Letošní září nám přineslo obrovskou radost – hned 2 naše produkty uspěly v letošním ročníku soutěže Potravina a Potravinář Královéhradeckého kraje 2025. Na první příčce v kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů se umístila naše tradiční Medovina z Potštejna a připsala si tak na své konto již druhé ocenění. V kategorii pekárenských a cukrářských výrobků zvítězila naše loňská novinka Včelí pyl perga v hořké čokoládě, kterou jsme vymysleli a vytvořili ve spolupráci s úžasnou čokoládovnou Jordi's, takže ocenění patří i jim.

A krásný druhý nejvyšší počet hlasů v kategorii ostatních výrobků získal náš Propolis v medu, čímž přispěl k získání titulu celkového vítěze a Potravináře roku 2025. Děkujeme! Protože tohoto úspěchu bychom nedosáhli bez vás, našich zákazníků, kteří jste věnovali čas tomu nás podpořit a hlasovat pro naše výrobky. To je pro nás to největší ocenění.

Soutěž Potravina a Potravinář Královéhradeckého kraje se koná za finanční podpory Královéhradeckého kraje a pod záštitou jeho rady. Jejím cílem je podporovat kvalitu, poctivost a tradici potravinářství v našem regionu. Nám se na této soutěži především líbí, že produkty hodnotí a hlasují pro ně přímo spotřebitelé, což pro nás má obrovskou váhu. Celkově máme rádi regionální soutěže, které pomáhají vyzdvihnout místní výrobce a jejich výrobky. A nejde ani tak o vítězství, cenné pro nás je, že se o naší práci dozví více lidí z našeho kraje. A i my jsme rádi, že na těchto akcích můžeme poznat nové výrobce a ochutnat nové výrobky - je úžasné, že v našem kraji je tolik šikovných lidí a dělají takové dobroty.
Pokud ještě neznáte naše úspěšné produkty, rádi vám je představíme:
Včelí pyl perga v 72% hořké čokoládě
V jednoduchosti je krása, a proto k dokonalé chuti této dobroty stačí pouze kvalitní čokoláda a včelí chléb - tak se přezdívá pylu perga, který je jedním z nejvzácnějších a nejcennějších včelích produktů. Chuť květového pylu se odvíjí od druhu květu, ze kterého pochází a může se proto pokaždé trochu lišit. Obecně má však sladkou chuť s květinovými tóny, někdy s lehce nahořklým nádechem, jindy s náznakem medovosti. Pyl perga ale chutná ještě trochu jinak - jeho chuť je sytější a vlivem fermentace získává jemný nádech kyselosti. V kombinaci s lahodnou a poctivou hořkou čokoládou z dílny řemeslné čokoládovny Jordi's mu prostě neodoláte!
Někdy je fajn si život trochu osladit a dopřát si něco jedinečného, co nám zlepší náladu a dodá energii. Mlsání si užijete o to více, když víte, že si vychutnáváte dobrotu vyrobenou s láskou a péčí z kvalitních surovin. Nechte okouzlit své chuťové pohárky tímto sladkým darem přírody, anebo jím potěšte své blízké.
Medovina z Potštejna
Tradiční potštejnskou medovinu vyrábíme z kvalitních jarních medů z pampelišek, dalších jarních květin a ovocných stromů. Proto tak nádherně voní, a ještě lépe chutná. Recepturu jsme pečlivě ladili několik let a považujeme ji za vzácný rodinný poklad. Medovinu vyrábíme co nejšetrnější cestou bez tepelné úpravy, abychom v ní zachovali blahodárné látky ze včelího medu. Necháváme pracovat především přírodu, takže nepřidáváme žádné konzervanty, barviva, cukr ani příchutě. Chuť medoviny tak odráží chuť medu, ze kterého je vyrobena a každý doušek je pravým požitkem pro vaše chuťové pohárky.
Potštejnská medovina má nyní na kontě dvě ocenění - v roce 2021 získala bronzovou medaili v kategorii tradičních medovin ve slovenské soutěži medovin Medovinka roka. Pokud by vás zajímalo, jaká ocenění už naše medoviny nasbíraly, podívejte se na článek, ve kterém jsme je všechny shrnuli.
Propolis v medu
Propolisem včelky udržují úl v dokonalé čistotě – vše, co by je mohlo ohrozit, jednoduše zatmelí touto pryskyřičnou látkou s bohatým složením. Právě díky propolisu včely přežily miliony let až do dneška. Inspirovali jsme se jeho účinky a připravili jedinečný květový pastovaný med s příměsí 0,5 % propolisu, který spojuje lahodnou chuť medu s benefity této přírodní látky.
Propolis v medu v soutěži Potravina a Potravinář roku 2025 sice počtem získaných hlasů obsadil "až" pomyslné druhé místo ve své kategorii, každopádně tak hezky navázal na své ocenění značkou Regionální potravina pro období 2020 - 2024.





