0 Kč(0 ks)
Zpět

Smrkové výhonky v medu pro zdraví a imunitu

Smrkové výhonky v medu pro zdraví a imunitu

Příznivé účinky jehličnanů na náš organismus jsou známé po staletí. Blahodárně působí na dýchací cesty, a navíc i výborně chutnají. My jsme je letos zkusili naložit do medu a řekli jsme si, že se o tento návod musíme podělit i s vámi.

Využití smrkových výhonků

léčivé účinky smrkových výhonků

Smrkové výhonky díky svému složení posilují imunitu, působí antisepticky a podílí se na uvolnění dýchacích cest. Není divu, jsou totiž bohaté na vitamín C, chlorofyl, karotenoidy, minerály jako hořčík, draslík a blahodárné silice.

Pryskyřice a terpentýnová silice usnadňuje vykašlávání, takže jsou ideálním pomocníkem při nachlazení, rýmě, kašli nebo zánětu průdušek.

Není nic jednoduššího, než si vyrazit na jaře na pěknou procházku, výhonky naložit a na podzim budete mít vystaráno – medový sirup ze smrkových výhonků můžete užívat na nachlazení i preventivně během zimních měsíců.

Kdy a jak smrkové výhonky sklízet?

Důležité je z každé větvičky obrat jen pár výhonků, aby smrk mohl dál růst. Sklízejte ze spodní části stromu, kam až dosáhnete. Z celkového množství výhonků ve spodní třetině stromu však určitě nesklízejte více než jednu čtvrtinu.

Výhonky můžete nasbírat na jaře zhruba do půlky května. Správná chvíle na sběr se však liší podle množství slunečního svitu a jarních teplot. Sbírejte vždy jen mladé výhonky, které jsou krásně zelené a mají ještě jemné jehličky, výhonky by neměly být delší než cca 5 cm. Pro sběr si ideálně zvolte slunečný den a sbírejte jen na místech, kde si můžete být jisti, že stromy nejsou chemicky ošetřeny. Vyhněte se také stromům podél silnic.

Sirup ze smrkových výhonků a medu - jak na to?

sirup ze smrkových výhonků a medu

  • Vyrazte na pěknou procházku do lesa a sesbírejte výhonky do něčeho prodyšného, aby se nezapařily.
  • Smrkové výhonky opláchněte a nechte oschnout.
  • Nachystejte si med a prázdnou sklenici, ve které budete sirup připravovat.
  • Sklenici naplňte zhruba do poloviny až tří čtvrtin smrkovými výhonky a opatrně je zalijte medem.
  • Množství smrkových výhonků v medu můžete zvolit dle libosti, ale většinou v tomto případě platí pravidlo „čím víc, tím líp.“ Čím více výhonků, tím silnější bude výsledný sirup.
  • Uchováváme v pokojové teplotě a necháme 3 měsíce odležet.
  • Pro pohodlnější používání můžete sirup po odležení přecedit, ale není to nutné.

Více fotek z přípravy sirupu najdete v galerii níže.


Náš tip: Pro nakládání si připravte tekutý med. Například květový med tedy není vhodný, protože velmi rychle krystalizuje a tuhne. Zvolte raději med lesní, nebo ještě lépe med akátový.

Pokud vás láká výhonky ochutnat napřímo jen tak (jsou šťavnaté a lehce nakyslé), buďte opatrní, právě kvůli silicím mohou způsobovat bolest hlavy, nebo závrať. Co ale doporučujeme, uvařte si ze smrkových výhonků úžasně voňavý čaj, nebo je použijte na ochucení vody namísto citronu. A pokud vám nějaké výhonky zbydou, můžete je zamrazit na pozdější použití.

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz