Pro menší objednávky Zásilkovna za 69 Kč, pro objednávky nad 2300 Kč poštovné zdarma.

Recepty na MEDOVÉ vánoční cukroví

Recepty na MEDOVÉ vánoční cukroví

Pečení vánočního cukroví je jednou z nejzajímavějších součástí Vánoc. Hlavně děti by si Vánoce bez cukroví nedokázaly představit, už samotné pečení je pro ně velký zážitek. Proto se rádi podělíme o několik medových receptů.


Obsah - seznam receptů:

Trojhránky s oříšky

Čtverečky se sezamem

Perníková chaloupka

Vánoční perník

Čínské mandlové čtverečky

Kokosové špalky

Medové koláčky

Medové řezy

Medové perníčky- domácí

Drážďanské perníčky

Vánoční perníčky - křehké

Výborné měkké medovníčky

Ořechové medovníčky

Vánoční medovníčky

Turecký med

Jáhelník se švestkami a jablky

Medové pracny

Medovníčky vánoční cukroví

Zázvorový punč


Trojhránky s oříšky

Trojhránky s oříšky, recept vánoční cukroví

Ingredience:

  • 125 g pšeničné hladké mouky
  • 50 g jemně mleté pohanky
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 50 g medu
  • 1 malé vajíčko
  • 75 g másla

Náplň:

  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • 100 g másla
  • 100 g medu
  • 75 g mletých lískových ořechů
  • 2 lžíce pohankové mouky
  • 175 g sekaných lískových ořechů
  • čokoláda na dozdobení

Postup:

Změklé máslo, med, vajíčko, prášek do pečiva a obě mouky zpracujeme ručně na hladké, pružné těsto, vložíme ho do potravinářské fólie a přes noc dáme odpočinout do lednice. Odpočaté těsto rozválíme na plát přímo na plechu na šířku asi 3 milimetry. Povrch potřeme marmeládou.

Med a máslo rozpustíme na pánvi a do teplé směsi přisypeme mleté lískové oříšky, sekané lískové ořechy a 2 lžíce pohankové mouky. Směs důkladně promícháme a necháme vychladit. Vychladlou směs natřeme na povrch těsta a dáme péct do trouby předehřáté na 175 °C asi na 20 minut.

Po upečení necháme lehce zchladnout, mezitím si rozpustíme si čokoládu a povrch jí pocákáme. Ještě vlažné těsto nakrájíme na čtverce asi 6 x 6 centimetrů a ty pak přepůlíme na trojúhelníčky. Necháme ztuhnout a uložíme v krabici do chladna.

Zpět na obsah


Čtverečky se sezamem

Čtverečky se sezamem, vánoční cukroví recept

Ingredience:

  • 150 g sezamového semínka
  • 80 g měkkého másla
  • 150 g tekutého medu
  • citrónová kůra z 1 citrónu
  • půl lžičky skořice
  • špetka soli
  • půl lžičky mletého kardamomu
  • půl lžičky mletého hřebíčku
  • 1 vejce
  • 50 g ječné mouky
  • 100 g celozrné mouky

Postup:

Na suché pánvi opražíme dozlatova sezamová semínka. Do mísy nakrájíme změklé máslo, přilijeme tekutý med a spolu šleháme, až nám vznikne krém. Do krému postupně zašleháme vejce, po lžících obě mouky, nastrouhanou kůru z 1 citrónu, skořici, kardamom, mletý hřebíček a špetku soli. Vymícháme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu odpočinout.


Vymažeme si plech máslem a rozetřeme na něj odpočinuté těsto. Povrch posypeme opraženým sezamovým semínkem a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Ještě teplé upečené těsto nakrájíme na čtverečky asi 4 x 4 centimetry, necháme vychladit a uložíme do dózy s uzávěrem.

Zpět na obsah


Perníková chaloupka

Perníková chaloupka, recept

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 60 g tuku
  • 2 celá vejce
  • 100 g medu
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička sody
  • 1 vejce na potření

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 140 g moučkového cukru
  • citrónová šťáva
  • bonbony, lentilky, nebo cukrové ozdoby na dozdobení

Postup:

Vypracujeme těsto, které necháme aspoň 24 hodin odpočinout v chladu. Vykrájíme jednotlivé díly chaloupky - doporučujeme si je předem nakreslit na pevný papír, vystřihnout a použít jako šablonu na vykrajování z těsta. Ze zbylého těsta vykrájíme tvary, kterými chaloupku dozdobíme - sněhuláka, stromeček a pod. Vykrájené díly upečeme v mírně vyhřáté troubě. Hned po vyndání z trouby potřeme rozšlehaným vejcem.

Upečené vychladlé díly postupně slepujeme polevou, každý spoj necháme důkladně zatuhnout. Pokud některé místo nechce držet, můžeme si vypomoci párátkem, kterým k sobě díly "přišpendlíme". Na závěr chaloupku ozdobíme dle fantazie. Toto těsto můžeme použít i na malé perníčky.

Zpět na obsah


Vánoční perník

Vánoční perník, recept

Ingredience:

  • 250 g medu
  • 150 g přírodního cukru
  • 100 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička nového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • trochu mletého hřebíčku
  • špetka kardamomu
  • muškátového květu a anýzu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 vejce
  • pečící papír nebo tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • 20 loupaných mandlí

Postup:

Med, cukr, máslo a 3 lžíce vody trochu zahřejeme a smícháme v hustou hmotu. Necháme zchladnout. Mouku, mleté nebo tlučené koření a prášek do pečiva smícháme. Vejce vmícháme do medové hmoty, postupně přidáváme mouku a vymícháme těsto. Formu vymastíme a vysypeme hrubou moukou.


Těsto vlijeme (spíše nandáme, je dost husté) do formy, povrch uhladíme a ozdobíme mandlemi. Pečeme asi 50 minut při 175 °C. Upečení zkusíme špejlí. Po vytažení z trouby necháme ještě 30 minut ve formě. Pak perník vyjmeme z formy, pevně zabalíme do folie nebo alobalu a poprvé ochutnáme nejdříve za 2 dny. Pevně zabalený vydrží několik týdnů čerstvý (nemám ověřeno, na to je moc dobrý, ale za týden je opravdu o poznání lepší než za dva dny).


Namísto koření můžeme použít kypřicí prášek do perníku, v tom případě vynecháme prášek do pečiva.

Zpět na obsah


Čínské mandlové čtverečky

Čínské mandlové čtverečky, recept na cukroví

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 100 g strouhaných neloupaných mandlí
  • 1 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce kakaa
  • trocha mleté skořice a mletého hřebíčku

Postup:

Utřeme máslo s cukrem, vejcem, medem a kořením. Vyklopíme do mouky promíchané s kakaem a mandlemi. Vypracujeme těsto, rozválíme a vykrajujeme malé čtverečky.

Klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným bílkem. Necháme lehce zaschnout a polovinu čtverečků ozdobíme nudličkami nakrájených oloupaných mandlí. Upečené čtverečky slepujeme čokoládovým krémem nebo nutelou. Jeden hladký, druhý zdobený mandlemi.

Zpět na obsah


Kokosové špalky

Kokosové špalky, recept na cukroví

Ingredience:

  • 100 g strouhaného kokosu
  • 100 g rozinek
  • 1 lžíce medu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • strouhaný kokos na obalení

Postup:

Rozinky spaříme, scedíme a umeleme nebo rozmixujeme. Smícháme s kokosem, medem a ochutíme skořicí. Na vál nasypeme kokos a z hmoty vytvarujeme tenký váleček, který nakrájíme na špalky. Hmotu lze také ochutit kávou, kakaem, nastrouhanou čokoládou, rumem apod.

Pro větší efekt můžeme hmotu rozdělit na poloviny a jednu z nich obarvit např. kakaem nebo marmeládou. Obě pak vyválíme na podobný rozměr, nejlépe na silikonovém válu, nebo podsypáváme strouhaným kokosem. Vyválené placky oložíme na sebe a zarolujeme, v řezu pak bude krásná barevná spirálka.

Zpět na obsah


Medové koláčky

Medové koláčky, recept

Ingredience:

  • 140 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 140 g tekutého medu
  • 350 g hladké mouky
  • ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 - 5 vrchovatých polévkových lžic marmelády
  • 2 - 3 polévkové lžíce mletých nebo sekaných ořechů naposypání

Postup:

  1. Máslo, žloutky, med našleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny.

  2. Mouku promícháme s kypřícím práškem vanilínovým cukrem a za stálého šlehání elektrickým ručním šlehačem na nejnižším stupni  zapracujeme do pěny. Hmotu vyklopíme na pomoučněný vál a vypracuje těsto.

  3. Z těsta vyválíme váleček, který rozkrájíme asi na 55 ks. Z každého kousku ukoulíme kuličku a dáme na plech pokrytý pečícím papírem. Do každé kuličky uděláme koncem vařečky důlek.

  4. Dáme do trouby předpéci. Asi po 7 min plech vyjmeme a pomocí 2 kávových lžiček nebo zdobícího pytlíku dáme do důlku trochu marmelády. Posypeme oříšky nebo dáme mandli, vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 7 - 8 min.

  5. Vychladlé koláčky můžeme ihned konzumovat, nebo uložíme do dózy.

Doporučená teplota pečení:

Elektrická trouba: asi 190°C (předehřátá)
Horkovzdušná trouba: asi 170°C (předehřátá)
Plynová trouba: stupeň 3-4 (předehřátá)
Doba pečení celkem asi 15 minut
Při pečení vždy respektujte zkušenosti s vlastní troubou.

Zpět na obsah


Medové řezy

Medové řezy, recept

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 150g cukru krystal
  • 50g másla
  • 2 vrchovaté lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžička sody
  • 450 g hladké mouky

Náplň:

  • meruňková marmeláda
  • 1 dcl mléka
  • 2 lžíce hrubé krupice nebo hrubé mouky
  • vanilkový cukr
  • 1 dcl mléka
  • 20 dkg másla
  • 12 dkg moučkového cukru
  • rum
  • čokoláda na dozdobení

Postup:

Vše  kromě mouky svaříme dohromady a mícháme tak dlouho, až je z toho karamelová pěna. Že je hotová poznáte tak, že ode dna vytváří karamelové provázky. Ještě za horka přidáme 450 g hladké mouky. Zpracujeme v hladké těsto a rozdělíme na 4 díly. Každý díl hodně pomoučíme, vyválíme na tenký plát a upečeme na pečícím papíře.

Mezitím si připravíme krém: 1 dcl mléka, 2 lžíce krupice hrubé nebo hrubé mouky a jeden vanilkový cukr smíchat v hrnku, vlít do 1 dcl vařícího mléka a uvařit kašičku. 20 dkg másla a 12 dkg cukru utřít, přidat rum a postupně zašlehávat zchladlou kaši.

Vychladlé pláty plníme krémem a meruňkovou marmeládou a vrstvíme na sebe. První plát potřeme krémem, další plát marmeládou, na další zase krém a ten poslení polijeme čokoládou. Nakrájíme na řezy a můžeme podávat.

Zpět na obsah


Medové perníčky - měkké

Medové perníčky domácí, recept

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžíce medu

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 140 g moučkového cukru
  • citrónová šťáva

Postup:

Cukr utřeme s vejci a máslem, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Vypracujeme těsto. Pokud by se lepilo, přidáme více mouky. POZOR: medu nedáváme více, perníčky by byly tvrdé. Těsto necháme odležet, nejlépe přes noc.

Vyválíme placku cca 0,5 cm silnou, vykrajujeme a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 8 minut. Po upečení potíráme rozšlehaným vejcem a vystydlé perníčky ozdobíme bílkovou polevou.

Já vím, klasika, ale jsou opravdu ihned měkké, takže kdo nestihl napéct v předstihu, aby se rozležely, tak snad mu tento recept pomůže.

Zpět na obsah


Drážďanské perníčky

Drážďanské perníčky, recept

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 prášek do perníku
  • strouhaná citronová kůra
  • 250 g medu
  • trochu teplého mléka
  • 200 g namletých oloupaných mandlí
  • 150 g moučkového cukru
  • vejce a loupané mandle na ozdobu
  • tuk na vymaštění plechu

Postup

Asi dva dny předem spaříme mandle vroucí vodou, oloupeme je a necháme oschnout, aby šly dobře namlít.

Med rozehřejeme v teplém mléce. Mouku, cukr, prášek do perníku, citr. kůru a mleté mandle dáme do mísy, přidáme teplé mléko s medem a vypracujeme těsto. Ihned vyválíme těsto na plát asi půl centimetru silný, vykrajujeme různé tvary a pokládáme na vymaštěný plech.

Perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlkou mandle. Pečeme v předehřáté troubě (180 °C, cca 10 minut). Perníčky necháme alespoň 10 dní rozležet.

Zpět na obsah


Vánoční perníčky - křehké

Vánoční perníčky křehké, recept

Ingredience:

  • 65 - 70 dkg hladké mouky
  • 25 dkg práškového cukru
  • 12 dkg medu
  • 5 dkg másla
  • 4 vejce
  • 2 lžičky sody
  • 2 lžičky mletého koření

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 140 g moučkového cukru
  • citrónová šťáva

Postup:

Mouku a cukr prosejeme na vál a smícháme s kořením a jedlou sodou. V mouce uděláme důlek, přidáme vejce, med a změklé máslo. Propracujeme, eventuelně přidáme mouku, pokud se těsto lepí.

Vyválíme plát asi 3 mm silný (při vyvalování těsto neobracíme, aby na vrchu navrchu nebylo moučné) a vykrajujeme. Potřeme rozšlehaným vejce, pečeme ve vyhřáté troubě na plechu vyloženém pečícím papírem nebo vymazaném tukem.

Při pečení alespoň 3 minuty neotvírat troubu!!! Ještě horké perníčky sundáme z plechu a necháme rozložené vychladnout. Po vychladnutí zdobíme polevou.

Zpět na obsah


Výborné měkké medovníčky

Výborné měkké medovníčky, recept

Ingredience:

  • 1000 g hladké mouky
  • 400 g práškového cukru
  • 400 g medu
  • 4 středně velká vejce
  • 2 lžičky sody
  • 3 lžíce perníkového koření
  • vejce na potření

Postup:

Mouku smícháme s cukrem, sodou a kořením a vše prosejeme. Ve směsi uděláme jamku a přilijeme tekutý med a rozšlehané vejce. Vypracujeme těsto, vložíme do skleněné nádoby a necháme 2 dny odležet v ledničce.

Potom ho na pomoučeném vále vyválíme na výšku: na menší tvary stačí 2 - 3 mm, na větší 3 - 4 mm. Medovníčky pokládáme na plech potřený tukem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 10 minut při teplotě cca 200 °C.

Zpět na obsah


Ořechové medovníčky

Ořechové medovníčky, recept

Ingredience:

  • 350 g hladké mouky
  • 200 g práškového cukru
  • 2 vejce
  • 40 g pomletých ořechů
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce mleté skořice
  • vejce na potření

Postup:

Z přísad vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout do druhého dne. Těsto rozválíme na plát o výšce cca 5 mm a vykrajujeme různé tvary. Vyskládáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dorůžova v dobře vyhřáté troubě na cca 180 °C.

Zpět na obsah


Vánoční medovníčky

Vánoční medovníčky, recept

Ingredience:

  • 60 g másla
  • 400 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce vlažného medu
  • 140 g moučkového cukru
  • na špičku nože mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého anýzu
  • vejce na potření

Postup:

Ze všech přísad vypracujeme těsto, necháme do druhého dne odležet v chladu. Druhý den vyválíme na plát vysoký asi 4 mm a vykrajujeme vybrané tvary. Vykrájené kousky vyskládáme na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na cca 190 °C.

Zpět na obsah


Turecký med

Turecký med, recept

Ingredience:

  • 18 dkg moučkového cukru
  • 10 dkg medu
  • 12 dkg sekaných oříšků dle chuti (lískové, mandle, pistácie)
  • 3 bílky
  • potravinářská folie
  • případně dortové oplatky a čokoláda na ozdobu

Postup:

Med necháme rozehřát (nesmí se vařit). Bílky s cukrem šleháme nad párou do zhoustnutí a za stálého míchání přiléváme med a nakonec do vzniklé hmoty vmícháme nasekané oříšky

Připravíme si formu (nebo více menších), kterou si vyložíme potravinářskou folií, aby nám hotový turecký med šel snadno vyndat. Do připravené formy nandáme lechce zchladlou hmotu a necháme při pokojové teplotě zcela vychladnout a ztruhnout, ideálně do druhého dne. Poté vyndáme z formy a krájíme na libovolné kousky.

Variantou může být natřít medovou hmotu na bílé oplatky ve vrstvě asi 1 cm (chce to trochu cviku, hmota je hodně lepivá a nepoddajná), přiklopit druhou oplatkou, lehce přimáčknout a zatížit prkýnkem. Necháme do druhého dne uležet v pokojové teplotě, nakrájíme na úzké proužky a rožky můžeme máčet v čokoládě.

Zpět na obsah


Jáhelník se švestkami a jablky

Jáhelník se švestkami a jablky, recept

Ingredience:

  • 150 g jáhel nebo 750 g uvařené jahelné kaše
  • 8 až 10 lžic medu
  • 200 g sušených švestek (ty předem na několik hodin namočíme)
  • 500 g nahrubo nastrouhaných jablek
  • 2 lžíce skořice
  • 100 g rozinek
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového biopudinku.
  • případně 2 vejce

Postup:

Jáhly vypereme v čisté vodě, zalijeme 750 g tekutiny (biomléko, rýžový nebo špaldový nápoj, jablečný mošt apod.) a uvaříme jahelnou kaši. Necháme ji částečně vychladnout a promícháme s medem. Ochutnáme a dosladíme podle chuti, kaše s moštem potřebuje méně doslazovat. Kdo chce jemnější a křehčí jahelník, přidá do vychladlé jahelné kaše žloutky a sníh ze dvou vajec.

Do vymazané formy namačkáme na dno polovinu oslazených vychladlých jáhel a na ně naskládáme okapané, předem namočené švestky. Strouhaná jablka smícháme se skořicí, rozinkami a pudinkem a směs použijeme jako další vrstvu. Na jablka narovnáme druhou polovinu jáhel, povrch můžeme před zapečením ještě pokapat ovesnou nebo jinou smetanou.

Dáme zapéct zhruba na 35 až 40 minut do trouby vyhřáté na 180 °C, povrch necháme ke konci zezlátnout pod grilem.

Zpět na obsah


Medové pracny

Medové pracny, recept

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 210 g rostlinného tuku
  • 70 g cukr moučka
  • 50 g medu
  • 100 g kokosu nebo ořechů
  • 1 citr.šťáva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce kakaa
  • cukr moučka na obalování

Postup:

Ze surovin zaděláme těsto, namačkáme do vymazaných formiček. Můžeme je také do formiček pouze vmáčknout a neupečené zase vyklopit a péct bez formiček. Vyskládáme na plech, pokud nepečeme ve formičkách, vyložíme si plech pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C a ještě horké pracny obalujeme v moučkovém cukru.

Zpět na obsah


Medovníčky vánoční cukroví

medovníčky, recept na vánoční cukroví

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 1 a 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 3 lžíce medu
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce mleté skořice
  • trochu tlučených hřebíčků
  • trochu tlučeného anýzu
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • vejce na potření
  • případně loupané mandle na ozdobu

Postup:

Vejce ušleháme s prosátým moučkovým cukrem, přidáme ohřátý med a opět šleháme. Pak přidáme mletou skořici, tlučené koření, obyčejnou hladkou mouku smíchanou s jedlou sodou, vše promícháme a na konec vmícháme rozpuštěné máslo. Těsto necháme 24 hodin odležet v chladu.

Pak ho na pomoučeném vále vyválíme a formičkami vykrajujeme různé tvary medovníčků. Poklademe je na vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem (doprostřed můžeme dát kousek ořechu nebo oloupané mandle) a upečeme.

Zpět na obsah


Zázvorový punč

Zázvorový vánoční punč, recept

Ingredience:

  • 3 lžičky sypaného černého čaje
  • kousek (asi 3 cm) kořene zázvoru
  • 200 ml rumu
  • 200 ml červeného vína
  • 4 lžičky medu
  • 1 pomeranč
  • cukr krystal na dozdobení

Postup:

Černý čaj zalijeme 600 ml vroucí vody a 3 minuty necháme louhovat. Kořen zázvoru oloupeme a nastrouháme najemno. Z dužiny vymačkáme šťávu. Vylouhovaný čaj přecedíme. Přidáme rum, víno, několik kapek zázvorové šťávy a med. Směs zahřejeme (nevaříme). Hrnky naplníme horkým vánočním punčem a dozdobíme kousky pomeranče.

Pro větší efekt při servírování můžeme před naplněním okraje šálků navlhčit pomerančovou šťávou a ponořit do mističky s cukrem.

Zpět na obsah


Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit