0 Kč(0 ks)
Zpět

Med a jeho léčivá dávka

Med a jeho léčivá dávka

Ráda bych vám pověděla něco o velice zajímavém tématu – léčivé dávce medu. Často také dostávám otázky, jak jsem se vlastně ke včelaření a včelím produktům dostala, tak na to také odpovím.

Všichni víme, že med je zdravý, že obsahuje vitamíny, enzymy atd. Kolik ho máme ale sníst, aby na nás měl účinek? Po přečtení několika knížek jsem vlastně k žádnému určitému návodu, jak dávkovat med, nedospěla. Co autor, to jiný názor a jiné zkušenosti.

 

MUDr. Jana Hajdušková píše: „Jestliže si chceme co nejdéle zachovat pevné zdraví a vsadíme na prevenci, měli bychom přijmout doporučení a užívat denně jednu polévkovou lžíci medu. Nejvhodnější je používat med rozpuštěný v nějaké tekutině.“

  • při žaludečních, žlučových a střevních problémech doporučuje užívat med ráno na lačno nejlépe půl hodiny před jídlem
  • při neurózách, podrážděnosti a nespavosti je lépe užívat tuto denní dávku večer před spaním

HAJDUŠKOVÁ, Jana. Včelí produkty očima lékaře. Praha, 2000. Soubor přednášek.

Ing. Štefan Demeter, CSc. ve své knize píše: „ Při běžném užívání medu na podporu imunitního systému, zachování vitality po 45. roku, u dětí při projevech oslabení organismu, při zkouškovém období u studentů, přípravy sportovců, při lehkých projevech onemocnění (například při nachlazení) se doporučuje následující dávka medu:

  • dospělí 3-4 čajové lžičky denně
  • děti do 10 roků 1 kávová lžička denně
  • děti nad 10 let 2 čajové lžičky denně 

Nejlépe rozpustit v ½ sklenice vlažné vody ráno, nebo večer před spaním.“

DEMETER, Štefan. Apiterapia – liečenie včelími produktmi. Druhé vydání. Bratislava, 2015. ISBN 978-80-971642-6-3

„Konzumace většího množství medu nemá na organismus negativní vliv. Jednoduché cukry obsažené v medu se dostávají rovnou do krevního oběhu, z něho rovnou do všech tkání, zvláště do svalů a jater a ty si ho ukládají jako glykogen. Jaterní buňky bohaté na glykogen pak lépe odolávají toxickým a zánětlivým příčinám.“ To uvádí ve své knize MUDr. Jindřich Stoklasa.

STOKLASA, Jindřich. Včelí produkty ve výživě, lékařství, farmacii a kosmetice. První vydání. Praha: Mír, 1975. ISBN 07-079-75

Naum Petrovič Iojriš uvádí „ Při léčbě je nejlépe přijímat med v rozředěném stavu. Výzkumy dokazují, že pro dospělého člověka má denní dávka obsahovat 100 a nejvýše 200 g medu. Toto množství je nutno přijímat rozdělené na tři menší části. Ráno 30-60 g, během dne 40-80 g, večer 30-60 g. Jako lék je třeba med přijímat alespoň po dva měsíce, a to 1,5-2 hodiny před jídlem, nebo 3 hodiny po jídle. Dětem se má dávat med po čajové lžičce (průměrně 30 g za den).“

IOJRIŠ, Naum Petrovič. Včely a zdraví. Praha. Mír, 1974. ISBN 07-077-74

složení medu k čemu slouží?
Mono-, di- a oligosacharidy zdroj energie
aminokyseliny stavební kámen v těle člověka, má vliv na tvorbu kostí, svalů, má vliv na správnou funkci metabolismu a orgánů
enzymy mají vliv na obnovu imunitního systému
vitamíny mají vliv na správný vývoj a zdraví člověka
minerální látky vliv na správný vývoj a metabolismus, mnohé mají vliv i v boji proti civilizačním chorobám
stopové prvky ovlivňuji biochemické pochody v těle
tuky nezbytné pro rozpouštění některých vitamínů a pro jejich vstřebávání, zdroj energie
Náš tip

Jak se v tom vyznat, když každý píše něco jiného?

Osobně to beru tak, že denně jedna polévková lžíce postačí. Když jsem nachlazená, tak do sebe peru med, co to jde. A samozřejmě záleží na chuti každého.

U dětí to beru obdobně – když mají chuť, tak ať si vezmou, kolik chtějí. Většinou ho více než 3 kávové lžičky nesnědí. Buď ho jedí samostatně na lžičce, nebo ve vlažném čaji.

Jak se ze mě stala milovnice včel?

Čtu knížky o medu, zajímám se o včelí produkty, vařím a peču z medu, včelařím... Jak k tomu vlastně došlo?

Jednoho dne se mi kamarád nabídl, že potřebuje „udat“ tři ze svých deseti včelstev, a tak mi nabídl, jestli je nechci. Já si řekla: „a proč ne?“ Vůbec mi nevadilo, že jsem do té doby o včelách neměla ani ponětí. To jsem celá já, prostě odpovím ještě dřív, než si něco rozmyslím. A do všeho se vrhám po hlavě.

úly
 Úly

Na zahradu jsem psa ani kočku nechtěla, ale pořídili jsme si rybičky, které jsem si hodně přála. Teď se o ně stará hlavně manžel – ještě, že ho mám :-) Jednoduše řečeno jsem kývla na chov včel. Manžel mi hned řekl, že se o ně starat nebude. Touto disciplínou nepolíbená jsem si řekla „to bude v pohodě“, párkrát se jde do včel, a pak vytočíš med, nakrmíš a je to….

Haha…no tak přesně tak to nechodí. Je s nimi mnohem víc práce, než jsem si dokázala představit…

Jaká byla realita?

Musím však podotknout, že jsem ten nástup do včelařství měla o něco snazší, jelikož manželův tatínek Milan je včelař. Půjčil mi knížky a já se začala prodírat hromadou informací, co, kdy a jak se dělá. Knížky jsem přečetla, ale stejně jsem si nic nezapamatovala. Až na pár drobností, jako jak dlouho se líhne včela, trubec, matka a pár dalších v podstatě nedůležitých informací. Když jsem všechny chytré knihy přečetla, tak jsem mu je vrátila s tím, že bude nejlepší, když mi sám řekne vše, co potřebuji vědět. Když nebudu vědět, tak se zeptám.

Náš tip

Musela jsem pořídit oblečení, nástavky, rámky… A vše hezky ručně natlouct, nadrátkovat, zatavit mezistěny. Manžel pomáhal, dokonce se i nabídl. Na tři úly to byla práce na 6 víkendů. Krásná realita včelařství.

Poprvé u včel jsem si připadala jak Alenka v říši divů. Milan mi ukázal, jak se sbírá vosk, propolis a vysvětlil, jak je to s pylem a mateří kašičkou. Ještě dnes nevycházím z úžasu, co všechno dovedou. Malá a houževnatá stvoření s obrovským vlivem na člověka. Včely jsou prostě dokonalé!

Veronika Plevová včelařka, sociální sítě – o autorce článku

Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu nebo na facebooku zapeklitý dotaz, vyřizuje ho většinou právě Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí po horách, včelaří a hlavně vaří.

Podívejte se na články, které Veronika napsala:
Jak si vyrobit pampeliškový med?

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz