Sirup z bezových květů s medem bez vaření

Sirup z bezových květů s medem bez vaření

Poctivé domácí sirupy znaly a dělaly už naše babičky. Jejich léčivé účinky využívaly k léčení mnoha nemocí a k posílení imunity. V posledních letech však jejich výroba ustoupila průmyslově vyráběným sirupům, které jsou sice bez práce, dlouho vydrží, ale jejich zdravotní přínos je přinejlepším minimální. Zkuste si doma vytvořit sirup z darů přírody, který bude poctivý, zdravý a přesně podle vaší chuti. Bez cukru a bez vaření, sice s kratší trvanlivostí, zato plný prospěšných látek. 

Domácí sirupy pro chuť i zdraví

Žijete-li v domnění, že výroba domácího sirupu je zdlouhavá a náročná, pak vás vyvedeme z omylu. Výroba zdravého a poctivého sirupu vám nezabere mnoho času a zvládne ji i začátečník. Navíc přípravný sběr může být skvělou zábavou pro celou rodinu. A vězte, že kdo domácí sirup jednou ochutná, už nebude chtít jiný. 

Domácí sirupy

Vhod vám přijde třeba jako základ osvěžující limonády v horkých dnech, v zimě ho naopak stačí zalít teplou vodou a máte rychlý a zdravý čaj pro zahřátí. Použít ho můžete i do nejrůznějších dezertů, k ochucení nápojů, kaší, smoothies, tvarohu, jogurtu, nebo zmrzlinového poháru.

Brzy zjara, zhruba do půlky května si můžete vyrobit Sirup ze smrkových výhonků a medu pro zdraví a imunitu, koncem srpna až do začátku října je ideální doba na přípravu sirupu z plodů rakytníku a kdykoli v průběhu roku pak můžete vyzkoušet osvědčený Zázračný zázvorový sirup s citronem a medem. A protože právě teď nastal čas bezových květů, máme pro vás recept na báječný bezový sirup s medem.

Po zásluze a zcela výstižně praví jedna lidová moudrost: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Už od pradávna si lidé bezu a jeho léčivých účinků velice cenili a dokázali z něho využít vše – od listů, přes květy až po plody.

Jaké mají bezové květy účinky?

Květy bezu černého se tradičně používají k léčbě nachlazení, chřipky a jiných respiračních onemocnění. Pomáhají zmírňovat příznaky jako je kašel, bolest v krku, horečka a ucpaný nos. Díky obsahu vitaminu C a flavonoidů posilují imunitní systém a pomáhají tělu bojovat proti infekcím. Jedním z flavonoidů je také rutin, který zpevňuje cévní stěny a přispívá tak k lepšímu kardiovaskulárnímu zdraví. Bezové květy také podporují pocení a mají diuretický efekt (působí močopudně), čímž přispívají k vylučování škodlivých látek z těla a pomáhají při zavodnění organismu. Mají také protizánětlivé účinky a podporují zdravé trávení, mohou tak pomoci při zažívacích potížích a nadýmání.

Dá se bez černý zaměnit?

Bez černý nejspíš většina z nás dobře zná, ale přesto si ho někteří mohou splést s jinými druhy bezu - bezem chebdí či bezem červeným, přičemž oba tyto bezy jsou jedovaté. Záměna sice není příliš pravděpodobná, ale pro případ nejistoty je dobré znát hlavní rozeznávací znaky:

  • Bez chebdí je bylina, sice poměrně vysoká, ale má vždy měkký bylinný stonek bez dřevných částí - narozdíl od bezu černého, což je keř nebo malý strom s dřevnatým kmenem a staršími větvemi (mladé větve jsou zelené).

Bez černý
Bez černý

Bez chebdí
Bez chebdí, foto: Wikimedia Commons autor: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

  • Bez červený je stejně jako bez černý dřevitý keř, hlavním rozlišovacím znakem je tvar květenství. Zatímco bez černý má květenství plochá a široká, květenství bezu červeného jsou více vzpřímená a mají tvar kuželovitého hroznu. Dalším rozlišovacím znakem mohou být listy, které sice na první pohled vypadají podobně, ale na spodní části jsou u bezu černého o něco světleji zelené než zvrchu, listy bezu červeného mají spodní stranu listů zbarvenou do zelenomodra. Bez červený také kvete dříve než bez černý, obvykle od dubna, zatímco bez černý kvete koncem května a především v červnu.

Bez černý, květ
Květ bezu černého

Bez červený, květ
Květ bezu červeného

Recept na domácí bezový sirup s medem za studena

Oblíbený bezový sirup není třeba dlouze představovat. Řada z vás ovšem pravděpodobně vyzkoušela jenom jeho variantu s bílým či třtinovým cukrem a citronem. Prozradíme vám, jak ho připravit zdravěji – s medem a květy růží či jiných vhodných rostlin a bez vaření, aby si zachoval maximum blahodárných látek. Med dovede všechny ingredience nádherně propojit a chuťově doplnit. Řada včelařů ho používá jako tradiční konzervační prostředek. Tak se do toho pusťme:

Sirup z bezových květů, recept

Na sirup z bezových květů s medem budete potřebovat:

  • asi 30 bezových květů

  • několik květů šípkové růže (sirup můžete vylepšit i květy hluchavky, sedmikrásky, lípy, pampelišky, nebo listy meduňky či máty)

  • 2-3 citrony chemicky neošetřené

  • 2 l převařené a vychladlé vody

  • 1,5 kg medu od vašeho oblíbeného včelaře

  • lahve na hotový sirup, propláchnuté vroucí vodou (včetně víček)

  • plátýnko na přecezení

Na květy bezinky se vypravte za slunného dne, ale ne hned po dešti, květy musí být suché. Vybavte se nůžkami a s květy zacházejte jemně, vybírejte ty plně rozvité, zdravé (a hmyzem neosídlené) a opatrně je ukládejte nejlépe do košíku, nebo dostatečně velké plátěné tašky. Cestou si nasbírejte také květy šípkové růže, popřípadě jiných výše uvedených rostlin, které potkáte či máte na zahrádce.

Sběr květů černého bezu

Sběr květů na bezový sirup<

Květy po sběru ihned zpracujte. Z šípkové růže použijte jen okvětní lístky, květy sedmikrásek či pampelišek celé, jen je zbavte případných broučků. Bezové květy pokud možno neomývejte, ani s nimi zbytečně neklepejte, ať se nepřipravíte o aromatický pyl, který sirupu dodá nezaměnitelnou chuť a blahodárné látky. Jen je opatrně zbavte stonků, které jsou nahořklé a mohly by vám pokazit výsledek. Máte-li suroviny nachystané, můžete se pustit do přípravy sirupu:

  1. Bezové květy vložte do velkého hrnce či mísy (doporučujeme spíše širší a nižší, květy plavou a lépe se tak ve vodě rozprostřou) a zalijte zcela vychladlou převařenou vodou. Přidejte květy růží, případně dalších rostlin a citrony nakrájené na tenké plátky. Vše nechte zakryté 24 - 48 hodin louhovat ve tmě a chladu.

    Návod na přípravu sirupu z bezových květů

  2. Poté směs zceďte (důkladně vymačkejte) a výsledný výluh začněte lehce zahřívat, přičemž přimíchejte med. Voda by se nikdy neměla vařit, spíše jenom malinko prohřát – její teplota by se měla pohybovat maximálně kolem 40 °C. Míchejte až do úplného rozpuštění medu.

    Návod na přípravu bezového sirupu

  3. Ještě teplý sirup nalijte do připravených vroucí vodou propláchutých lahví, dobře uzavřete a nechte otočené dnem vzhůru vychladnout. Z této dávky jsme naplnili přesně 12 čtvrtlitrových lahviček.

Domácí bezový sirup, návod na přípravu

V chladném sklepě či lednici vám tahle zdravá a voňavá pochoutka vydrží až 6 měsíců. Pokud jsme vás k přípravě bezového sirupu s medem zlákali, přejeme vám, ať se vám vydaří a chutná!



Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit