Schizandra čínská neboli Klanopraška - využití, pěstování, recepty
Klanopraška není v našich podmínkách příliš rozšířená, i když je na pěstování velmi nenáročná a vděčná. Prakticky celá rostlina je jedlá, ovšem nejvíce se využívají velké zubaté listy a hroznovité červené plody. Z obojího se připravuje tinktura nebo čaj a konzumovat ji můžete jak čerstvou, tak sušenou. Anebo si ji připravit podle některého z našich receptů.
Rostlina voní po citronu a plodí hroznovité bobulky
Schizandru čínskou najdete v herbářích i ve složení produktů pod různými názvy – nejčastěji to bude právě schizandra, ale můžete se setkat i s označením magnolka čínská nebo tradičním českým pojmenováním klanopraška. Rostlina příjemně voní po citronech, proto se jí lidově říká také limoník nebo citronovník čínský.
Magnolka čínská je vytrvalá, dřevnatějící a opadavá liána, která je nejen užitečná, ale také velmi krásná. Ať už kvetoucí, nebo rozzářená červenými plody. Květy mají navíc příjemnou exotickou vůni.
Květy schizandry čínské
Dorůstá délky kolem deseti metrů a má silné lodyhy o průměru 1 cm. Vzhledem ke své délce se potřebuje ovíjet kolem pevnější opory. Roste zpravidla ve směru hodinových ručiček. Její listy jsou světle zelené, mají drobně zubaté čepele na okrajích a červenohnědé řapíky. Okvětí klanoprašky je korunovité s bílými a uvnitř růžovými lístky. Pokud budete úspěšní pěstitelé, dočkáte se červeného hroznovitého plodenství. Bude obsahovat přibližně 30 červených bobulek o průměru zhruba 7 cm.
Klanopraška u nás bývala vzácná, přitom je velmi nenáročná
Schizandra čínská je původem z Dálného východu a dlouhou dobu u nás byla poměrně vzácná a málo rozšířená. Ovšem k jejímu řídkému výskytu nebyl žádný důvod, protože naše klimatické poměry snáší velmi dobře. Líbit se jí bude na slunném místě, ale kořenový systém je třeba přistínit. Dospělé rostliny přežijí i mráz, pro mladé rostlinky je na zimu vhodná ochrana přikrytím. Klanopraška má mělký kořenový systém, proto roste lépe tam, kde je v letních měsících dostatek vláhy.
Schizandru můžete využít celou
Klanopraška bývá využívána celá, s výjimkou kořene. Plody se zpracovávají buď v čerstvém stavu, suší se nebo zamrazují. Čerstvé i sušené lze užívat i listy, části stonku (liány) a výhonky. Na osvěžující čaj se nejlépe hodí jarní čerstvě olistěné až kvetoucí tenké větvičky nebo kůra z nich.
Plody schizandry čínské
Plody je třeba sbírat brzy na podzim, ihned po úplném dozrávání. V nejrůznějších částech České republiky bude dozrávat v trošku jiném období, proto je třeba pozorně sledovat její plody v prvních letech, pak už naberete zkušenosti a budete vědět, kdy jsou nejlepší. Obecně můžeme doporučit sběr spíše v pozdnějším podzimu, nejlépe až v listopadu.
Schizandra bývá také nazývána rostlinou pěti chutí. Když plod žvýkáte, nejdříve se setkáte s kyselou chutí, za chvíli zjistíte, že je rostlina sladká, pak cítíte ostrou feferonkovou chuť, poté chutná slaně a nakonec hořce.
Jak schizandru ochutnat
Schizandra čínská v medu
Nejběžnější formou podávání schizandry je tinktura, méně častá je pak forma práškové schizandry. Velmi dobrou variantou pro domácí zpracování listů a plodů z klanoprašky je čaj formou nálevu. Bez obav můžete schizandru také usušit nebo zamrazit na pozdější použití.
Když jsme schizandru objevili, rozhodli jsme se spojit její výjimečné vlastnosti* s naší oblíbenou surovinou a vznikla Schizandra čínská v medu. Podíl schizandry v medu je ovšem poctivý, celých 5 %, takže dospělým doporučujeme maximálně 2 kávové lžičky denně, dětem starším tří let jen jednu. Ideální k namázání na chleba nebo na oslazení čaje.
Z plodů schizandry můžete připravit marmeládu, kompot, sirup nebo nejrůznější nápoje. Její bobule jsou výborné i kandované. Plody se také svařují společně s medem a vodou a z této směsi pak vzniká polévka specifické chuti. Plody můžete samozřejmě jíst i čerstvé, výborně také ochutí jídla, která připravujete v kuchyni běžně. Doporučujeme ji především do rýžových, ovesných a dalších kaší, při přípravě polévek nebo omáček a k pokrmům z masa. Velmi dobře dochutí i fazole a luštěniny.
Připravte si nálev ze schizandry
Rozdrťte 10 gramů plodů (včetně semen) a zalijte je 200 ml horké vody. Nechte 20 minut luhovat. A můžete rovnou podávat.
Ovšem všeho s mírou: doporučuje se dvakrát denně polévková lžíce. A nejlépe uděláte, pokud sníte i vyluhované plody.
Uvařte si ze schizandry čaj
Pro čaj ze schizandry můžete využít listy i výhonky. Můžete ho připravovat rovnou z čerstvě utržených listů nebo části rostliny naopak usušit, uskladnit a nechat si je třeba na zimu.
Listy či části rostliny zalijte horkou vodou, nechte alespoň 15 minut louhovat a už se můžete usadit do křesla a na chvíli jen relaxovat s šálkem čaje, který výborně chutná oslazený medem.
Vyzkoušejte sirup ze schizandry
Bobule dobře promyjte vodou a šetrně, abyste nepoškodili semena, vymačkejte šťávu. Tu smíchejte s cukrem v poměru 1:2 a na mírném ohni ohřívejte až do rozpuštění cukru. Vzniklou šťávu rozlijte do skleněných uzavíratelných láhví, uskladněná v chladné místnosti vydrží poměrně dlouhou dobu. Sirup je výborný na oslazení čaje či ochucení vody.
Pokud se rozhodnete klanoprašku pěstovat, přejeme vám, ať se rostlině daří a obdaruje vás bohatou úrodou plodů i listů :-)
* Vzhledem k nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 nesmíme u tohoto produktu uvádět žádné další informace a zdravotní tvrzení (více informací). O konkrétních obsahových látkách a účincích Schizandry čínské si proto, prosíme, přečtěte v externích zdrojích na internetu.