vůní, vás zalije osvěžující chutí s jemným, sladce medovým podkresem a přenese vás do letních dnů.
Typická svěží chuť a vůně máty vám možná lehce připomene domácí mátovou limonádu a možná také oblíbené mojito. Mátová medovina bude určitě skvělou volbou pro přípravu nejrůznějších míchaných nápojů. Pokud ovšem nenaznáte, že je jí na míchání škoda. Protože sama o sobě chutná báječně, sladce větrně.
Jsem velmi zvědavý na váš názor! Jestli vám divoké medoviny také zachutnají, rádi občas stočíme pár lahví. Budete tak moci ochutnat medovinu v různých stádiích jejich zrání, a navíc rok dopředu odhalíme, na jaké medoviny se můžete těšit po jejich dozrání.
Tak na zdraví!
Od mládí jsou jeho koníčkem včelky, z koníčka se později stalo podnikání. Zajišťuje chod firmy, aby vše fungovalo jak má. Každý nápad umí realizovat. Velmi ho baví vyrábět omezené série různých druhů medovin a zkoušet nové postupy při výrobě medoviny. Když má trochu času, hned je u včel.