Naše lipová medovina jako host pořadu Kluci v akci
Naše lipová medovina se jako vítězka soutěže Regionální potravina Královéhradeckého kraje v kategorii Nealkoholické a alkoholické nápoje stala jedním z hlavních aktérů v oblíbeném kulinářském pořadu Kluci v akci s podtitulem Vaříme z vítězných regionálních potravin. Ondřej Slanina s Tomášem Poppem naši medovinu použili k vytvoření originálního receptu, který stojí za vyzkoušení.
Před nedávnem jsme vás informovali o tom, že naše Medovina z lipového medu získala ocenění Regionální potravina roku 2023, a to v kategorii Nealkoholické a alkoholické nápoje. A také o tom, že byla vybrána do pořadu Kluci v akci. A nyní už můžete originální recept - Uzený bůček pečený v medovině s kedlubnovým zelím a bramborovými pusinkami - vyzkoušet!
Co se do pořadu nevešlo :-)
Proč naše medoviny vyrábíme studeným kvašením? Protože tak si medovina zachová všechny cenné látky z medu - vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Díky tomu obsahuje také více aromatických látek a odráží chuť medu, ze kterého je vyrobena.
Tvůrci pořadu si vybrali naši medovinu a spojili ji s dalším vítězným produktem - uzeným bůčkovým copánkem. Natáčení probíhalo v krásném prostředí Josefovské pevnosti, kde se volně procházeli pávi, kteří dodali zážitku z natáčení zvláštní kouzlo (ačkoli Klukům do natáčení občas trochu vřeštěli :-) Natáčecí tým byl přátelský a bylo znát, že je práce baví, takže na place byla nakažlivě veselá nálada a příjemná atmosféra. A hlavně, výsledný recept chutnal opravdu výborně!
Podívejte se na videorecept, jak Ondřej Slanina a Tomáš Popp využili dvě regionální dobroty Královéhradeckého kraje a vytvořili z nich dobrotu novou (recept najdete pod videem):
Část s naší lipovou medovinou začíná v 15. minutě. Fotky z natáčení si můžete prohlédnout v galerii níže.
Uzený bůček pečený v medovině s kedlubnovým zelím a bramborovými pusinkami
600 g uzeného bůčkového copánku
250 ml medoviny z lipového medu
250 ml vody
4 bobkové listy
4 kuličky nového koření
snítka tymiánu
větvička rozmarýnu
Kedlubnové zelí
3 kedlubny
4 lžíce cukru
1 cibule
2 lžíce sádla
400 ml jablečného džusu
jablečný ocet dle chuti
sůl
Bramborové pusinky
400 g studené bramborové kaše
4 vejce
hrst sekané pažitky
pečicí papír
cukrářský sáček
Uzený bůček vložíme do pekáčku, zalijeme vodou a medovinou, přidáme koření, bylinky a vložíme při teplotě 120 °C na hodinu do trouby. Po upečení vyjmeme a krájíme porce.
Mezitím oloupeme kedlubny a nakrájíme na drobné nudličky. Cibuli nakrájíme najemno. Rozpálíme kastrol, přidáme sádlo a cibuli. Orestujeme dosklovata a přidáme nakrájenou kedlubnu. Zarestujeme, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a zalijeme jablečným džusem. Přiklopíme a dusíme téměř doměkka. Poté ochutíme vinným octem a solí.
Bramborovou kaši smícháme s vejci a sekanou pažitkou. Směs vložíme do cukrářského sáčku a na plech s pečícím papírem nastříkáme pusinky. Pečeme v troubě 15 – 20 minut na 200 °C.
Medovina může skvěle doplnit chuť různých pokrmů, ať už vyzkoušíte recept od Kluků v akci, nebo se necháte jen inspirovat a budete experimentovat sami, přejeme vám dobrou chuť!