Jak si vyrobit pampeliškový med? Je to vůbec med?
Pár známých se mě letos na jaře ptalo, zda nevím, jak se dělá pampeliškový med. Udiveně jsem se na ně koukala a říkám: „jak dělá“? Med přece vzniká zahušťováním nektaru (sladiny), který nosí včely. Sedla jsem k internetu a vše mi bylo hned jasné. Aha, ono se jedná o pampeliškový sirup!
Pampeliškový med je velkým hitem jara
Jen na zkoušku jsem tedy uvařila pampeliškový med (sirup) z poloviční dávky. Takže pokud budete mít chuť a čas, tak si můžete zkusit také takový „med“ uvařit. Jde to dokonce z různých bylinek, nemusíte se držet zrovna pampelišek. Použít můžete například sedmikrásky, mladé smrkové výhonky nebo třeba levanduli.
Jak vyrobit pampeliškový sirup:
Budete potřebovat:
- 150 velkých rozkvetlých květů pampelišky
- 0,5 l vody
- 0,5 kg cukru
- 1 citron
Postup:
Broučky z květů vyfoukejte už venku. Pampelišky dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte 10 minut. Sporák vypněte, do hrnce přidejte rozkrájený citron a nechte louhovat 24 hodin. Druhý den (po 24hodinách) sceďte obsah hrnce přes plátno nebo utěrku a všechnu šťávu se snažte vymačkat. Poté přidejte cukr a vařte do požadované hustoty (0,5 - 3 hodiny).
Já jsem vařila cca 45 min a takto vypadá výsledek. Na konci článku najdete kompletní fotogalerii celého postupu.
Přemýšlela jsem o tom, proč se pampeliškovému medu vlastně říká med a jediné odůvodnění na které jsem přišla, bylo asi to, že má stejnou konzistenci a je sladký.
Porovnání včelího medu a pampeliškového „medu“:
Včelí med: | Pampeliškový „med“: |
---|---|
vstřebává se rovnou do krve, tělo samo pozná, kdy má dost | tělo nepozná, kdy má dost, protože nejde rovnou do krve |
nezatěžuje organismus, protože ho tělo nemusí trávit (nedochází ke kvašení) | zatěžuje organismus - dochází k trávení a kvašení |
obsahuje glykogen, jaterní buňky bohaté na glykogen lépe odolávají toxickým a zánětlivým příčinám | obsahuje sacharidy, které si tělo musí složitě přeměnit |
hodnotná dietetická potravina | většina prospěšných látek z pampelišek se dlouhým varem ztratí |
vyšší cena | zdánlivě nízká cena (zkuste si připočítat svůj čas a částku za elektřinu) |
Včelí med má však v rukávu ještě jeden nezanedbatelný bonus. A tím je to, že narozdíl od cukru nekazí zuby, ale naopak pomáhá proti bakteriím, které za příčinou zubních kazů stojí.
Já osobně z hlediska výživového a zdravotního přínosu raději zvolím pro sebe i svou rodinu ke slazení i mlsání med od včel. I když musím připustit, že sbírání pampelišek děti opravdu bavilo a těšily se na to, až si pampeliškový med připravíme. Nakonec nám ale stejně stále leží v komoře a vždy sáhnu po tom pravém medu od včeliček, který je opravdovým darem přírody.
Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu zapeklitý dotaz, vyřizuje ho také Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí po horách, včelaří a hlavně vaří. V našem magazínu od ní najdete hned několik úžasných receptů a tipů. Momentálně je na mateřské dovolené.