Pro menší objednávky Balíkovna 59 Kč, nebo Zásilkovna 69 Kč. Poštovné zdarma nad 2300 Kč.

Lahodná domácí marmeláda s medem

Lahodná domácí marmeláda s medem

Připravte si džem plný ovoce a medu. S tímto receptem to zvládnete raz dva.

Každoročně se těším na sezónu, jezdím na trhy a pečlivě si hlídám dobu, kdy začíná zrát ovoce, a já můžu rodině připravit domácí marmeládu. Dnes si ukážeme u nás nejoblíbenější jahodovou marmeládu. Tento postup je vhodný pro jakýkoliv druh ovoce - sladkost poté laďte podle svých chutí.

Jsou 2 jednoduché způsoby jak marmeládu připravit:

  • Vybrané ovoce můžete rozmixovat, poté zahřejete a přidáte med s želírovacím přípravkem. 5 minut převaříte a nalijete do čistých skleniček, zavřete, položíte dnem vzhůru a necháte vychladnout. Vzniklá marmeláda pak ale trochu vybledne.

  • Ovoce vložte do velkého hrnce a podlijte cca 0,5 - 1 dcl vody a pomalu za občasného míchání vařte, až se ovoce rozpadá. Až budete s konzistencí ovoce spokojení, přidejte med a přípravek na želírování. Vzniklá marmeláda má krásnou konzistenci s kousky ovoce a zachovává jasné barvy.

Recept na domácí marmeládu s medem

Jahodová marmeláda s medem

Suroviny:

  • 1 kg čistého ovoce
  • 350 g medu
  • pomůcku k želírování nejlépe 3:1
  • cca 0,5 - 1 dcl vody na podlití (pokud budete ovoce vařit)
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • plátky pomerače

Postup:

Rozvařte (nebo rozmixujte) ovoce. Smíchejte 1 lžíci cukru s přípravkem na želírování. Směs vysypte do horkého ovoce a 5 minut povařte. V poslední minutě přidejte med. Správnou konzistenci vyzkoušejte tím, že dáte jednu lžičku marmelády na talířek a necháte vychladnout.

Horkou marmeládu lijte do připravených čistých sklenic. Když pokapete hrdlo, vždy ho důkladně očistěte - marmeláda by se mohla začít kazit, protože by nebyla správě uzavřená. Zavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

POZOR: U ovoce které kupujete nebo sbíráte na litry - třeba jako borůvky a maliny, nezapomeňte na to, že 1 litr není 1 kilogram.

Celý rok se můžete těšit z vlastní domácí marmelády. V zimě a hlavně na Vánoce určitě přijde vhod. Přeji vám hodně úspěchů a zážitků při vaření. Budu ráda, když se podělíte s vlastními zkušenostmi a nebo receptem. Z jakého ovoce máte džem nejraději?



Veronika Plevová včelařka, poradna

„Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu nebo na facebooku zapeklitý dotaz, vyřizuje ho většinou právě Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí po horách, včelaří a hlavně vaří.“



Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit