0 Kč(0 ks)
Zpět

Kde se vlastně bere MED? Jak vzniká?

Kde se vlastně bere MED? Jak vzniká?

 

Včela je někdy rovněž nazývána sběračkou medu. Toto pojmenování však není přesné, včela totiž sbírá z květin nektar a med je vytvářen až následně v úlu. Při přelétávání z květu na květ nasává sosákem nektar, šťávu s vysokým obsahem vody. Ten proniká jícnem do medného váčku velikosti špendlíkové hlavičky, kde je po určitou dobu uchováván. K jeho naplnění musí včela navštívit cca 1000 květů.

Na určité množství medu musí nasbírat až pětinásobek nektaru!! Proto se říká „pilný jako včelička“.

pleva2.jpgPo návratu do úlu předá tento nektar včelám v úle, které ho uloží do buněk plástu. Další včely jej opět nasávají a dávají do jiných buněk. Včely ho tímto způsobem filtrují a odpařují z něj vodu. Přimísením enzymů z jejich žláz dochází k obohacování a štěpení na jednoduché cukry. Nakonec takto upravený nektar uloží do buňky, kde dochází k jeho zrání po dobu dvou až tří dní. Délka tohoto procesu závisí na teplotě a proudění vzduchu v úle. Každou naplněnou buňku zralého medu vzduchotěsně uzavřou voskovým víčkem. Med by měl sloužit včelám jako zásoba potravy na zimní období.

Co obsahuje med
pleva3.jpgSložení medu vypadá následovně: enzymy, vitamíny, minerálie, organické kyseliny, aminokyseliny, hormonální látky, barviva, vonné látky, voda, fruktóza, glukóza, sacharóza.
Med obsahuje vysoké procento jednoduchých cukrů, které se vstřebávají přímo do krve a krevním oběhem se dostávají do tkání celého těla, zvláště do svalů a jater, kde se při nadbytku ukládají jako glykogen. Při velké námaze nebo stresu se glykogen opět uvolňuje jako hroznový cukr. Nedostatek glykogenu se tedy může projevit únavou a lze jej velmi rychle odstranit použitím glycidové stravy, z které je nejjednodušší, nejvydatnější a přímo stravitelný pouze MED.

 

Med má ještě i jiné výhody, například nezpůsobuje kazivost zubů, a dokonce ani tloustnutí, protože obsahuje jen necelých 10% sacharózy a ostatní jednoduché cukry (do 70%) se okamžitě vstřebávají do krve. To má za následek, že v momentě, kdy má tělo cukru dostatečné množství, odmítá další konzumaci medu tím, že na něj přestanete mít chuť. Proto se medu nemůžete přejíst!!! U cukru je to naopak, protože než se vám bílý cukr rozloží na jednoduché cukry, které tělo přijímá, uběhne dost dlouhá doba, po kterou vy neustále konzumujete sladkosti, a tělo se neumí bránit a včas zareagovat - „mám dost“!!!

pleva4.jpg

Využití a aplikace medu

V dnešní uspěchané době se lidé stále častěji vrací k přírodě a k přírodním produktům. Vyhledávají služby a prostředky, jak zmírnit únavu těla a jak vylepšit pleť, která trpí nepříznivými vlivy a stresem. Vývoj kosmetických prostředků jde stále dopředu. Jsou objevovány nové suroviny nebo se již zaběhnuté a známé produkty nově zpracují, lépe se využije jejich vlastností, známých po mnoho staletí.
Med, který je znám především jako blahodárný produkt přírody, posiluje celý lidský organizmus, je bohatý na bílkoviny, minerální látky, vitamíny, enzymy. Je využíván nejen jako potravina, ale je zpracováván i pro kosmetický průmysl. Má skvělé účinky na pleť, které dodává potřebné látky a zbavuje ji únavy. Vaše pleť bude vypadat vitálněji, pružněji a svěžeji.

Vybrali jsme pro vás několik výrobků s medem. Prohlédnout i zakoupit si je můžete v e-shopu.

krem-vrasky_01.gif peeling_krab.gif

Medový krém proti vráskám
- regeneruje, zlepšuje elasticitu pleti a snižuje tvorbu vrásek.

Medový peelingový krém - je určen k jemnému odstranění odumřelých buněk

pansk-z_krab.gif ocni_krem_krab.gif

Pánský pleťový krém - pokožku promastí a snižuje negativní vliv holení, regeneruje

Medový oční krém - jemný krém pro ošetření citlivé pokožky kolem očí, zvláčňující

denn-__krab.gif nocni_krab.gif

Pleťový krém s medem- denní - pro každodenní ošetření pleti. Pleť chrání před nepříznivými vlivy, pleť je pružná

Pleťový krém s medem - noční - mastný krém, který přes noc pleť hýčká a dodá jí potřebné látky

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz