Jak včely vyrábějí med? Kde vzniká?
Med máme od včel - ale jak vzniká? Jak to ty včely dělají?
V knize návštěv se nám objevil zajímavý dotaz: „Odkud se bere sladkost medu?". Tato otázka je velmi zajímavá, tak jsme se rozhodli na ni odpovědět článkem - jak vlastně vzniká med.
1. Sbírání nektaru
Med vzniká z nektaru (sesbírané sladké šťávy květin), nebo z medovice (ze stromů). Včela nasaje nektar či medovici do medového váčku. Medový váček je od žaludku oddělen chopní, takže je zaručeno, že nemůže dojít k natrávení.
2. Předání sladiny mladším
Včela přiletí k úlu a tam předá „náklad" nektaru či medovice sosákem mladší včele (každá včela má svoji úlohu), takto je sladina několikrát spolknuta a vyvrhnuta - každá včela tím přidá i enzymy a aminokyseliny ze svých žláz a zároveň dochází k odpařování vody. Když je tímto procesem „med" dostatečně zahuštěn (asi na cca 30% vody) je uložen do šestihranné včelí buňky.
3. Odpařování
K odpařování dochází také z důvodu vysoké teploty v úlu, kde je kolem 35°C. Mávání křídel včel je vytvářen neustálý proud vzduchu, který odvádí přebytečnou vodu česnem z úlu ven. Když dosáhne vlhkost medu kolem 17% vlhkosti, je v buňkách zavíčkován = zakonzervován. Včely dokáží nektar vysušit ze 70% na 17%.
4. Proč to včely a rostliny dělají?
Včely ukládají med pro přežití v průběhu zimy. Průměrné včelstvo spotřebuje za zimu asi 15 kg - 20 kg medu. Během celého roku je to pak 70 kg medu. Včelař včelám odebere okolo 20 kg - 70 kg medu, proto se před zimou včely zakrmují cukerným roztokem.
Pokud jste dostali chuť na med tak se podívejte na naši nabídku: