0 Kč(0 ks)
Zpět

Proč se jednodruhové medoviny Pleva dříve jmenovaly MEDOVÁ VÍNA?

Proč se jednodruhové medoviny Pleva dříve jmenovaly MEDOVÁ VÍNA?

Když jsme se podívali na sortiment medovin, které tu byly dříve, než jsme začali vyrábět naši medovinu – velmi nás zklamalo množství přísad, dolihovávání, dobarvování, doslazování, konzervace a vše co je s dnešním trhem spojeno. Navíc jsou často některé medoviny vyráběny z méně kvalitních, dovážených medů. Druhý impulz jsme dostali od Vás, zákazníků. Říkali jste nám: „ještě Vám v sortimentu výrobků chybí Vámi vyráběná medovina a my bychom jí od Vás také chtěli."

Rozhodnutí také vyrábět medovinu - ale jinak

medovina medove vino plevaProto jsme si řekli, že budeme medovinu vyrábět! ALE naprosto přirozeně, přírodně – čistě z medu a hlavně z našeho českého kvalitního medu. Žádné příchutě, přísady, barviva, konzervační látky..

Medovinu jsme začali vyrábět a měla velký úspěch. Tak jsme použili i jedno druhové medy (akátový, medovicový, lipový..) a zkusili udělat medovinu z těchto vynikajících medů. Velmi nás překvapilo, jak se chuť opravdu změnila, že jedno-druhový med má zásadní vliv na chuť  i barvu medoviny. Proto jsme začali vyrábět medovinu také z jednodruhového  medu. Přemýšleli jsme, jak se odlišit od těch ostatních medovin, které jsou na trhu a jsou do nich přidávány pouze příchutě. Proto jsme si vymysleli název „Medové víno“ – abychom se odlišili. Tímto názvem „medové víno“ jsme dali signál, že to je velmi kvalitní přírodní produkt bez příchutí. V prosinci roku 2013 nám ale ČZPI toto označení zakázala, protože označení „víno“ na medovině nedovoluje předpis EU.

Nyní najdete „naše medová vína“ pod tímto novým označením:

Rozdíl mezi medovinou Potštejnskou a mezi medovinou jednodruhovou

medoviny medova vina plevaObě medoviny jsou vyráběny kvasným procesem za studena. To znamená, že se med před přidáním kvasinek nevaří!! Při výrobě některých výrobců medovin projde med vysokou teplotou (je převařen), proto je med znehodnocen – všechny látky v něm obsažené jsou zničeny. My jsme chtěli při výrobě zachovat veškeré zdraví prospěšné látky z medu, ať už jde o minerální látky, enzymy, nebo vitamíny. Proto pokud pijete jakoukoliv medovinu z naší rodinné firmy – můžete si být jisti, že med, ani medovina neprošly varem, ani jinak nebyla při výrobě použita vysoká teplota, proto obsahuje všechny skvělé látky, jako má med.  Rozdíl mezi jednotlivými medovinami je pouze v druhu použitého medu.

Potštejnská medovina se vyrábí z květového nebo smíšeného medu. To jsou medy, které vyrábí včeličky z nektaru květů, kvetoucích rostlin na jaře na lukách a keřích. K tomu později přidají nektar z malin, ostružin apod.

Medoviny jedno druhové se vyrábějí z jedno-druhových medů, např. lipový, slunečnicový, akátový, lesní. Naše medoviny mají barvu stejnou, jako byl použitý med. Nepoužíváme žádná barviva ani kulér. Jedno druhové medy nakupujeme od moravských včelařů.

Napište nám, jak vám medoviny chutnají?

Milan Pleva

majitel
Rodinná firma Pleva

Diskuse

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz