Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Zpět do poradny

Co je to vlastně mateří kašička?

Co je to vlastně mateří kašička?

Mateří kašička je jedním ze základních včelích produktů. Její konzistence připomíná homogenní smetanovou až želatinovou kašičku bílé barvy, může mít ale také nádech dožluta nebo dookrova. Její chuť je kyselá až hořko-kyselá a má typickou fenolickou vůni. Je zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálních látek, tuků, nukleotidů, cukrů a dalších složek nezbytných pro život včel. Všechny složky mateří kašičky jsou ve vyváženém poměru, který se vyvinul během 100 až 120 milionů let (tedy od doby doloženého výskytu včel na naší planetě).

Jak vzniká mateří kašička?

Mateří kašičku vylučuje včela ze svých hltanových žláz. Schopnost tvořit mateří kašičku mají tzv. včely mladušky, kterým je šest až čtrnáct dnů. Základem produkce mateří kašičky je včelí pyl. Pylová zrnka v žaludku včely popraskají a z jejich obsahu poté včela získá důležité složky pro tvorbu mateří kašičky. Včely potřebují dostatek pylu nejen pro tvorbu mateří kašičky, ale také jako výživu pro celé včelstvo.

Jak využívají mateří kašičku včely?

Včely používají mateří kašičku jako krmení, a to hned pro několik druhů včel. Krmí jím dospělé matky, budoucí matky (královny) a první tři dny také larvy včel dělnic a trubců. Složení mateří kašičky se liší podle toho, jaký druh včel se má vylíhnout. „Mateří kašička obsahuje pro matku, kromě všeobecných komponentů, i ‚o něco více‘ volných aminokyselin, nukleotidů a vitamínů.“1

včelí matka - královna s krmičkami

Spotřeba mateří kašičky se u jednotlivých včel ve včelstvu značně liší. Jejím největším konzumentem je matka, která se po plástvi pohybuje v doprovodu několika včel krmiček – ty se o ni starají a mateří kašičku jí soustavně nabízejí. Právě díky konzumaci mateří kašičky má matka mimořádně velkou vitalitu v plodování. Za jediný den totiž dokáže zaplodovat 1 plást o velikosti přibližně 16 dm. Hmotnost vajíček, která matka za den položí, převyšuje její vlastní hmostnost.

Zatímco běžné včely dělnice žijí dva měsíce a ty dlouhověké několik měsíců, matka se dožívá 3 až 5 let. Ve výjimečných případech může matka dosáhnout až 7 let života. „Mnoho vědců objasňuje tento velký rozdíl v délce života včelí královny a dělnice práv odlišnou stravou. Je to právě mateří kašička, která zajišťuje královně dlouhý život a plodnost.“2

Složení mateří kašičky

„Mateří kašička je jedním z nejzáhadnějších přírodních produktů a její složení není dosud zcela objasněno. Obsahuje velké množství komponentů, které vytvářejí výživnou směs a jedinečnými vlastnostmi.“3

„Mateří kašička obsahuje: nejvíce vody (50 - 70 %), sušinu tvoří převážně cukry, bílkoviny (10 - 20 %), tuky (3 - 10 %), ale i mnoho dalších prvků, které sice obsahem tvoří menší podíl, ale jsou nesmírně účinné a důležité."4 Podrobněji se na ně podíváme v následujícím odstavci.

mateří kašička na plástu

"Z cukrů je přítomna hlavně glukóza a fruktóza v podobném poměru jako v medu. Obsah sacharózy kolísá vzorek od vzorku. V malých kvantech jsou přítomny další cukry: maltóza, trehalóza, melibióza, ribóza a erlóza.

Z tukových látek je např. důležitá kyselina 10-hydroxy-2-decenová, která tlumí růst bakterií (i proto je mateří kašička přes vysoký obsah vody mikrobiálně velmi stabilní) a její nasycený ekvivalent, kyselina 10-hydroxydecenová. Právě mastné kyseliny jsou zřejmě odpovědné za většinu poznaných biologických vlastností.

Nativní kašička obsahuje kolem 1 % minerálních látek, nejvíce draslíku, následují vápník, sodík, zinek, železo, měď, mangan a další. Obsah vitaminů je v mateří kašičce je relativně velmi nízký. Dříve často diskutovaný a přeceňovaný obsah pohlavních hormonů byl také stanoven ve velmi nízkých hladinách.

Nelze ovšem vyloučit významný účinek jiných, zatím málo známých nebo neznámých látek. Z heterocyklických sloučenin jsou zde pterin a neopterin, řada nukleotidů a nukleových bází, vysoký obsah makroergických fosfátů (AMP, ADP, ATP), acetylcholin a jiné látky. “5

Složení mateří kašičky odpovídá tomu, co nejlepšího je v okolí k dostání. Právě v pylu květů se totiž nacházejí nejcennější látky ze samotné rostliny, ale také to nejlepší z místní půdy. Rozdíl mezi poměry jednotlivých složek mateří kašičky tedy dělá především oblast, kde včely pyl sbírají a jaké rostliny mají k dispozici. I proto se například poměr procent bílkovin rozchází o celý dvojnásobek – jednou to může být pouhých 10 %, zatímco v úrodnějším kraji 20 %.

„Mateří kašička obsahuje celou řadu vitamínů, které mají léčebný účinek:

  • Vitamín B1, který reguluje hospodaření s cukry a chrání centrální nervový systém.

  • Vitamín B2, jehož nedostatek způsobuje poruchy růstu, poškození pokožky, sliznic a způsobuje stavy únavy.

  • Vitamín B3, který pomáhá udržovat zdravý centrální nervový systém, pomáhá tělu využívat sacharidy, tuky i bílkoviny a zlepšuje stav při chronickém únavovém syndromu, migrénách, zažívacích potížích a některých alergiích.

  • Vitamín B6, jehož nedostatek způsobuje vypadávání vlasů, vznik ekzémů a poškození nervů.

  • Vitamín B7, který působí proti zánětům pokožky a víček.

  • Vitamín C, který působí preventivně proti krvácení dásní.

  • Vitamín B9, který je nezbytný pro všechny procesy buněčného dělení a růstu.

  • Vitamín E, který stimuluje pohlavní činnost, chrá„ní před potratem a působí proti sterilitě.

  • Vitamín B12, který udržuje zdravé nervové buňky a červené krvinky a správné fungování centrálního nervového systému.

  • Vitamín D, který podporuje správné vstřebávání vápníku a udržuje správnou hladinu vápníku a fosforu v krvi.“6

Velmi zajímavé je, že „v mateří kašičce nebyly zjištěny mikroorganismy – tento produkt má tedy schopnost vlastní sterilizace“.7

Získávání mateří kašičky

Mateří kašička se nachází v matečnicích s 3 až 4denními larvami. Odtud se vybírá malou dřevěnou lopatkou nebo odsávačem a odkládá do ochlazené nádoby z tmavého skla. Někteří včelaři ji vmíchávají přímo do medu.

Mateří kašička
Foto: Wikimedia Commons autor: Waugsberg, CC BY-SA 4.0;

„Včelaři ve včelíně při rušení matečníků s oblibou takto získanou mateří kašičku konzumují přímo v nativní formě. Podle Dr. Stangacia je efektivní spotřebovat mateří kašičku s voskem matečníku i larvou, protože v tomto případě je larva jinak neupotřebitelná. Jde přitom o vysoce hodnotný biologický materiál s mimořádnými účinky na lidský organismus.“8

Historie využívání mateří kašičky

Mateří kašičku znali a využívali již Egypťané a Římané. Používali ji na léčení, ale také na kosmetické účely. Znalosti o vlastnostech mateří kašičky a dalších včelích produktů bohužel nebyly u starověkých národů nijak prohlubovány a předávány generacím následujícím. Proto se mateří kašička dostala do povědomí seriózního lékařství až v novější době a vědeckému zkoumání byla podrobena ještě později.

V roce 1680 ji Holanďan Swammerdam označil jako slinný med včely. Francouzský přírodovědec Reaumur doložil, že se jedná o látku vylučovanou hltanovými žlázami včel. Ve své práci z 18. století uvádí, že mateří kašička je „super výživou“ a představuje ji jako koncentrovanou potravu. Jeho poznatky rozšířil švýcarský kolega Huber, který doložil, že se díky mateří kašičce vyvíjí kterákoli larva v pohlavně dospělou samičku, tedy královnu.

Období největší slávy mateří kašičky spadá do 60. let minulého století. V roce 1953 získal B. De Belvefer patent na výrobu preparátu z mateří kašičky, jímž se stal známým po celém světě. V druhé polovině minulého století se mateří kašička těšila nesmírné oblibě veřejnosti, ale také lékařů.

Uskladnění mateří kašičky

lyofilizovana materi kasicka pleva
Lyofilizovaná mateří kašička

Mateří kašička je poměrně citlivá látka, která nesnáší styk s kovy. Proto nezapomeňte, že ji není dobré nabírat kovovou lžičkou! Škodí jí také sluneční světlo, teplo, kyslík a jakékoli nečistoty. Po získání se proto musí ihned konzervovat.

Uskladňuje se v čisté formě, lyofilizovaná nebo smíchaná s medem. Čerstvá mateří kašička se skladuje v chladném a tmavém prostředí ledničky při teplotě 3 až 5 stupňů, teplota by neměla klesnout pod bod mrazu, za těchto podmínek vydrží maximálně půl roku.

Uchovaná v medu nebo v lyofilizované formě pak vydrží 1 rok. Trvanlivost mateří kašičky lze prodloužit zamrazením při ideálních teplotách -15 až -20 stupňů, v mrazáku pak vydrží 2 roky. Po rozmrazení ji už znovu nezmrazujte. Čistou mateří kašičku i mateří kašičku v medu však vždy doporučujeme spotřebovat co nejdříve.

Léčebné využití mateří kašičky

„Mateří kašička se používá na léčení široké škály onemocnění a zdravotních potíží. Využívá se na léčbu:

  • bronchiálního astmatu,

  • nespavosti,

  • akné,

  • anémie,

  • astenie (celkové slabosti),

  • arteriosklerózy,

  • proti depresím,

  • aterosklerózy,

  • artritidy dolních končetin,

  • encefalitidy,

  • při onemocnění jater,

  • vředů dvanácterníku,

  • při klimakterických problémech,

  • při nechutenství,

  • při neurastenii,

  • některých typů ochrnutí,

  • při opožděném vývoji dětí,

  • při skleróze multiplex,

  • při Parkinsonově nemoci,

  • při stenokardii,

  • při slábnutí zraku a sluchu bez významných příčin,

  • při zánětu tlustého střeva,

  • proti vypadávání vlasů,

  • po chirurgických zákrocích,

  • po porodu s velkou ztrátou krve,

  • při rekonvalescenci po těžkých nemocech, úrazech a operacích,

  • na stimulaci žláz s vnitřní sekrecí – štítná žláza, nadledvinky, pohlavní žlázy,

  • na úpravu krevního tlaku (nízký zvyšuje a vysoký snižuje),

  • na zlepšení celkového fyzického a duševního stavu,

  • na tlumení nežádoucích účinků širokospektrálních antibiotik,

  • při léčení vegetativní dystonie,

  • při léčení depresivních stavů,

  • peptických vředů žaludku a dvanácterníku,

  • na snižování psychického a fyzického přetížení,

  • při léčení těžko se hojících ran a popálenin,

  • při vyčerpání organismu,

  • mateří kašička vyhlazuje a omlazuje pokožku a efektivně působí u celé řady kožních problémů.“9

Přesné dávkování mateří kašičky pro jednotlivá onemocnění uvádíme níže v odstavci Užívání mateří kašičky. Jedná se ovšem o přehled nejčastějších zdravotních problémů – pokud tedy své onemocnění nenajdete, nahlédněte do knihy Apiterapie Štefana Demetera.

„Užívání mateří kašičky je vhodné tam, kde došlo k poškození centrálního nervového systému. Ať jsou to stavy po mozkových cévních příhodách, projevy nedokrevnosti mozku nebo degenerativní onemocnění mozkové tkáně jako jsou například Parkinsonova nemoc, roztroušená skleróza nebo Alzheimerova choroba. Léčebné účinky mateří kašičky se dostavily i u dětí, které trpěly epilepsií. Vhodné je užívání mateří kašičky ženami v klimakteriu, kdy mateří kašička vyrovnává hladinu ženských hormonů a zmírňuje doprovodné potíže. Podobný účinek se využívá i u potíží s předstojnou žlázou (prostatou) u mužů.“24

„Při podávání mateří kašičky dětem je nutná opatrnost, protože při dlouhodobém užívání může dojít k nežádoucímu urychlení pohlavního dospívání dětí. Proto se dětem podává pouze výjimečně, většinou jen při opožděném vývoji nebo při těžkém průběhu základního onemocnění, a to v přiměřeně nižších dávkách jako u dospělých.“14

„Mateří kašička nemá vyhraněný účinek jen na některé orgány, ale zasahuje do celkové látkové výměny a působí na celý organismus. Je známo, že podporuje celý imunitní systém a pomáhá při léčení širokého spektra onemocnění.“ 10

mateří kašička historie a využití

„Zopakujeme-li si chorobné stavy, na které má mateří kašička blahodárný účinek, můžeme říci, že u řady chorob zvláště zánětlivých a infekčních máme i jiné účinné léky a mateří kašička se stala obohacením našeho léčebného arzenálu. Zajímavější je skupina chorob, které můžeme připsat na účet civilizace.

Patří sem všechny stavy zaviněné vyčerpáním, rozladěním a narušením nervově duševní soustavy, které se nakonec projeví poruchami v duševní sféře, nebo tělesnými následky a nejčastěji obojím. Patří sem hrozivě rozšířené infarkty srdečního svalu, předčasné stárnutí tělesné i duševní a do jisté míry snad i zhoubné nádory. Je to problém celosvětový a čím vyspělejší stát, tím horší situace. Z chvatu, nedostatku odpočinku a z psychického tlaku vznikají duševní rozlady a následky civilizačních chorob, z nichž žádná není lehká.“11

Mateří kašička jako potravinový doplněk

„Mateří kašička je vhodná pro všechny, které netrápí přímé zdravotní obtíže, ale chtějí se díky přírodě udržovat stále ve formě a fit. Má tyto užitkové a léčebné vlastnosti:

  • vysoce výživný produkt s velkým obsahem proteinů a vitamínů,

  • blahodárně působí na mozek,

  • způsobuje zvýšený počet erytrocytů, současně zvyšuje množství hemoglobinu a také obsah železa v krvi,

  • působí bakteriosteticky a batericidně,

  • má tonizující, protiradiační a imunitní účinek,

  • stimuluje látkovou výměnu, zvyšuje životní tonus organismu,

  • normalizuje krevní tlak,

  • zlepšuje elasticitu cév,

  • zlepšuje funkci vnitřních orgánů,

  • nemá výhradní účinek jen na některé orgány, ale zasahuje do celkové látkové výměny,

  • zvyšuje vlastní obranné síly organismu a tím i celkovou činnost organismu,

  • je cenným podpůrným léčivem u celé řady onemocnění.“12

„Lidé, kteří mateří kašičku užívají pravidelně, potvrzují, že se cítí velmi dobře, jsou fyzicky výkonnější a odolnější proti únavě, mají lepší schopnost učení a kapacitu paměti, lepší duševní kondici, sebejistotu a dobrou náladu. Mateří kašička tedy pravděpodobně přispívá k celkové stimulaci, vyšší odolnosti a správné funkci lidského organismu.“13

Užívání mateří kašičky

Mateří kašička se zpravidla užívá perorálně, nejčastěji ve formě tablet nebo lyofilizovaného prášku. Obvyklá bývá i v medu a jeho kombinacích. Dalším hojným způsobem užití je pak forma mastí, krémů a tekutin.

užívání mateří kašičky

Nejvhodnější je užívání mateří kašičky v přírodní surové formě, s ničím nesmíchané a ničím nekonzervované.

Při užívání přírodní mateří kašičky dbejte důležité zásady: „Mateří kašička se nemá polykat, musí se nechat úplně rozpustit v ústech. Jakmile se totiž dostane do žaludku, ztrácí působením kyselých žaludečních šťáv své vlastnosti. Proto se také nemá mateří kašička zapíjet vodou ani jinými nápoji ani se užívat dohromady s jídlem."15 „Doporučená dávka je 0,5 g čerstvé (nebo 200 mg lyofilizované) jednou denně, ideálně ráno nalačno, přibližně 20 minut před jídlem. V takovém případě se mateří kašička podává pod jazyk, kde ji podržíte zhruba 5 minut. Doporučená doba užívání jsou pak 2 až 4 týdny.“16

V případě mateří kašičky v medu nebo v kombinaci s pylem či propolisem, užívejte směs dle uvedeného dávkování opět ráno nalačno, přibližně 20 minut před snídaní. Kúru s mateří kašičkou můžete opakovat po 2 až 3 měsících.

Podávání mateří kašičky u nejčastějších potíží a onemocnění:

Astma: 1 lžička medu smíchaného s mateří kašičkou denně.

Žaludeční vředy: 1 lžička medu smíchaného s mateří kašičkou, ráno 30 minut před jídlem. K tomu 25 až 30 kapek propolisové tinktury 3x denně.

Nespavost: 1 lžička mateří kašičky s medem na noc.

Klimakterium, zádumčivost, deprese: 1 lžička mateří kašičky s medem 30 minut před jídlem.

Záněty dutiny ústní: 1 lžička směsi mateří kašičky a propolisu má velmi dobré výsledky. Nechte ji v ústech až do rozpuštění.

Ekzémy: Vnitřně nebo zevně užívejte 1 lžičku směsi mateří kašičky, medu a propolisové tinktury. Směs užívejte v poměru 94 % medu, 4 % mateří kašičky a 2 % propolisové tinktury. Připravte si jenom menší množství.“18

„Podávání mateří kašičky při onkologických onemocněních není možné doporučit, protože mateří kašička obsahuje tzv. růstový hormon, který může způsobit růst buněk nádoru. Používá se pouze ve zvláštních případech pod dozorem apiterapeuta na vybraných klinikách. Odborné prameny neuvádějí žádné nebezpečné interakce s léky a nejsou známy ani vážnější vedlejší účinky. Možnost alergické reakce je spíše teoretická.“17

Další poznatky o účincích mateří kašičky

„Mateří kašička má široké spektrum biologických vlastností. Zastavuje růst různých druhů mikroorganismů (střevních bakterií, zlatého stafylokoku, bakterií tuberkulózy, salmonel, původce sněti slezinné aj.). Existují údaje o antivirovém působění mateří kašičky a částečně i o její schopnosti zničit virus chřipky.“ 19

Ing. Štefan Demeter, CSs. ve své knize Apiterapie: Léčení včelími produkty uvádí celou řadu poznatků svých amerických kolegů:

  • „Mateří kašička napomáhá mozku, takže zůstává ‚mladý‘ – nestárne, obsahuje acetylcholin, který funkčně slouží mozkové nervové síti k přenosu informací,

  • podporuje pokles hladiny acetylcholinu, který v pokročilejším věku způsobuje ztrátu paměti a nedostatek koncentrace,

  • je také dobrých zdrojem vitamínu B5, který se těší velké úctě pro své antidegenerativní účinky a účinky proti stárnutí,

  • mateří kašička obsahuje také aminokyseliny a gamaglobulin, které posilují náš imunitní systém a pomáhají překonávat virové infekce,

  • obsahuje také steroly, sloučeniny fosforu a acetylcholinu, které jsou potřebné k přenosu informací mezi nervovými buňkami.

Tyto poznatky by mohly pomoci snížit počet nežádoucích účinků spojených s antibiotiky a snížit objem lékaři předepisovaných antibiotik.“20

Velký rozsah a potenciál použití mateří kašičky je také v kosmetických přípravcích. „Aplikace mateří kašičky na kůži v mnoha studiích vykázala protizánětlivý účinek. Mateří kašička je součástí řady dermatologických preparátů používaných pro osvěžení, regeneraci a omlazení pokožky. Bývá i součástí mastí na ošetření spálenin a jiných ran.“21

Mateří kašička, plást, matečník

MUDr. J. Stoklasa popsal ve své knize Včelí produkty ve výživě, lékařství, farmacii a kosmetice výsledky několika studií, při kterých bylo zjištěno, že „preparáty s obsahem mateří kašičky odstraňují vrásky, omlazují kůži a podporují regeneraci pokožky. Další autoři chválí účinek lokálně aplikované mateří kašičky v kosmetologii. Zde se uplatňuje její biologicky stimulující vliv v lepším prokrvení, napětí a v celkovém vzhledu kůže. U nás Fišera popsal dobré účinky mateří kašičky při ošetřování změn kůže způsobených jejím fyziologickým stárnutím. Zjistil, že se po 5 týdnech u ošetřovaných pacientek vyrovnaly povrchní počínající vrásky na čele a že rovněž ustoupily asi u jedné třetiny z nich i vějířovité vrásky v krajině oční. Dalšími zaznamenanými výsledky mateří kašičky bylo výrazné urychlení hojení menších jizviček nebo spálenin ze slunce.“22

Výjimečný včelí produkt

„Jaké jsou tedy účinky mateří kašičky na lidský organismus? Jde opravdu o zázračný lék? Zkušenosti s jejím užíváním a léčením, které se hromadily po celá desetiletí, respektive staletí, dokazují, že má velmi pozitivní vliv na lidský organismus jak nemocného, tak i zdravého člověka. Včelí mateří kašička je výjimečná potravina. Z popisů u onemocnění a stavů, které chceme zlepšit, uvedených výše, ale i z celé řady dalších vyplývá, že je to opravdu mimořádný produkt. Alternativní léčení mateří kašičkou mohu laické veřejnosti vřele doporučit. Včelařům pak její studium, produkci a využití.“23

Úvodní foto: Wikimedia Commons, autor Waugsberg, CC BY-SA 3.0;



1 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 107, ISBN 978-80-87274-27-9 Zpět

2 kolektiv autorů: Mateří kašička a propolis; Bratislava, Eugenika, 2017, str. 11, ISBN 978-80-8100-519-0 Zpět

3 kolektiv autorů: Mateří kašička a propolis; Bratislava, Eugenika, 2017, str. 10, ISBN 978-80-8100-519-0 Zpět

4 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 107, ISBN 978-80-87274-27-9 Zpět

5 Titěra, Dalibor: Včelí produkty mýtů zbavené; Praha, Nakladatelství Brázda, 2006, str. 139-140, ISBN 80-209-0347-X Zpět

6 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 108–109, ISBN 978-80-87274-27-9 Zpět

7 kolektiv autorů: Mateří kašička a propolis; Bratislava, Eugenika, 2017, str. 13, ISBN 978-80-8100-519-0 Zpět

8 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 114, ISBN 978-80-87274-27-9 Zpět

9 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 110–111, ISBN 978-80-87274-27-9 Zpět

10 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 112, ISBN 978-80-87274-27-9 Zpět

11 MUDr. Jan Šmíd: Včelí produkty ve výživě a lékařství; Liberec, 1968, str. 56–57 Zpět

12 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 115, ISBN 978-80-87274-27-9 Zpět

13 Titěra, Dalibor: Včelí produkty mýtů zbavené; Praha, Nakladatelství Brázda, 2006, str. 141, ISBN 80-209-0347-X Zpět

14 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 114, ISBN 978-80-87274-27-9 Zpět

15 kolektiv autorů: Mateří kašička a propolis; Bratislava, Eugenika, 2017, str. 34, ISBN 978-80-8100-519-0 Zpět

16 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 113, ISBN 978-80-87274-27-9 Zpět

17 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 112, ISBN 978-80-87274-27-9 Zpět

18 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 120–121, ISBN 978-80-87274-27-9 Zpět

19 kolektiv autorů: Mateří kašička a propolis; Bratislava, Eugenika, 2017, str. 18, ISBN 978-80-8100-519-0 Zpět

20 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 115, ISBN 978-80-87274-27-9 Zpět

21 Titěra, Dalibor: Včelí produkty mýtů zbavené; Praha, Nakladatelství Brázda, 2006, str. 142 - 143, ISBN 80-209-0347-X Zpět

22 MUDr. J. Stoklasa: Včelí produkty ve výživě, lékařství, farmacii a kosmetice; Státní zemědělské nakladatelství, Praha, 1975, str. 153 - 154, ISBN neuvedeno Zpět

23 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 122, ISBN 978-80-87274-27-9 Zpět

24 Bc. Zuzana Daďová: Diplomová práce: Včelí produkty; Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2011, str. 43, 44 Zpět

Sdílejte produkt s přáteli