Recepty na MEDOVÉ vánoční cukroví
Pečení vánočního cukroví je jednou z nejzajímavějších součástí Vánoc. Hlavně děti by si Vánoce bez cukroví nedokázaly představit, už samotné pečení je pro ně velký zážitek. Proto se rádi podělíme o několik medových receptů.
Obsah - seznam receptů:
Trojhránky s oříšky
Ingredience:
- 125 g pšeničné hladké mouky
- 50 g jemně mleté pohanky
- půl lžičky prášku do pečiva
- 50 g medu
- 1 malé vajíčko
- 75 g másla
Náplň:
- 2 lžíce meruňkové marmelády
- 100 g másla
- 100 g medu
- 75 g mletých lískových ořechů
- 2 lžíce pohankové mouky
- 175 g sekaných lískových ořechů
- čokoláda na dozdobení
Postup:
Změklé máslo, med, vajíčko, prášek do pečiva a obě mouky zpracujeme ručně na hladké, pružné těsto, vložíme ho do potravinářské fólie a přes noc dáme odpočinout do lednice. Odpočaté těsto rozválíme na plát přímo na plechu na šířku asi 3 milimetry. Povrch potřeme marmeládou.
Med a máslo rozpustíme na pánvi a do teplé směsi přisypeme mleté lískové oříšky, sekané lískové ořechy a 2 lžíce pohankové mouky. Směs důkladně promícháme a necháme vychladit. Vychladlou směs natřeme na povrch těsta a dáme péct do trouby předehřáté na 175 °C asi na 20 minut.
Po upečení necháme lehce zchladnout, mezitím si rozpustíme si čokoládu a povrch jí pocákáme. Ještě vlažné těsto nakrájíme na čtverce asi 6 x 6 centimetrů a ty pak přepůlíme na trojúhelníčky. Necháme ztuhnout a uložíme v krabici do chladna.
Čtverečky se sezamem
Ingredience:
- 150 g sezamového semínka
- 80 g měkkého másla
- 150 g tekutého medu
- citrónová kůra z 1 citrónu
- půl lžičky skořice
- špetka soli
- půl lžičky mletého kardamomu
- půl lžičky mletého hřebíčku
- 1 vejce
- 50 g ječné mouky
- 100 g celozrné mouky
Postup:
Na suché pánvi opražíme dozlatova sezamová semínka. Do mísy nakrájíme změklé máslo, přilijeme tekutý med a spolu šleháme, až nám vznikne krém. Do krému postupně zašleháme vejce, po lžících obě mouky, nastrouhanou kůru z 1 citrónu, skořici, kardamom, mletý hřebíček a špetku soli. Vymícháme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu odpočinout.
Vymažeme si plech máslem a rozetřeme na něj odpočinuté těsto. Povrch posypeme opraženým sezamovým semínkem a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Ještě teplé upečené těsto nakrájíme na čtverečky asi 4 x 4 centimetry, necháme vychladit a uložíme do dózy s uzávěrem.
Perníková chaloupka
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 60 g tuku
- 2 celá vejce
- 100 g medu
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička sody
- 1 vejce na potření
Na polevu:
- 1 bílek
- 140 g moučkového cukru
- citrónová šťáva
- bonbony, lentilky, nebo cukrové ozdoby na dozdobení
Postup:
Vypracujeme těsto, které necháme aspoň 24 hodin odpočinout v chladu. Vykrájíme jednotlivé díly chaloupky - doporučujeme si je předem nakreslit na pevný papír, vystřihnout a použít jako šablonu na vykrajování z těsta. Ze zbylého těsta vykrájíme tvary, kterými chaloupku dozdobíme - sněhuláka, stromeček a pod. Vykrájené díly upečeme v mírně vyhřáté troubě. Hned po vyndání z trouby potřeme rozšlehaným vejcem.
Upečené vychladlé díly postupně slepujeme polevou, každý spoj necháme důkladně zatuhnout. Pokud některé místo nechce držet, můžeme si vypomoci párátkem, kterým k sobě díly "přišpendlíme". Na závěr chaloupku ozdobíme dle fantazie. Toto těsto můžeme použít i na malé perníčky.
Vánoční perník
Ingredience:
- 250 g medu
- 150 g přírodního cukru
- 100 g másla
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička nového koření
- 1/2 lžičky skořice
- trochu mletého hřebíčku
- špetka kardamomu
- muškátového květu a anýzu
- 1 prášek do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 2 vejce
- pečící papír nebo tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- 20 loupaných mandlí
Postup:
Med, cukr, máslo a 3 lžíce vody trochu zahřejeme a smícháme v hustou hmotu. Necháme zchladnout. Mouku, mleté nebo tlučené koření a prášek do pečiva smícháme. Vejce vmícháme do medové hmoty, postupně přidáváme mouku a vymícháme těsto. Formu vymastíme a vysypeme hrubou moukou.
Těsto vlijeme (spíše nandáme, je dost husté) do formy, povrch uhladíme a ozdobíme mandlemi. Pečeme asi 50 minut při 175 °C. Upečení zkusíme špejlí. Po vytažení z trouby necháme ještě 30 minut ve formě. Pak perník vyjmeme z formy, pevně zabalíme do folie nebo alobalu a poprvé ochutnáme nejdříve za 2 dny. Pevně zabalený vydrží několik týdnů čerstvý (nemám ověřeno, na to je moc dobrý, ale za týden je opravdu o poznání lepší než za dva dny).
Namísto koření můžeme použít kypřicí prášek do perníku, v tom případě vynecháme prášek do pečiva.
Čínské mandlové čtverečky
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 100 g strouhaných neloupaných mandlí
- 1 vejce
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce kakaa
- trocha mleté skořice a mletého hřebíčku
Postup:
Utřeme máslo s cukrem, vejcem, medem a kořením. Vyklopíme do mouky promíchané s kakaem a mandlemi. Vypracujeme těsto, rozválíme a vykrajujeme malé čtverečky.
Klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným bílkem. Necháme lehce zaschnout a polovinu čtverečků ozdobíme nudličkami nakrájených oloupaných mandlí. Upečené čtverečky slepujeme čokoládovým krémem nebo nutelou. Jeden hladký, druhý zdobený mandlemi.
Kokosové špalky
Ingredience:
- 100 g strouhaného kokosu
- 100 g rozinek
- 1 lžíce medu
- 1/4 lžičky mleté skořice
- strouhaný kokos na obalení
Postup:
Rozinky spaříme, scedíme a umeleme nebo rozmixujeme. Smícháme s kokosem, medem a ochutíme skořicí. Na vál nasypeme kokos a z hmoty vytvarujeme tenký váleček, který nakrájíme na špalky. Hmotu lze také ochutit kávou, kakaem, nastrouhanou čokoládou, rumem apod.
Pro větší efekt můžeme hmotu rozdělit na poloviny a jednu z nich obarvit např. kakaem nebo marmeládou. Obě pak vyválíme na podobný rozměr, nejlépe na silikonovém válu, nebo podsypáváme strouhaným kokosem. Vyválené placky oložíme na sebe a zarolujeme, v řezu pak bude krásná barevná spirálka.
Medové koláčky
Ingredience:
- 140 g změklého másla
- 2 žloutky
- 140 g tekutého medu
- 350 g hladké mouky
- ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 - 5 vrchovatých polévkových lžic marmelády
- 2 - 3 polévkové lžíce mletých nebo sekaných ořechů naposypání
Postup:
-
Máslo, žloutky, med našleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny.
-
Mouku promícháme s kypřícím práškem vanilínovým cukrem a za stálého šlehání elektrickým ručním šlehačem na nejnižším stupni zapracujeme do pěny. Hmotu vyklopíme na pomoučněný vál a vypracuje těsto.
-
Z těsta vyválíme váleček, který rozkrájíme asi na 55 ks. Z každého kousku ukoulíme kuličku a dáme na plech pokrytý pečícím papírem. Do každé kuličky uděláme koncem vařečky důlek.
-
Dáme do trouby předpéci. Asi po 7 min plech vyjmeme a pomocí 2 kávových lžiček nebo zdobícího pytlíku dáme do důlku trochu marmelády. Posypeme oříšky nebo dáme mandli, vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 7 - 8 min.
-
Vychladlé koláčky můžeme ihned konzumovat, nebo uložíme do dózy.
Doporučená teplota pečení:
Elektrická trouba: asi 190°C (předehřátá)
Horkovzdušná trouba: asi 170°C (předehřátá)
Plynová trouba: stupeň 3-4 (předehřátá)
Doba pečení celkem asi 15 minut
Při pečení vždy respektujte zkušenosti s vlastní troubou.
Medové řezy
Ingredience:
- 1 vejce
- 150g cukru krystal
- 50g másla
- 2 vrchovaté lžíce medu
- 2 lžíce mléka
- 1 lžička sody
- 450 g hladké mouky
Náplň:
- meruňková marmeláda
- 1 dcl mléka
- 2 lžíce hrubé krupice nebo hrubé mouky
- vanilkový cukr
- 1 dcl mléka
- 20 dkg másla
- 12 dkg moučkového cukru
- rum
- čokoláda na dozdobení
Postup:
Vše kromě mouky svaříme dohromady a mícháme tak dlouho, až je z toho karamelová pěna. Že je hotová poznáte tak, že ode dna vytváří karamelové provázky. Ještě za horka přidáme 450 g hladké mouky. Zpracujeme v hladké těsto a rozdělíme na 4 díly. Každý díl hodně pomoučíme, vyválíme na tenký plát a upečeme na pečícím papíře.
Mezitím si připravíme krém: 1 dcl mléka, 2 lžíce krupice hrubé nebo hrubé mouky a jeden vanilkový cukr smíchat v hrnku, vlít do 1 dcl vařícího mléka a uvařit kašičku. 20 dkg másla a 12 dkg cukru utřít, přidat rum a postupně zašlehávat zchladlou kaši.
Vychladlé pláty plníme krémem a meruňkovou marmeládou a vrstvíme na sebe. První plát potřeme krémem, další plát marmeládou, na další zase krém a ten poslení polijeme čokoládou. Nakrájíme na řezy a můžeme podávat.
Medové perníčky - měkké
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 140 g cukru moučka
- 100 g másla
- 2 vejce
- 1 lžička sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 lžíce medu
Na polevu:
- 1 bílek
- 140 g moučkového cukru
- citrónová šťáva
Postup:
Cukr utřeme s vejci a máslem, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Vypracujeme těsto. Pokud by se lepilo, přidáme více mouky. POZOR: medu nedáváme více, perníčky by byly tvrdé. Těsto necháme odležet, nejlépe přes noc.
Vyválíme placku cca 0,5 cm silnou, vykrajujeme a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 8 minut. Po upečení potíráme rozšlehaným vejcem a vystydlé perníčky ozdobíme bílkovou polevou.
Já vím, klasika, ale jsou opravdu ihned měkké, takže kdo nestihl napéct v předstihu, aby se rozležely, tak snad mu tento recept pomůže.
Drážďanské perníčky
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 prášek do perníku
- strouhaná citronová kůra
- 250 g medu
- trochu teplého mléka
- 200 g namletých oloupaných mandlí
- 150 g moučkového cukru
- vejce a loupané mandle na ozdobu
- tuk na vymaštění plechu
Postup
Asi dva dny předem spaříme mandle vroucí vodou, oloupeme je a necháme oschnout, aby šly dobře namlít.
Med rozehřejeme v teplém mléce. Mouku, cukr, prášek do perníku, citr. kůru a mleté mandle dáme do mísy, přidáme teplé mléko s medem a vypracujeme těsto. Ihned vyválíme těsto na plát asi půl centimetru silný, vykrajujeme různé tvary a pokládáme na vymaštěný plech.
Perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlkou mandle. Pečeme v předehřáté troubě (180 °C, cca 10 minut). Perníčky necháme alespoň 10 dní rozležet.
Vánoční perníčky - křehké
Ingredience:
- 65 - 70 dkg hladké mouky
- 25 dkg práškového cukru
- 12 dkg medu
- 5 dkg másla
- 4 vejce
- 2 lžičky sody
- 2 lžičky mletého koření
Na polevu:
- 1 bílek
- 140 g moučkového cukru
- citrónová šťáva
Postup:
Mouku a cukr prosejeme na vál a smícháme s kořením a jedlou sodou. V mouce uděláme důlek, přidáme vejce, med a změklé máslo. Propracujeme, eventuelně přidáme mouku, pokud se těsto lepí.
Vyválíme plát asi 3 mm silný (při vyvalování těsto neobracíme, aby na vrchu navrchu nebylo moučné) a vykrajujeme. Potřeme rozšlehaným vejce, pečeme ve vyhřáté troubě na plechu vyloženém pečícím papírem nebo vymazaném tukem.
Při pečení alespoň 3 minuty neotvírat troubu!!! Ještě horké perníčky sundáme z plechu a necháme rozložené vychladnout. Po vychladnutí zdobíme polevou.
Výborné měkké medovníčky
Ingredience:
- 1000 g hladké mouky
- 400 g práškového cukru
- 400 g medu
- 4 středně velká vejce
- 2 lžičky sody
- 3 lžíce perníkového koření
- vejce na potření
Postup:
Mouku smícháme s cukrem, sodou a kořením a vše prosejeme. Ve směsi uděláme jamku a přilijeme tekutý med a rozšlehané vejce. Vypracujeme těsto, vložíme do skleněné nádoby a necháme 2 dny odležet v ledničce.
Potom ho na pomoučeném vále vyválíme na výšku: na menší tvary stačí 2 - 3 mm, na větší 3 - 4 mm. Medovníčky pokládáme na plech potřený tukem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 10 minut při teplotě cca 200 °C.
Ořechové medovníčky
Ingredience:
- 350 g hladké mouky
- 200 g práškového cukru
- 2 vejce
- 40 g pomletých ořechů
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce mleté skořice
- vejce na potření
Postup:
Z přísad vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout do druhého dne. Těsto rozválíme na plát o výšce cca 5 mm a vykrajujeme různé tvary. Vyskládáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dorůžova v dobře vyhřáté troubě na cca 180 °C.
Vánoční medovníčky
Ingredience:
- 60 g másla
- 400 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce vlažného medu
- 140 g moučkového cukru
- na špičku nože mletého hřebíčku
- 1 lžička mletého anýzu
- vejce na potření
Postup:
Ze všech přísad vypracujeme těsto, necháme do druhého dne odležet v chladu. Druhý den vyválíme na plát vysoký asi 4 mm a vykrajujeme vybrané tvary. Vykrájené kousky vyskládáme na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na cca 190 °C.
Turecký med
Ingredience:
- 18 dkg moučkového cukru
- 10 dkg medu
- 12 dkg sekaných oříšků dle chuti (lískové, mandle, pistácie)
- 3 bílky
- potravinářská folie
- případně dortové oplatky a čokoláda na ozdobu
Postup:
Med necháme rozehřát (nesmí se vařit). Bílky s cukrem šleháme nad párou do zhoustnutí a za stálého míchání přiléváme med a nakonec do vzniklé hmoty vmícháme nasekané oříšky
Připravíme si formu (nebo více menších), kterou si vyložíme potravinářskou folií, aby nám hotový turecký med šel snadno vyndat. Do připravené formy nandáme lechce zchladlou hmotu a necháme při pokojové teplotě zcela vychladnout a ztruhnout, ideálně do druhého dne. Poté vyndáme z formy a krájíme na libovolné kousky.
Variantou může být natřít medovou hmotu na bílé oplatky ve vrstvě asi 1 cm (chce to trochu cviku, hmota je hodně lepivá a nepoddajná), přiklopit druhou oplatkou, lehce přimáčknout a zatížit prkýnkem. Necháme do druhého dne uležet v pokojové teplotě, nakrájíme na úzké proužky a rožky můžeme máčet v čokoládě.
Jáhelník se švestkami a jablky
Ingredience:
- 150 g jáhel nebo 750 g uvařené jahelné kaše
- 8 až 10 lžic medu
- 200 g sušených švestek (ty předem na několik hodin namočíme)
- 500 g nahrubo nastrouhaných jablek
- 2 lžíce skořice
- 100 g rozinek
- 3 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového biopudinku.
- případně 2 vejce
Postup:
Jáhly vypereme v čisté vodě, zalijeme 750 g tekutiny (biomléko, rýžový nebo špaldový nápoj, jablečný mošt apod.) a uvaříme jahelnou kaši. Necháme ji částečně vychladnout a promícháme s medem. Ochutnáme a dosladíme podle chuti, kaše s moštem potřebuje méně doslazovat. Kdo chce jemnější a křehčí jahelník, přidá do vychladlé jahelné kaše žloutky a sníh ze dvou vajec.
Do vymazané formy namačkáme na dno polovinu oslazených vychladlých jáhel a na ně naskládáme okapané, předem namočené švestky. Strouhaná jablka smícháme se skořicí, rozinkami a pudinkem a směs použijeme jako další vrstvu. Na jablka narovnáme druhou polovinu jáhel, povrch můžeme před zapečením ještě pokapat ovesnou nebo jinou smetanou.
Dáme zapéct zhruba na 35 až 40 minut do trouby vyhřáté na 180 °C, povrch necháme ke konci zezlátnout pod grilem.
Medové pracny
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 210 g rostlinného tuku
- 70 g cukr moučka
- 50 g medu
- 100 g kokosu nebo ořechů
- 1 citr.šťáva
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce kakaa
- cukr moučka na obalování
Postup:
Ze surovin zaděláme těsto, namačkáme do vymazaných formiček. Můžeme je také do formiček pouze vmáčknout a neupečené zase vyklopit a péct bez formiček. Vyskládáme na plech, pokud nepečeme ve formičkách, vyložíme si plech pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C a ještě horké pracny obalujeme v moučkovém cukru.
Medovníčky vánoční cukroví
Ingredience:
- 3 vejce
- 1 a 1/2 hrnku moučkového cukru
- 3 lžíce medu
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce mleté skořice
- trochu tlučených hřebíčků
- trochu tlučeného anýzu
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- vejce na potření
- případně loupané mandle na ozdobu
Postup:
Vejce ušleháme s prosátým moučkovým cukrem, přidáme ohřátý med a opět šleháme. Pak přidáme mletou skořici, tlučené koření, obyčejnou hladkou mouku smíchanou s jedlou sodou, vše promícháme a na konec vmícháme rozpuštěné máslo. Těsto necháme 24 hodin odležet v chladu.
Pak ho na pomoučeném vále vyválíme a formičkami vykrajujeme různé tvary medovníčků. Poklademe je na vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem (doprostřed můžeme dát kousek ořechu nebo oloupané mandle) a upečeme.
Zázvorový punč
Ingredience:
- 3 lžičky sypaného černého čaje
- kousek (asi 3 cm) kořene zázvoru
- 200 ml rumu
- 200 ml červeného vína
- 4 lžičky medu
- 1 pomeranč
- cukr krystal na dozdobení
Postup:
Černý čaj zalijeme 600 ml vroucí vody a 3 minuty necháme louhovat. Kořen zázvoru oloupeme a nastrouháme najemno. Z dužiny vymačkáme šťávu. Vylouhovaný čaj přecedíme. Přidáme rum, víno, několik kapek zázvorové šťávy a med. Směs zahřejeme (nevaříme). Hrnky naplníme horkým vánočním punčem a dozdobíme kousky pomeranče.
Pro větší efekt při servírování můžeme před naplněním okraje šálků navlhčit pomerančovou šťávou a ponořit do mističky s cukrem.