Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Kakaové boby - nejčokoládovější čokoláda na světě

Kakaové boby - nejčokoládovější čokoláda na světě

Ochutnejte s námi kakaové boby, jednu z nejkomplexnějších potravin planety, která obsahuje více než 300 chemicky zjistitelných látek. Indiáni je označovali jako pokrm bohů a my kakaové boby řadíme mezi superpotraviny. Ovšem protože na ně nejsme zvyklí třeba jako na jablka nebo brambory, často řešíme, co s nimi vlastně v kuchyni podniknout a do jakých jídel se hodí. To vše vám poradíme a navrch si ještě připravíme domácí čokoládu ze dvou ingrediencí, kdy za vás tu nejnáročnější práci odvede mixér a vy budete řešit především to, jaké oříšky si do čokolády přidat.

Kakaové boby: základ pro výrobu kvalitní čokolády

kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa

Veškerá čokoláda na celém světě se vyrábí z kakaových bobů. Nepražené syrové kakaové boby jsou tedy tou nejčokoládovatější čokoládou – zkrátka tou jedinou a opravdovou čokoládou. Ve své syrové podobě si kakao uchovává nejvíce hodnotných výživných látek a chutná opravdu úžasně.

Jeho chuti se nejvíce blíží některé černé hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa. Syrové kakaové boby se u nás konzumují poměrně zřídka, což je ovšem škoda – většina čokolád na našem trhu totiž neobsahuje vysoké procento kakaa, a tak vlastně konzumujeme spíše cukr nebo ztužené tuky než samotný základ všech čokolád – kakaové boby. A že čokolády konzumujeme opravdu hodně – je to jedno z nejoblíbenějších jídel na světě, které tvoří dokonce 1 % stravy západní populace.

Jak a kde rostou kakaové boby

Kakaové boby jsou sušená semena plodů kakaovníku. Název tohoto stromu zní Theobroma cacao, přičemž theobroma v řečtině znamená pokrm bohů. My dnes kakaové boby řadíme mezi superpotraviny.

kakaové boby, květ kakaovníku, Pleva
Květ kakaovníku

Kakaovník je stálezelený a velmi hustě olistěný strom, který dosahuje výšky až 15 metrů. Než na něm uzrají chutné kakaové boby, rozkvete nádhernými květy. Ty se začínají rozvíjet až v odpoledních hodinách a v noci jsou opylovány hmyzem.

kakaové boby, plod kakaovníku, Pleva
Plody kakaovníku

Plody kakaovníku se pak podobají velkému lusku. Tato řapíkatá tobolka se dorůstá délky 10 až 30 cm a na povrchu je velmi tuhá a hladká slupka. Nezralé plody bývají většinou zelené a u některých odrůd červené. Zralé mívají žlutou, červenou až hnědou barvu. Někdy jsou ovšem také žíhané nebo pruhované. Uvnitř jednoho lusku jsou v několika řadách umístěny plody po 10 až 14 semenech. Čerstvé plody vyndané z tobolek jsou téměř bez vůně – charakteristickou kakaovou vůni a chuť získávají až sušením nebo pražením. Mění také svou barvu směrem k teplejším tónům, což názorně zjistíte, pokud si připravíte domácí čokoládu (recept najdete na konci článku).

Kakao a zdraví

Protože v naší nabídce najdete výborné Kakaové boby v medu, nesmíme s ohledem na problematiku zdravotních tvrzení ani naznačit jaké mají účinky na lidský organismus. Ovšem myslíme si, že rozhodně stojí za zmínku, protože kakaové boby obsahují přibližně 300 chemicky identifikovatelných látek, což z nich dělá jednu z nejkomplexnějších potravin planety.

Kakaové boby v medu, Pleva

Pokud by vás zajímalo více informací, nezbývá nám, než vás odkázat na vyhledávání na internetu. Například zadáním do vyhledávače: "účinky kakaových bobů".

Určitě doporučujeme naše Kakaové boby v medu ochutnat. Tato jedinečná kombinace poctivého sladkého medu a drcených kakových bobů v bio kvalitě se vám rozplyne v ústech a svou provokující hořkou i jemně sladkou chutí bude dráždit vaše chuťové pohárky. Díky kombinaci dvou velmi výjimečných surovin vzniká opravdu unikátní chuťový zážitek. Vyvážená chuť a netradiční mlsání.

Poctivá čokoláda přímo z kakaových bobů

Ačkoli jsme na začátku článku uvedli, že veškerá čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, realita je o něco složitější. Mnozí velkovýrobci čokolády používají různé postupy, mezi něž patří i nahrazování kakaového másla - tedy podstatné části kakaových bobů, která má podíl na chuti čokolády - levnějšími ztuženými rostlinnými tuky. Proto chcete-li si pochutnat na opravdové a poctivé čokoládě, vždy se podívejte na její složení. Místo ztužených tuků by měla kvalitní čokoláda obsahovat kakaové máslo. Zjednodušeně lze říci, že čím méně složek je uvedeno ve složení samotné čokolády, tím je větší pravděpodobnost, že se jedná o kvalitní a poctivou čokoládu. Výrobci, kteří dbají na kvalitu surovin, se snaží minimalizovat přidané látky a zachovat čistou chuť kakaových bobů.

čokoláda s pylem Pleva

V Hradci Králové víme o jednom voňavém místě, kde čokoládoví nadšenci Lukáš a Jirka vyrábějí báječné čokolády přímo z kakaových bobů, neboli čokolády bean to bar. Jordi's chocolate možná znáte, jejich poctivé řemeslné čokolády se těší velké oblibě. Oproti velkovýrobnám, kde výroba čokolády trvá okolo 8 hodin, dělají v Jordi’s vše ručně a jedna tabulka tak vzniká nejdříve po 24 hodinách. U svých čokolád jdou primárně po chuti a při výběru surovin nedělají nikdy kompromisy. Vždy chtějí to nejlepší, co svět nabízí a jejich čokolády to na ně prozradí při prvním ochutnání.

Jak taková výroba čokolády přímo z kakaových bobů probíhá?

Kakaové boby se musí nejprve ručně přebrat. Poté přijde na řadu pražení a odslupkování. Očištěné boby se dají do kamenného mlýna a zhruba po 24 hodinách mletí vznikne hladká a nádherně lesklá 100% čokoláda. Přidáním třtinového cukru vznikne čokoláda s menším obsahem kakaové hmoty. Když se přidá ještě sušené mléko, vznikne čokoláda mléčná. U čokolád s obsahem cukru nad 25 % se na podporu směsnosti přidává kakaové máslo. Hlavním kritériem při řemeslné výrobě čokolády je dostat z kakaa to nejlepší a předat to v co možná nejméně upravované podobě dál.

A protože už léta patříme mezi fanoušky čokolád Jordi's, jsme nadšení, že jsme měli možnost společně vytvořit dvě "naše" čokolády se včelím pylem, které nyní najdete v našem e-shopu. A proč se včelím pylem? Protože víme, že jeho jemná a delikátní chuť je skvělá ve spojení právě s kvalitní čokoládou. A také proto, že obsahuje jedinečnou kombinaci látek, která vlévá krev do žil celé naší přírodě a pro včelky je základem výživy celého úlu (při sběru je pro včely květový pyl dokonce o něco lákavější než nektar, ze kterého vyrábějí med). My mu proto říkáme energie v minibalení :-) Více si o květovém pylu a jeho benefitech můžete přečíst v článku Co je to květový pyl?

Čokolády s pylem, Pleva

V našich čokoládách naleznete tedy “jen” vybrané suroviny jako jsou kakaové boby, kakaové máslo, sušené mléko, třtinový cukr a květový pyl. V jednoduchosti je krása a v tomto případě také jedinečná chuť, vzhled a vůně. Vychutnejte si jedinečnou kombinaci květového pylu a lahodné čokolády v těchto dvou variantách:
53% mléčná čokoláda s rouskovaným pylem a 77% hořká čokoláda s pylem perga.

Poctivou čokoládu si z kakaových bobů můžete vyrobit i sami doma. Čokoláda neprávem zapadla do škatulky velmi nezdravých a špatných potravin, od kterých bychom se měli držet dál. Bývá s ní spojována nadváha, alergie i akné. To se ovšem týká všech levnějších čokolád s vysokým přídavkem cukru, ztužených tuků a dalších aditiv. Kvalitní čokoláda, obzvláště ta hořká s vysokým obsahem kakaa a bez přílišného množství přidaného cukru je naopak zdraví prospěšná a navíc její chuť je tak intenzivní, že jí jen stěží dokážete sníst velké množství. Vyzkoušejte lahodnou domácí čokoládu, na jejíž výrobu si vystačíte s kakaovými boby, kvalitním třtinovým cukrem a trochou trpělivosti (a výkonným mixérem :-):

Domácí čokoláda z kakaových bobů

čokoláda z kakaových bobů

Budete potřebovat:

  • 600 g drcených kakaových bobů,
  • 150 g třtinového cukru

Pracovní postup:

1. Opražte kakaové boby. Vsypte všechny kakaové boby na pánev a na mírném ohni je nasucho opražte. Pražit byste je měli přibližně 5 minut. Zhruba v polovině pražení začnou měnit barvu do teplejších tónů a nádherně vonět.

2. Ještě teplé kakaové boby přesypte do vysoce výkonného mixéru. Přidejte veškerý cukr a obě suroviny spolu řádně rozmixujte. Při mixování se budou boby zahřívat, proto se z nich uvolní kakaové máslo a směs začne dostávat úplně jinou konzistenci – ta už bude velmi čokoládová. (U určitého typu kupovaných drcených bobů můžete narazit na drobné slupičky, které by neudělaly úplně hladkou konzistenci čokolády. Chuťově určitě nevadí, ale pokud se jich chcete zbavit, můžete je stěrkou či lžičkou odstraňovat ze stěn mixéru, kde se začnou postupně usazovat).

3. Ochutnejte čokoládu a podle potřeby ji můžete ještě dosladit a znovu pořádně rozmixovat. Až budete s dílem hotovi, začněte s tou nejkrásnější cukrářskou prací. Pokud toužíte po velké tabulce čokolády, vlijte ji do formičky nebo na plech vyložený pečicím papírem a zdchlaďte v lednici. Než ji ovšem do lednice strčíte, můžete do čokolády přidat mandle, oříšky, pyl nebo sušené ovoce. Čokoládu můžete vylít prakticky do jakýchkoli formiček na pečení nebo tvořítek na led a opět ji dochutit vašimi oblíbenými oříšky. Pokud chcete opravdu jemné čokoládičky, můžete na pečicí papír dávat vždy jednu lžičku čokolády, ze které vytvoříte tenké kolečko – to pak posypete mandlemi nebo třeba piniovými oříšky, anebo ho necháte jen tak a užijete si jedinečnou chuť čokolády.

Další využití kakaových bobů

Kakaové boby naleznete v nabídce některých prodejen zdravé výživy nebo si je můžete objednat online přes internet. Nejvíce účinných látek je uchováno v celých kakaových bobech nebo v nahrubo rozdrcených nepražených kakaových bobech. Určitě se ovšem setkáte i s jemnějšími či zcela rozdrcenými formami kakaových bobů. Kakaové boby, které už prošly pražením, neobsahují tolik cenných látek jako ty nepražené – ovšem ty je zase náročnější sehnat.

Kakaové boby, pleva

Kakaové boby můžete jíst rovnou tak, jak je koupíte v obchodě, tedy samotné – slouží k rychlému dodání energie, zahnání hladu a podpoře koncentrace. Zkrátka taková energetická a kreativní bomba. Můžete s nimi zdobit nejrůznější dezerty nebo je přidávat do kaší a jogurtů. Smíchat se dají i s müsli nebo sušeným ovocem, které si k snídani zaléváte mlékem či jogurtem. Skvělé jsou i v kombinaci se zmrzlinou. Pokud si připravujete ovesné kaše nebo kaše, které necháváte přes noc odstát, určitě do nich kakaové boby zkuste přidat.

Můžete je zapracovat i do svých oblíbených dezertů i sladkostí. Kakaové boby totiž velmi snadno rozsekáte v mixéru nebo kuchyňském robotu a můžete s nimi pracovat stejně snadno jako s čokoládou. Výborné a rychlé jsou například:

Nepečené kuličky z kakaových bobů

Kakové boby v medu Pleva

Budete potřebovat:

  • drcené kakaové boby cca 4 lžíce,
  • sušené ovoce dle vašeho výběru cca 250 g, (skvělé jsou například datle, ale určitě zkuste sáhnout třeba i po rozinkách)
  • kokosový olej dle potřeby

Rozdrcené kakaové boby smíchejte se sušeným ovocem a trochou kokosového oleje. Množství surovin není pevně dané, konzistenci si upravte dle potřeby. Z vytvořené směsi zpracujte kuličky, které můžete rovnou konzumovat nebo nechat v ledničce chvilku ztuhnout a pustit se do nich až s čistýma rukama. A příště zkuste do směsi přidat hrst jemně nasekaných mandlí nebo jiných ořechů, mňam!

Kakaové boby nejsou vhodné jenom pro přípravu sladkých jídel, ale výborně se hodí také k pečenému masu. Ideální je podrcené kakaové boby přidat rovnou na pekáč k připravovanému pokrmu. Jejich výrazná chuť vašemu jídlu dodá zvláštní hořkosladký nádech. S kakaovými boby spíše šetřete a vnímejte je jako jemné koření. Určitě vám budou chutnat s drůběží nebo s vepřovým masem.

Tak příjemné tvoření a dobrou chuť!

Hořká čokoláda s pergou 77%

Mléčná čokoláda s pylem 53%

Chopollen - BIO hořká čokoláda s rouskovým pylem

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit