Recepty: 2 vánoční medové štrúdly
Víte, že štrúdl byl až do 2. světové války v pražských domácnostech populárnější než vánočka? Štrúdlů, resp. závinů, dnes již u nás najdete mnoho typů, které se liší jak použitým těstem, tak náplní. My jsme pro vás připravili 2 recepty, ve kterých si připravíte snadné domácí těsto a vyhnete se tak kupovaným, která často obsahují různé suroviny, které ve štrúdlu nechceme. Velký rozdíl poznáte i v chuti!
Těšit se můžete na výborný klasický jablečný štrúdl s medem z křehkého těsta a na méně tradiční perníkový medový štrúdl. Oba provoní váš domov a navodí sváteční náladu.
Klasický jablečný štrúdl s medem
V tomto receptu využíváme domácí křehké těsto. Příprava je snadná a dobře se s ním pracuje, navíc nejdůležitější ingrediencí je tu máslo. Jak je jednoduchý, tak je ale také dobrý!
Ingredience na těsto na 2 záviny:
- 125 g másla
- 200 g prosáté hladké mouky
- špetka soli
- 50 ml studené vody
- 1 vejce
- vejce na potření (není nutné)
Ingredience na náplň:
- spíše kyselejší jablíčka nakrájená na plátky
- hrst hrozinek
- 2 hrsti nasekaných ořechů (za nás volíme vlašské)
- 2 lžíce tekutějšího medu
- ½ lžičky skořice
Postup:
Máslo nakrájejte na kostky a smíchejte s moukou a solí na drobenku (dobře to jde rukou nebo v robotu). Přidejte vodu a vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte těsto do folie a dejte do lednice na půl hodiny vychladit.
Mezitím si připravte náplň. Jablka lehce promíchejte s medem, jsou-li hodně šťavnatá, lehce je vymačkejte (šťávu určitě nevylévejte, raději si na ní pochutnejte :-)).
Vyndejte těsto z lednice, rozdělte na 2 poloviny a vyválejte na podlouhlé placky. Na placky rovnoměrně rozložte jablka s medem, přidejte hrozinky, posypejte oříšky a skořicí a zaviňte. Hotové záviny přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a chcete-li, potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C na cca 40 minut, nebo dokud štrúdly nezezlátnou.
Ještě teplé posypte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte, můžete třeba i s domácí šlehačkou nebo kopečkem domácí medové zmrzliny.
Náš medovinový tip:
Zpříjemněte si pečení některou z našich medovin. Vůně medoviny na vánočních trzích k předvánočnímu času už nedmyslitelně patří, ale co si budeme povídat, ne o každé medovině, na kterou na trzích narazíte se dá skutečně hovořit jako o medovině. Navoďte si tu správnou vánoční náladu s poctivými medovinami, které kvasíme výhradně zastudena, čímž je zaručeno zachování skvělých látek a chuti včelího medu. Naše medoviny vznikají přírodní cestou pouze z medu a vody, nepřidáváme do nich žádná umělá aromata, konzervanty, barviva či cukr. Chuť každé naší medoviny tak plně odráží chuť medu, ze kterého je vyrobena.
Ačkoli s těmi (ne)přidávanými chutěmi to ještě musíme uvést na pravou míru, v naší nabídce totiž kromě naší tradiční Medoviny z Potštejna a klasických medovin jednodruhových, o kterých to beze zbytku platí, najdete také medoviny limitované. Jsou to medoviny, které Milan Pleva vyrábí pro potěšení v malých edicích a při jejich výrobě se nechává inspirovat přírodou. V průběhu kvašení do nich přidává různé přírodní dary - ovoce, bylinky ze zahrádky nebo jiné přírodní poklady, už jsme například měli také medovinu z mladých vlašských ořechů. Mezi těmito limitovanými medovinami můžete občas najít také tzv. divoké medoviny - jsou to vůbec nejmladší medoviny, jaké můžete ochutnat. Nabízíme je sotva pár týdnů po dokvašení, tedy ještě nezrající. Jejich chuť není vyzrálá, ale velmi proměnlivá a bohatá, zkrátka divoká. Všechny tyto speciální medoviny, jak již bylo řečeno, jsou vyráběny sezónně a v menším množství, takže se jejich nabídka neustále průběžně obměňuje.
Perníkový medový štrúdl
V tomto receptu se spojují hned dvě typicky vánoční dobroty – perníčky a jablečný závin. A nutno říci, že si spolu rozumí báječně. Jde o trochu netradiční podobu štrúdlu, ale jeho chuti a vůni nelze odolat...
Ingredience na těsto (2 menší záviny):
- 300 g prosáté hladké mouky
- 120 - 150 g prosátého moučkového cukru (dle kyselosti použitých jablek)
- 1 zarovnaná lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření (sodu a koření můžete nahradit 1 kypřícím práškem do perníku)
- 1 vejce
- 2 lžíce medu
- cca 2 lžíce mléka
- můžete přidat trochu rumu
- 1 vejce na potření
Počítejte s tím, že těsto potřebuje nějaký čas na odpočinek, alespoň 1 – 2 hodiny, ideálně přes noc.
Ingredience na náplň:
- kyselejší jablka nastrouhaná nahrubo (přibližně 550g)
- nasekané vlašské ořechy dle chuti
- lžička skořice
- můžete přidat hrst hrozinek nebo sušených plodů goji
- případně lžíce tekutějšího medu
Tip: Jablečnou náplň můžete nahradit povidly posypanými sekanými vlašskými ořechy. Získáte tak další báječnou a asi také známější variantu svátečního perníkového závinu.
Postup:
Smíchejte suché ingredience, tedy mouku, cukr, sodu a koření, přidejte vejce, med a mléko, případně rum a vypracujte ne zcela pevné, trošku lepivé těsto. Malá rada: mléko nedávejte hned všechno najednou, ale raději postupně přidávejte podle konzistence těsta. Hotové těsto zabalte do folie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout.
Před vytažením těsta z lednice si připravte jablka (příliš šťavnatá lehce vymačkejte) a zapněte si troubu. Z vychlazeného těsta si odeberte malou část a vraťte zatím do ledničky, zbytek těsta rozdělte na 2 části. Z každé vyválejte na pomoučněném vále obdélníkový plát o tloušťce asi 4 mm. Na placky rozprostřete jablka, posypejte skořicí a ořechy, případně hrozinkami či goji. Jablka nemusíte vůbec přislazovat, o sladkost se v tomto závinu postará těsto. Pokud máte jablka hodně kyselá, můžete je předem promíchat se lžící medu. Naplněné těsto zaviňte, přitlačte okraje, přendejte na plech vyložený pečícím papírem a povrch potřete rozšlehaným vejcem.
Teď přišel čas na odložený kousek těsta, vyválejte ho na placku podobné tloušťky a vykrájejte libovolné tvary. Ozdobte jimi štrúdly, potřete vejcem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na 20 – 30 minut do zezlátnutí. Cítíte tu vůni Vánoc?