0 Kč(0 ks)
Zpět

Kalendář včelaře Milana Plevy: leden v úlu - včelky nikdy nespí

Včelky se ani na chvilku nezastaví a ani v době vegetačního klidu nejdou spát. Schoulí se společně do jednoho velkého hroznu, který si vytopí na pokojovou teplotu a vzájemně se střídají v jeho středu i na krajích. Hrozen se pohybuje nad potravou, takže jim v dokonalé synchronizaci pohybů nic nechybí. Stejně jako včelaři, který si při praskání krbu čte o včelách, vyřezává souše, zatavuje mezistěny a popíjí medovinu.

Včelky se k sobě tulí v hroznu

Leden je obdobím vegetačního klidu v přírodě i pro včelky. Ty ovšem v zimě nespí. Zimní období přežívají úlu v tzv. hroznu (včelaři mu někdy říkají také chomáč).

včely tvoří zimní chomáč
Čím je teplota nižší, tím více jsou včely semknuté.

Shluknou se k sobě do úvaru připomínajícího hrozen a udržují si v něm přijatelnou teplotu. Uvnitř hroznu je teplota podobná jako u vás v obýváku, kolem 25 °C. Na okrajích útvaru pak klesá až k 9 °C. V hroznu včelky dovedou přežít i třeskuté mrazy, protože se pravidelně střídají. Včelky z okrajů se jdou ohřát dovnitř útvaru a ty vyhřáté se naopak posunují k okraji hroznu. Celý hrozen se přitom plynule pohybuje po zásobách, které odvíčkovává a konzumuje. Zkrátka dokonalá synchronizace, která je včelkám vlastní.

V úle mrzne, až praští

Včelky dovedou přežít i opravdu ruské zimy, kdy teploty klesají k -35 °C. Hrozen je totiž dokonale vymyšlený útvar, který má při daném objemu opravdu nejmenší možný povrch – tudíž i nejnižší ztráty tepla. Měřením bylo zjištěno, že v úle v zimě mrzne. Nad samotným chomáčem včel byla naměřena teplota okolo 5 °C. Včelky tedy svůj úl nevytápí, ale zahřívají pouze vnitřek svého chomáče.

Náš tip

Spotřeba zásob se oproti prosinci zdvojnásobí

Oproti prosinci stoupne spotřeba včelek v lednu přibližně na dvojnásobek. Matka totiž střídmě klade vajíčka a plod potřebuje pro svůj vývoj vyšší teplotu. Konzumací zásob získávají energii pro vytápění hroznu, zároveň zásoby slouží jako potrava pro plod a včely.

Zimní spáči

I když se každé malé dítě na základní škole učí o zimním spánku medvěda, s jeho dlouhým noclehem to vůbec není tak horké. Medvěd se sice vydatně vykrmí, obalí tukem a uloží se do doupěte, ale jeho životní pochody jsou prakticky stejné jako v létě. Jenom o pár stupňů sníží svou tělesnou teplotu. V lednu se může klidně probudit, vylézt z brlohu, nakrmit se a jít zase spát. Mezi medvědy se dokonce najde pár otužilců, kteří se ke spánku na zimu vůbec neukládají. Pokud ovšem školní osnovy v souvislosti se spánkem někoho opomněly, pak je to určitě sysel. Ten do svého podzemního útočiště zalehne už na konci července a probouzí se v dubnu až v květnu. Celou dobu je v hybernaci, tedy pravém hlubokém spánku. Zkrátka opravdový sedmispáč.

Včelař zajišťuje včelkám klid

V lednu má včelař pouze jediný úkol – zajistit včelkám klidné přečkání zimy. I v tomto období se totiž najde řada přirozených škůdců. Jedná se zejména o mlsouny, kteří by si rádi pochutnali na včelkách i na samotném medu.

žluna zelená
Žluna se dokáže do úlu doslova proklovat.

Je nutné si dávat pozor na ptáky, zejména sýkorky, datly, žluny a další ptáky. Ti totiž na úly ťukají a včelky ruší. Chtějí je vylákat ven, kde se z nich stane snadná kořist. A protože včelař nemůže být u úlu pořád, potřebuje mu zajistit spolehlivou ochranu. Zejména žluny jsou v tomto ohledu opravdu důvtipné a brzy se naučí, že v úlu je potrava daleko dostupnější než na nemocných stromech, a chodily by na včelky stále. Takoví záškodníci dovedou úl prakticky zničit. Včelař za účelem ochrany zpravidla používá síť proti ptákům. Instaluje ji už na podzim, aby se žluny o úlu nedozvěděly. Na zemi je pak nutné sítě zatížit, protože vynalézaví ptáci by je mohli podlézat.

Náš tip

První včelí let

Včelař do včelstva nezasahuje až do prvního jarního proletu včelek. Ten je v lednu značně ojedinělý – teploty by totiž musely být mnohem vyšší (nad 10 °C). První prolet je pořádně dlouhý, protože se během něho včelky vyprazdňují. Nechtějí si totiž přes zimu znečistit výkaly úl, a tak se nechávají toaletu až na jaro. Včelka si v zimě výkaly odkládá do tzv. výkalového váčku, protože nechce znečistit plásty. Výkalový váček se dokáže poměrně hodně roztáhnout a hmotnost výkalů může být dokonce větší než polovina hmotnosti včelky. Na jaře pak vylétne ven a veškerých výkalů se zbaví. Takové jarní očistě se říká vyprášení.

Hlodavcům vstup zakázán

Už na podzim kontroluje včelař přítomnost hlodavců v úlu, a to ještě před zazimováním včel. V lednu obchází úly a ujišťuje se, že je vše v pořádku. Přítomnost hlodavce včelař zjistí na první pohled – na podložce dna úlu jsou zbytky včel a rozkousané voští.

Lednové zahřátí

Protože v lednu je méně práce než obvykle, bývá o to více zábavy a radosti. Nic v zimě totiž nezahřeje lépe než medovina. Ta opravdová by měla obsahovat jen čtyři základní ingredience – med, vodu, kvasinky a živnou sůl. Naši medovinu vyrábíme dobrou desítku let podle naší vlastní originální receptury.

Osobně si na ní velmi zakládám, proto je receptura opravdu přísná. Vylučuje veškerá barviva, příchutě a konzervanty. Výjimkou jsou limitované edice medovin, které naopak obsahují o nějakou tu zdravou dobrotu více. Při výrobě medovin nepoužíváme žádná dochucovadla, dokyselování či doslazování. Zkrátka chutnají jenom po medu, ze kterého jsou vyrobeny, proto se jen rozplývají na jazyku. K naší klasice patří medoviny jednodruhové z akátového a lipového medu i medoviny z lesního a slunečnicového medu a samozřejmě také naše tradiční Potštejnská medovina. Každý rok se však zadaří a můžeme zákazníkům nabídnout i nějakou specialitu. Mezi našimi speciálními medovinami se objevily třeba vánoční štrúdlová, jostová nebo s černým rybízem. Nechte se překvapit, co ještě spřádám za plány do budoucna!

Kolem úlu se v lednu chodí po špičkách

V lednu je obecně dobré nechat včelky v klidu a příliš nenarušovat jejich prostor. Kolem úlu se zkrátka musí chodit po špičkách a neprovádět v jeho blízkosti žádné řezání nebo štípání dříví. Daleko lepší je věnovat se údržbě včelařského zařízení. V lednu tedy nejčastěji vyřezávám souše, vyvářím vosk, připravuji nové rámky a jejich děrování i drátkování a následně zatavuji mezistěny. A vůbec nejlepší je otevřít si v klidu domova knížku o včelách, nalít si poctivou medovinu a dopřát si trochu zimního odpočinku, který mají v tomto období i včelky.

Milan Pleva majitel rodinné firmy - o autorovi článku

Od mládí jsou jeho koníčkem včelky, z koníčka se později stalo podnikání. Zajišťuje chod firmy, aby vše fungovalo jak má. Každý nápad umí realizovat. Velmi ho baví vyrábět omezené série různých druhů medovin a zkoušet nové postupy při výrobě medoviny. Když má trochu času, hned je u včel.

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz