Zbavte se nachlazení díky silné imunitě

Zbavte se nachlazení díky silné imunitě

Lidové pořekadlo říká, že neléčená rýma trvá sedm dní, léčená týden. Nachlazení dokáže pěkně otrávit život. Ucpaný nos a pokašlávání nejsou natolik důležité, abychom lehli do postele a pili čajíčky. Takže rýmu přecházíme, a ta se proto někdy promění v chřipku. Nejlepší rada tedy zní, že nejlepší je rýmu nikdy nedostat, a to může být snadnější, než myslíte :-)

Základem je silná imunita

Posloucháme to dnes a denně ze všech stran - je potřeba mít silnou imunitu. A s imunitou je to stejně jako se sportem - pokud si chcete udržet dobrou kondici, je třeba se mu věnovat průběžně po celý rok a klidně v menších dávkách. Stejně tak naší imunitě prospěje, když na ni budete myslet i v době, kdy zrovna není chřipková sezóna. Asi nikoho nepřekvapí, že taková péče váš organismus proti nemocem obrní nesrovnatelně lépe než nárazová snaha o zásobení se vitamíny, jakmile začne období plískanic. Jak tedy správné návyky, které slouží k podpoře dobré imunity, zavést co nejsnáze do běžného života?

  • Spěte tak, abyste se vyspali

Vyspávání 12 hodin denně je skutečně nadbytečné, ale 6 hodin je také málo. Aby tělo mohlo správně fungovat, je potřeba ho nechat odpočinout a dopřát mu čas na regeneraci. Zejména v chladnějším počasí přetahování tělu skutečně nedělá dobře. Pokud vám připadá, že spát 8 hodin během dne si zkrátka nemůžete dovolit, zamyslete se, jestli nejde některou aktivitu ze zbývajících 16 hodin časově omezit nebo zcela vyřadit.

Kvalitní spánek pro silnou imunitu

Osmihodinový spánek rozhodně není přežitkem, ale naopak nutností pro každého z nás. Díky delšímu spánku budete méně emocionálně labilní, více soustředění, odpočatí a zároveň méně náchylní k nemocem všeho druhu. Poslední vědecké objevy ze světa spánku, které potvrzují, jak moc důležité je pravidelně spát 8 hodin denně, jsou krásně sepsány v knize Proč spíme od vědce a profesora Matthewa Walkera.

Co vše můžete pro lepší spánek udělat i jak může na váš spánek působit nesprávné osvětlení jsme shrnuli v tomto článku.

  • Hýbejte se

Druhým zásadním hlediskem pro dobře fungující imunitu je pohyb. Všichni určitě dobře známe ustálené rčení "Pohybem ke zdraví.", ale řídíme se jím? Dobře, možná už jste si ověřili, že běhání ani fitko není zrovna pro vás. Jedná se ale o maličkosti, které se v závěru sčítají.

pohybem ke zdraví a silné imunitě

Co takhle vystoupit při cestě z práce o zastávku dřív a dojít pěšky. Jít po schodech namísto výtahu nebo eskalátorů. Každé ráno si najít 5 - 10 minut na protažení. Namísto auta jet do práce MHD (a dojít na zastávku pěšky :-). Můžete také prodloužit procházky se psem, nebo se jít prostě projít, vydatnější vycházka tříkrát týdně postačí. Možná si dokonce najdete i pravidelnou novou týdenní aktivitu jako je cvičení jógy nebo plavání, počítá se i fyzicky aktivní odpočinek na zahradě či v parku. Důležité je, aby vás zvolená aktivita bavila, pak se na ni budete těšit a její prospěšnost se rozšíří i na vaši psychiku.

  • Pijte vodu, jezte, když máte hlad - hlavně zeleninu

To, že máme pít dostatečné množství vody, už asi všichni víme. Ale jak na to? Existuje několik triků. Začněte den vypitím sklenice vody. Je to nejsnazší cesta, protože tělo je ráno dehydratované, má žízeň, tedy snáz vodu přijme, a navíc si takto můžete snadno vytvořit rituál, který časem budete dělat bez přemýšlení. Dalším faktorem je si hned ráno připravit vodu tam, kde trávíte čas během dne. Nejen skleničku, ze které vodu rychle vypijete, ale rovnou celou láhev nebo karafu.

S vodou souvisí i potraviny. Ovoce a zelenina také obsahují vodu, některé méně a některé více. Snažte se jíst tak, aby byl váš talíř barevný a neskládal se jen z těstovin s omáčkou nebo knedlíku s masem. Souhlasíme, že na podzim a zejména pak v zimě je stále náročnější jíst čerstvou zeleninu. Pokud na ni prostě nemáte chuť, tepelně ji upravte. Čím odlišněji, tím lépe.

zdravá strava základ silné imunity

Můžete si připravit kořenovou zeleninu (řepa, kořen petržele, mrkev, celer…) upečenou v troubě jako přílohu. Vyzkoušet můžete také celerové nebo dýňové pyré místo bramborové kaše nebo knedlíku. Zkuste také fazolky nebo brokolici na páře. Pokud jíte zeleninu samotnou, nezapomeňte přidat jogurtový dip a opražená semínka nebo ořechy pro doplnění bílkovin a tuků. Ze samotné zeleniny totiž vaše tělo veškeré potřebné látky nezíská, přece jen jsme všežravci a potřebujeme v životě co nejrozmanitější potraviny. A nezapomeňte, jezte, když máte hlad! Poslouchejte své tělo :-)

  • Nezapomeňte na včelí produkty

Jako včelař, který téměř na nachlazení a nemoci netrpí, i když chodím většinu roku bos, vám samozřejmě musím doporučit včelí produkty. Vím, že běžným doporučením je při nachlazení přidat do čaje med. Tím samozřejmě ničemu neuškodíte, ale že byste tak mohli při onemocnění své tělo zachránit před chřipkou, to ne, tak jednoduché to samozřejmě není. Všechno totiž souvisí a vybudování silné imunity je dlouhodobý proces.

Není to jenom tak, že o včelách a medu kolují mnohá lidová rčení:

Na všechny tvé choroby, včela lék ti vyrobí.

Sklenice medu – půl lékárny doma.

Recept je jen jeden: denně chleba s medem.

Místo různých lidstva jedů, dopřej sobě hodně medu.

Kdo čaj s medem ráno pije, nestoná a dlouho žije.

Jedna lžíce denně medu, dělá z dědy neposedu.

Ten, kdo má med v almaře, ten neshání lékaře.

V medu najdeme množství enzymů (látek, které mají důležitou úlohupři obnově imunitního systému) a vitamínů (především provitamín A, vitamíny skupiny B, C, D, H, K, P), minerální látky a stopové prvky. Pro med je také charakteristická antibakteriální aktivita. Náš organismus umí velmi dobře strávit a využít všechny látky, které v medu jsou.[1] Lžička medu denně se podává na posilnění imunitního systému, nejlépe ráno asi 20–30 minut před jídlem, nebo večer před spaním.[2] Více se o medu a jeho využití dozvíte v článku Co je to vlastně med?

Obohacením medu o propolis (např. přidáním pár kapek propolisové tinktury), se jeho antibakteriální účinnost ještě zvýší.[3] Propolis je přírodní harmonicky vyvážená látka, která se vyznačuje protivirovými, protibakteriálními, protiplísňovými a protiparazitálními účinky. Vyznačuje se také výraznými antibiotickými a imunostimulačními účinky.[4] Využívá se mimo jiné při posilování imunitního systému.[5] Více o propolisu a jeho využití se dozvíte v článku Co je to propolis?, vědecky potvrzené účinky propolisu na imunitní systém jsme shrnuli v tomto článku.

Já pro svou imunitu užívám především med a propolis (to je pro mne naprostý základ), imunitu však pozitivně ovlivňují i jiné včelí produkty. Využiji zde slova španělského apiterapeuta Dr. Peréze Goméze, který říká, že med je energií, kterou potřebujeme, včelí pyl základními cihlami našeho zdraví, mateří kašička zdrojem vitality a propolis regulátorem imunity, kterou dokáže dostat na správnou úroveň. Propolis slouží protiinfekčně jak pro včely, tak pro lidi, ale i pro ostatní zvířata (ani k nim se totiž díky výskytu propolisu v přírodě nedostanou infekce).[6]

včelí produkty a silná imunita

Určitě už jste také narazili na celou řadu výborných bylin naložených v medu, nebo jiných obdobně preventivně prospěšných látek. Takový rakytník, zázvor nebo ženšen v medu jsou velmi dobrými kombinacemi, které vašemu organismu dopřejí mnohé, co pro zdárné zvládnutí období od podzimu do jara ve zdraví potřebuje. Navíc jsou ideální jako svačina do práce, kterou si můžete uschovat v šuplíku pracovního stolu na chvíle bez energie nebo k dochucení jogurtů.

  • Otužujte se

Bonusovou aktivitou pro imunitní fajnšmekry je otužování. Připadá mi, že v naší zemí se jeho důležitost v poslední době zase zdůrazňuje a nemluví se o něm jen v souvislosti s novoročním plaváním v mrazivé Vltavě. Nejdůležitější je každodenní pravidelnost, účinky se projeví zhruba za měsíc. Otužování je soustavná činnost – pokud kvůli služební cestě, nemoci nebo lenoře otužování přerušíte, je třeba se vrátit k úplným začátkům, nebo minimálně o krok zpět. Začněte pomalu, mírně a v průběhu času intenzitu zvyšujte. Podrobněji jsme se otužování věnovali v článku Otužování upevňuje zdraví.

Dobroty z přírodní lékárny, které nastartují imunitu

Pokud jste stejně jako my příznivcem spíše prevence než léčby a spíše drobných malých kroků ke zdraví než dvou léků na snížení teploty na dlani, vyzkoušejte naše oblíbené recepty. Věřím, že mezi nimi najdete své favority, kteří se pro vás stanou nenahraditelnou součástí „jídelníčku“ od podzimu do jara a možná i od jara do podzimu :-). Ve žlutém rámečku u každého receptu najdete orientační období ideální pro jeho přípravu, která může být vázána na dobu sběru surovin.

Zázvorový sirup s citronem a medem

Recept na zázvorový sirup s citronem a medem

Připravit si ho můžete kdykoli během roku.

Výjimečně lahodný sirup vytvořený ze samých superpotravin, který vám pomůže překonat podzimní nachlazení, zimní chřipku, krásně prohřeje organismus a pohladí i na duši. Je to náš nejoblíbenější recept, medovozázvorový sirup se snažíme mít v lednici stále k dispozici. Příprava sirupu je velmi snadná, jeho chuť výtečná a účinky na zdraví neocenitelné. Doporučujeme po malých dávkách užívat celý podzim a zimu.

Sirup můžete preventivně mlsat jen tak po lžičkách, přidat do čaje místo medu nebo ho jen tak smíchat s vodou jako sirup. Výsledný nápoj můžete přecedit. Lze ho také připravit jako rychlý „čaj“ – do hrnku přidejte pár lžiček podle toho, jak se vám zázvorový sirup povedl silný. Zalijte teplou vodou v teplotě, kterou zvládnete vypít (určitě ne vroucí, abyste zachovali všechny blahodárné látky v medu). Takový nápoj oceníte například, když se v noci vzbudíte s pobolíváním v krku.
Recept na zázvorový sirup najdete tady


Smrkové výhonky v medu

Recept na smrkové výhonky v medu pro zdraví a imunitu

Jaro - v závislosti na počasí zhruba do poloviny května.

Příznivé účinky jehličnanů na lidský organismus jsou známé již po staletí. Smrkové výhonky díky svému složení bohatému na vitamin C, éterické oleje, pryskyřice a flavonoidy mají antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Podporují imunitní systém, mají blahodárný vliv na dýchací cesty a pomáhají zmírňovat příznaky nachlazení a chřipkových onemocnění. Navíc mohou obohatit jídelníček svou příjemně osvěžující chutí.

Vyrazte si na jaře na pěknou procházku, užijete si probouzející se přírodu (zároveň prospějete své imunitě :-) a připravte si jednoduchý smrkový sirup s medem. Na podzim pak jako když ho najdete – můžete si na něm pochutnat preventivně, ale také pokud na vás nějaký ten bacil přeci jen vleze.
Recept na smrkové výhonky v medu i s tipy pro jejich sběr najdete tady


Sirup z bezových květů s medem

Recept na sirup z bezových květů s medem bez vaření

Pozdní jaro - v závislosti na počasí od konce května do poloviny června.

Bezový sirup dozajista patří mezi ty nejznámější. A všeobecně známé jsou i účinky bezových květů, pro které se již od pradávna využívají pro posílení imunity, ale také při léčbě nachlazení, chřipky a jiných respiračních onemocnění. Kromě všech těchto benefitů navíc bezový sirup také báječně chutná. A to obzvláště naše osvědčená zdravější varianta, v níž jsme cukr nahradili medem a sirup připravujeme bez vaření, aby si zachoval maximum blahodárných látek.

Jeho příprava není nijak náročná a při sběru bezových květů si navíc užijete krásný jarní den, protože květy bezu je potřeba sbírat za slunečného dne. Hotový bezový sirup určitě zachutná i dětem, skvěle se hodí jako základ pro báječnou osvěžující limonádu v lerních dnech, v zimě ho pak stačí zalít teplou vodou a vychutnat si rychlý, zdravý a lahodný čaj. Použít ho můžete i do nejrůznějších dezertů, k ochucení nápojů, kaší, smoothies, tvarohu, jogurtu nebo třeba zmrzlinového poháru.
Recept na sirup z bezových květů i s tipy pro jejich sběr najdete tady


Zlaté mléko – zdravý nápoj z kurkumy

Recept na zlaté mléko z kurkumy

Připravit si ho můžete kdykoli během roku.

Pokud chcete organismu dopřát něco skutečně zdravého, vyzkoušejte zlaté kurkumové mléko. Příprava zlatého mléka je nenáročná a výsledkem je úžasná dobrota, která zachutná i dětem.

Hlavní přísadou zlatého mléka je sytě žlutá kurkuma, díky jejíž zlaté barvě dostal nápoj své krásné jméno. Kurkuma obsahuje silný antioxidant, protizánětlivý, antibakteriální a protirakovinný kurkumin, který má desítky léčebných účinků.

K těm nejdůležitějším patří posílení imunitního systému, regulace hladiny cholesterolu, zlepšení trávení, detoxikace jater či regulace zažívání. V asijských zemích znají kurkumin už dlouhá staletí a řadí ho mezi „léky“, které používají na všechny neduhy.
Recept na zlaté mléko najdete tady


Šípky v medu

Recept na šípky naložené v medu

Podzim - v závislosti na počasí konec září až listopad

Šípkový čaj je všeobecně známým a nepostradatelným pomocníkem pro všechny, kteří se chtějí obrnit před nachlazením. Šípky působí příznivě také na zdraví ledvin a močových cest, takže jsou ideální, pokud jste na tenhle typ problémů náchylnější. Plody šípků obsahují vysoký podíl vitamínu C, A a dále vitamíny skupiny B. Kromě čaje existuje i další způsob, jak využít sílu šípků – naložit je do medu a mít tak po ruce lahodného posilujícího pomocníka pro zimní měsíce.

Na sběr šípků se vydejte za slunečného dne s košíkem nebo papírovou či látkovou taškou, aby se nezapařily. Doma šípky opláchněte a nechte oschnout. Podle hmotnosti nasbíraných šípků si odvažte stejné množství medu. A teď máte dvě možnosti:

  • Jemnější a méně pracná varianta, vhodná také pro měkčí šípky: šípky rozmixujte (je-li třeba, můžete přidat trošku vody), propasírujte přes jemné sítko a vzniklé pyré vmíchejte do medu.
  • "Kousací" a pracnější varianta, vhodná pro pevné šípky: šípky očistěte, rozřízněte a odstraňte semínka a chloupky, poté můžete (ale nemusíte) nakrájet na drobnější kousky a smíchejte s medem. Tato varianta vyžaduje trochu trpělivosti, rozhodně ale stojí za vyzkoušení.

Hotovou směs nechte uležet v uzavřené sklenici v chladničce alespoň 2 týdny. Šípky změknou a báječně se propojí s medem. Vzniklý šípkový sirup se hodí nejen při prvních příznacích nachlazení, ale také jako prevence.

Vyzkoušejte také šípkový sirup s medem - recept i s dalšími tipy pro sběr šípků najdete tady.


Rakytníková marmeláda s medem

Recept na rakytníkový sirup s medem

Podzim - v závislosti na odrůdě a počasí od konce srpna do října (některé odrůdy dozrávají již v červenci)

Rakytník v kombinaci s medem vytvoří výbornou sladkokyselou pochoutku, která vás provede podzimními a zimními dny. Rakytníkovou marmeládu s medem si můžete vychutnat na pečivu, v jogurtu, müsli, nebo klidně jen tak na lžičce, kdykoli budete potřebovat povzbuzení.

S určením správné doby sklizně rakytníku, budete ve výhodě, pokud budete znát jeho odrůdu, protože doba dozrávání se u nich může lišit. Sklízejte plně vyzrálé plody s charakteristickou oranžovou barvou.

Na rakytníkovou marmeládu s medem budete potřebovat 350 g medu na 1 kg plodů, 50 - 100 ml vody, želírovací prostředek nejlépe 3:1 a lžíci vanilkového cukru.

Očištěné plody rakytníku podlijte vodou (začněte s menším množstvím, přidávejte podle potřeby) a dejte do většího hrnce rozvařit. Když začnou plody praskat, můžete je propasírovat přes hrubší sítko, ale my doporučujeme slupky klidně nechat, protože jsou bohaté na vitamíny. Smíchejte cukr s přípravkem na želírování a vysypte směs do horkého ovoce, 5 minut povařte. Správnou konzistenci otestujte tím, že dáte jednu lžičku marmelády na talířek a necháte zcela vychladnout. Do horké směsi nalijte med, dobře promíchejte a plňte do vyvařených sklenic. Když pokapete hrdlo, vždy ho důkladně očistěte, aby se marmeláda nezačala kazit. Sklenice zavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Další recepty s rakytníkem najdete tady


Vyzkoušejte betagklukan

Určitě už jste zaslechli o betaglukanech, přírodních látkách, které se stále častěji skloňují v souvislosti s posilováním imunity. Tyto polysacharidy, které se nacházejí v obilovinách, houbách a některých rostlinách, mají schopnost stimulovat imunitní buňky a podporovat obranyschopnost organismu, čímž přispívají k lepší reakci těla na infekce a záněty. Díky svým pozitivním vlivům na imunitní systém se betaglukany řadí k největším přírodním imunostimulátorům. Přidáním potravin bohatých na betaglukany do jídelníčku můžete podpořit přirozenou obranyschopnost organismu a posílit tak své zdraví, zejména v období, kdy jsme náchylnější k nachlazení a virózám.

Apiglukan - Med s betaglukanem pro přírodní posílení imunity

Beta-glukan z hlívy ústřičné nejvyšší kvality v českém medu najdete v naší nabídce pod názvem Apiglukan. Spojení medu a betaglukanu jse skvělým výživovým doplňkem pro podporu imunitního systému. Apiglukan je vhodný pro všechny, kteří se v zimě potýkají s oslabenou imunitou a bakteriálními či virovými záněty. Pomáhá při angíně, chřipce i nachlazení. V zimních měsících dochází k celkové únavě a větší zátěži organismu, se kterou si apiglukan umí též dobře poradit.

Při léčbě během chřipkových epidemií doporučujeme jeho užívání v kombinaci s vitamínem C, díky kterému dosáhnete preventivní ochrany organismu a vyšší aktivity imunitního systému. Navíc čaj s medem a citronem chutná opravdu výborně. Více o betaklukanu a jeho účincích si můžete přečíst v článku Betaglukan: posiluje imunitu a pomáhá při infekcích i nádorových onemocněních.


Naslouchejte svému tělu

Pokud se přeci jen nějaký bacil ve vašem těle uchytí, výše uvedené dobroty vám také pomohou období jeho řádění lépe přečkat. Dalšími skvělými pomocníky při nachlazení či chřipce jsou teplé nápoje, především čaje, které nejenže pomáhají díky účinkům použitých bylinek, ale také pomohou udržet tělo hydratované, což je při respiračních onemocněních důležité. Několik jednoduchých receptů na osvědčené čaje vhodné pro boj s podzimními onemocněními najdete v tomto článku. Těšit se můžete na tradiční lipový, ale také třeba na čaj cibulový, který není tak obvyklý, ale za to účinný a překvapivě chutný. Další recepty, které vám pomohou zvládnout nachlazení, bolest v krku i obyčejnou rýmu najdete v článku Tři nápoje, které vás vytáhnou z podzimní rýmičky.

A konečně je důležité nezapomenout na to, že nemoc by pro nás měla být signálem k tomu, abychom se zastavili a naslouchali svému tělu, které nám tak dává najevo, že mu něco chybí. Možná jste v poslední době dávali větší prioritu práci, nebo vás zmohly jiné povinnosti a na sebe jste trochu zapomínali - a to se může stát. Je ale důležité si to uvědomit a s laskavým přístupem ke svému tělu tuto nerovnováhu napravit. Při zotavování se v klidu zamyslete nad tím, co můžete zlepšit, a věnujte si zaslouženou péči.

Recept na silnou imunitu je totiž v zásadě jednoduchý, znali ho již ve starém Řecku: „Nerozčiluj se, jez mléko s medem, pěstuj divadlo a gymnastiku a dožiješ se klidného a vysokého věku.“ S tím nelze než souhlasit, užijte si podzim i zimu a přivítejte jaro ve zdraví!


Podzimní vzpruha - přírodní posílení pro podzimní období


[1] Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydal Jaroslav Čadra, Olomouc, 2021, str. 16, 17.

[2] Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydal Jaroslav Čadra, Olomouc, 2021, str. 24.

[3] MVDr. Zdeněk Klíma: Terapeutické využití potencovaného medu při léčbě ran [přednáška]; Kdyně: Mezinárodní apiterapeutická konference, 29. října 2017

[4] Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydal Jaroslav Čadra, Olomouc, 2021, str. 84

[5] Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydal Jaroslav Čadra, Olomouc, 2021, str. 87

[6] Pedro Pérez Gómez, apiterapeut: Vztah mezi akupunturou a včelími žihadly [přednáška]; Kdyně: Mezinárodní apiterapeutická konference, 28. října 2017

Milan Pleva
zakladatel rodinné firmy

Od mládí jsou jeho koníčkem včelky, z koníčka se později stalo podnikání. Zajišťuje chod firmy, aby vše fungovalo jak má. Každý nápad umí realizovat. Velmi ho baví vyrábět omezené série různých druhů medovin a zkoušet nové postupy při výrobě medoviny. Když má trochu času, hned je u včel.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit