Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Zpět do poradny

Co je to vlastně med?

Co je to vlastně med?

„Med je lék,“1 píše ve své knize MUDr. Bohuslav Handl. Nejznámější a nejdůležitější včelí produkt konzumují lidé už stovky let. Sladí jím čaj, medové perníčky nebo si dávají lžičku medu do mléka na klidnější usínání. Zatímco v minulosti byl považován spíše za lahodnou potravinu, po druhé světové válce se začaly provádět různé testy na jeho léčebné účinky. Dnes již s jistotou víme, kdy nám může med ulevit a pomoci. A také víme, jakým skvělým pomocníkem je při péči o pleť.

Jak včely vyrábějí med?

Včely létavky nosí do úlu nektar a medovici ve svých medných váčcích. K naplnění medného váčku o velikosti špendlíkové hlavičky musí včela navštívit cca 1000 květů. Sladké kapky nektaru či medovice pak v úlu předají dělnicím, které ho uloží do buněk. Další včely jej opět nasávají a ukládají do jiných buněk, přičemž každá včela tak do nektaru přidá potřebné enzymy a aminokyseliny ze svých žláz, čímž dochází k jeho obohacování a štěpení na jednoduché cukry.

Jak včely vyrábí med, včela na plástu, pleva

Opakovaným nasáváním a vyvrhováním sladiny do plástů zároveň dochází k odpařování vody. Když je tímto procesem nektar dostatečně zahuštěn (asi na 30 % vody), je uložen do buňky v plástvi. Z nezralého medu se v buňkách dále odpařuje voda – tento proces dělnice urychlují intenzivním máváním křídel, které vytvoří vzdušné proudění, díky němuž se voda snáze odpařuje. V plástvi med postupně zraje a získává konzistenci, kterou známe, tento proces trvá i několik dnů.

Vzhledem k velkému množství odpařené vody musí včelky na určité množství medu nasbírat až pětinásobek nektaru! Když vlhkost medu dosáhne cca 17 %, je v buňkách zavíčkován. Takto uložený a zakonzervovaný med slouží včelkám jako zdroj potravy a umožňuje jim přečkat zimní období. Průměrné včelstvo spotřebuje za zimu asi 15 - 20 kg medu.

Medonosné rostliny

Rostlinám vytvářejícím velké množství nektaru sbíraného včelami se říká medonosné rostliny. Ze stromů mezi ně patří například lípa a akát, z plodin třeba levandule a pohanka. Včely ovšem na rozdíl od zemědělců ocení i plané rostliny, například zlatobýl. Mimořádným množstvím nektaru oplývají komonice bílá a dobromysl, z jednoho hektaru plochy s těmito rostlinami se dá získat i pět set kilogramů medu.

Medonosné rostliny, včela na levanduli, pleva

A proč vlastně rostliny nektar produkují? Lákají na něj své opylovače - včely, čmeláky, vosy, brouky apod., kteří na svém těle roznášejí pyl a tím rostlinám na oplátku za životodárnou tekutinu zajišťují opylení.

Květové medy

Květový med obsahuje první jarní snůšku z květů ovocných stromů, řepky i lučního kvítí všeho druhu. Díky obsahu glukózy a fruktózy je velmi snadno stravitelný. Obsahuje pylová zrna různých rostlin a celou řadu přírodních látek s povzbuzujícími účinky2, které jmenujeme dále.

Pro jeden kilogram medu musí včely navštívit několik milionů květů a uletět dohromady přibližně 150 000 kilometrů. To je stejná vzdálenost, jako kdyby letěly čtyřikrát kolem Země.

Možná už jste se setkali s označením jednodruhový med – jedná se o med z jednoho druhu nektaru, tedy z jedné rostliny. Dělnice sbírají nektar z květů jednoho druhu rostlin tak dlouho, dokud nevyčerpají zásobu daných květů v okolí úlu. Včelař díky tomu může získávat jednodruhové medy jako například lipový med, akátový med nebo pohankový med. S produkcí jednodruhových medů se setkáte především u zkušenějších včelařů, protože vyžadují dobrou znalost zdrojů snůšky i větší množství včelstev. K produkci druhových medů navíc musí včelař vynaložit i určitou práci navíc. Nutný je častý odběr i menších množství medu kvůli čištění medníků před očekávanou snůškou.

Mšice vytvářející medovici
Mšice vytvářející medovici, Foto: Wikimedia Commons autor: Amada44, CC BY 4.0;

Medovicové medy

Med vzniká také z medovice, tedy tekutých výměšků mšic a červů. Tento hmyz se živí rostlinnými šťávami složenými především z vody a cukru – jejich nadbytek pak vylučuje a nechává na listech a větvích stromů. Hojné množství medovice včely nacházejí především na smrcích a jedlích. A právě podle původu základní suroviny rozlišujeme medy na květové a medovicové.

Medovicový med poznáte podle tmavší barvy, kterou způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. Oproti květovým medům obsahuje více fruktózy, dextrinů, flavonoidů a větší množství minerálních látek a stopových prvků. Medovicový med má lahodnou chuť a nevšední vůni, proto je velmi oblíbený.

Složení medu

„Med je zajímavý tím, že kromě selenu obsahuje téměř všechny stopové minerály s jejich blahodárným účinkem. Hodně lidí kupuje přípravky s minerály za drahé peníze v lékárnách nebo ve specializovaných prodejnách. Netuší, že je mohou koupit o mnoho levněji ve formě medu a komplexně v ideálním složení.“3

Kromě vody (asi 15 až 20 %), jednoduchých cukrů fruktózy a glukózy (dohromady asi 50 až 80 %) med obsahuje 13 druhů aminokyselin včetně esenciálních, rostlinné bílkoviny z nektaru rostlin a živočišné bílkoviny z hltanových žláz včel.

Najdeme v něm množství enzymů důležitých pro obnovu imunitního systému a vitamínů (především provitamín A, vitamíny skupiny B, C, D, H, K, P) a minerální látky. Obsahuje rovněž stopové prvky, například vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík, síru, železo, křemík, mangan, baryum, nikl, stříbro, zinek, wolfram, molybden, chrom, kobalt, vanad, arzen, stroncium, titan, platinu, jod, iridium, paladium a další.

V medu najdeme i řadu kyselin – mravenčí, mléčnou, octovou, citronovou, šťavelovou. Kromě nich jsou v něm látky působící antibakteriálně, barviva karoteny, flaviny, chlorofyl, melanin a pylová zrnka.

Náš organismus dovede strávit všechny látky, které med obsahuje.4

Proč med tuhne?

Krystalizace neboli tuhnutí medu je přirozená vlastnost medu při jeho dozrávání. Krystalizovaný med si zachovává všechny dobré vlastnosti medu a není nijak znehodnocen. Rychlost krystalizace medu závisí na množství glukózy, které mají nejvíce květové medy, proto začínají tuhnout už po několika týdnech od vytočení.

Výjimku tvoří čistý akátový med, který nekrystalizuje vůbec. Medovicový med krystalizuje až po několika měsících. Původní tekutost můžete medu vrátit mírným zahřátím ve vodní lázni s teplotou nejvýše 40 °C.

rozdíly mezi čerstvým, krystalizovaným a pastovaným medem
Květový med (zleva): čerstvě vytočený, krystalizovaný (rok po vytočení) a pastovaný.

Z květového i medovicového medu lze vytvořit i tzv. med pastový, který je vytvořen specifickou technologií míchání při procesu krystalizace. Vznikne tak med jemné krémové konzistence, který se snadno roztírá a výborně se s ním manipuluje. Přečtěte si více o tom, proč med cukernatí.


Účinky medu

Med se doporučuje jako součást lidového léčitelství v následujících případech:

  1. „při onemocnění jater – hlavně při virovém zánětu jater, žlučníkových zánětech a při poškození jaterní tkáně chemickými léky,

  2. užívání medu přináší dobré výsledky při léčbě žaludečních a dvanácterníkových vředů,

  3. je velmi účinný při léčebě onemocnění srdce a vysokého tlaku,

  4. v případech sklerózy pomáhá rozmixovaná šťáva z cibule a medu. Můžeme jí léčit také infekce horních cest dýchacích,

  5. sklenice teplého mléka s medem nejen uleví při kašli, ale také uklidňuje a přináší dobrý spánek,

  6. ještě účinnější je sirup z cibule, česneku a medu (pokrájené plátky dáváme střídavě do sklenice a zalijeme tekutým medem. Sklenici uzavřeme, postavíme na teplé místo a po 6–8 hodinách můžeme pít vytvořenou šťávu.),

  7. v mnoha případech má medová terapie lepší výsledky než klasická léčiva, např. při průjmech, salmonelóze nebo při léčbě pásového oparu,

  8. čím je pro kojence v potravě mléko, tím je pro staršího člověka v potravě med,

  9. přináší vylepšení střevní pasáže, uklidňuje,

  10. předchází zhoršení arteriosklerózy,

  11. vylepšuje činnost svalů, podporuje činnost jater,

  12. kornatění tepen je způsobené usazováním cholesterolu na vnitřních stranách tepen a žil. Díky svému vysokému obsahu antioxidantů dokáže med zabránit tvorbě cholesterolu,

  13. med také zlepšuje krevní oběh a prokrvení věnčitých cév. Pokud jsou jednoduché cukry, glukóza a fruktóza, v krvi v nadbytku, ukládají se ve svalecha v játrech jako glykogeny. To je důležité hlavně pro játra, která za přítomnosti ovocného cukru – fruktózy – dokáží zvýšit tvorbu glykogenu až o 18 %,

  14. med obsahuje stopové minerály vstřebatelné pro lidský organismus, železo a měď, tím je vhodný pro léčení dětských anémií, protože zvyšuje hodnoty hemoglobinu,

  15. med se také doporučuje při neurastenických projevech u dětí, sedativní účinek medu působí na vylepšení těchto stavů,

  16. med přispívá k rozšíření věnčitých srdečních tepen a k lepšímu prokrvení srdečního svalu, dodává mu nezbytné živiny, jako jsou hroznový cukr, vitaminy, hlavně B a C, stopové prvky draslík a hořčík,

  17. med se dobře osvědčil při pooperačních stavech. Vnější i vnitřní rány po operaci se staly bakteriologicky sterilními v průběhu několika dní a vnější se zahojily,

  18. stimuluje regeneraci tkání a snižuje zjizvení hojených ran,

  19. med je součástí mnoha léčivých přípravků, které byly klinicky testované a schválené do prodeje v lékárnách nebo odborných prodejnách,

  20. med může u některých lidí vyvolat alergii, obzvlášť medy dovážené z Asie, Argentiny, Afriky nebo medy neznámého původu,

  21. lžíce medu ráno nám pomůže při žaludečních vředech, zácpě nebo průjmu, při onemocněních jater a žlučníku, při dlouhodobém zánětu žaludku či sliznice tlustého střeva, účinnost můžeme zvýšit přidáním propolisové tinktury,

  22. med nezpůsobuje kvašení v zažívacím traktu, plynatost ani bolesti, proto je vhodný i pro kojence. (Existují však názory, že med se nemá podávat dětem do věku dvou let.),

  23. přítomnost fosforu a vápníku působí proti vzniku křivice a hořčík má zase uklidňující účinek. Lžíce medu denně snižuje tvorbu žaludečních šťáv,

  24. tmavý med užíváme při nedostatku železa,

  25. na podrážděné nervy se užívá denně lžíce medu nalačno ráno a lžíce před spaním,

  26. při zácpě se užívá lžička medu před spaním,

  27. při srdečních onemocněních se doporučuje užívat lžičku medu spolu s citronovou šťávou jedenkrát denně,

  28. používáním medu dochází k rozšiřování cév, což je velmi důležité při léčbě vysokého krevního tlaku, srdečních a mozkových potížích,

  29. působí proti nočnímu pomočování dětí,

  30. při žaludečních těžkostech se doporučuje pít med se sójovým, resp. mandlovým mlékem, účinkuje také při onemocnění střev a jater,

  31. při silném kašli, pokud se kašel začne léčit v počátečním stádiu medovým sirupem,

  32. medový roztok se osvědčil a doporučuje všeobecně při otravách,

  33. med je detoxikační (zbavuje tělo jedovatých látek a současně působí protizánětlivě),

  34. dodává organismu energii již krátce po užití. Vysoký obsah invertovaných cukrů v medu (60–70 %) činí z medu ideální zásobník energie a lidský organismus je dokáže velmi rychle využít na zvýšení tělesného i duševního výkonu. Proto se doporučuje při rekonvalescenci, všeobecně při oslabení organismu, ale zejména v pokročilém věku,

  35. ve spojení s pylem účinněji léčí anémii,

  36. je močopudný a mírně laxativní,

  37. podporuje trávení, vstřebávání a lepší zužitkování potravin,

  38. podporuje lepší příjem vápníku do organismu z užitých potravin,

  39. posiluje nervovou soustavu a psychiku,

  40. snižuje toxické působení kávy, cigaret, alkoholu a silného čaje,

  41. lžička medu denně se podává na posilnění imunitního systému, nejlépe ráno asi 20–30 minut před jídlem, nebo večer před spaním,

  42. síla včelího medu zastaví nejen infekci, ale také stárnutí a podrží vás při depresích. Květový med nezatěžuje trávení, lesní zase ledviny.“5

Pro med je charakteristická antibakteriální aktivita, může se projevit ve dvou formách: bakteriostatické (zabraňuje růstu a rozmnožování bakterií) a bakteriocidní (ničí bakterie). Avšak např. bifidobakterie med nezničí. 6

použití a účinky medu

Jedna lžička medu navodí příjemný spánek a dovede člověka perfektně uklidnit. Ptáte se, jak je to možné, když jsme výše říkali, že díky svému složení med dodává energii? Je to trochu záhada a vědci se zatím na jednoznačném závěru neshodli, tento fakt nebyl tedy zatím vědecky potvrzen ani vyvrácen.

Z vlastní zkušenosti však víme, že větší množství medu namazané na chleba ráno dodá energii, zatímco lžička medu před spaním svou příjemnou sladkostí navodí klid a krásně nás ukolíbá.


Med v domácí kosmetice

Med by neměl chybět v žádné domácnosti, a to nejen na Vánoce před přípravou medových perníčků. Skvělé vlastnosti medu se stále více využívají ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu, proto můžete med doma využít jak v kuchyni, tak v koupelně. Med představuje nejen chutné sladidlo, ale jeho skvělé vlastnosti jsou nám ku prospěchu při vnitřním i vnějším užití.

Med v kosmetice, med na lžičce

„Med je znám tím, že má zvláčňující a hydratační účinek, což se cení zejména za chladného, deštivého a mrazivého počasí, ale také při následném pobytu v suchých nebo vytopených místnostech. Med výborně váže vlhkost, obsahuje výživné látky, má čisticí a antibakteriální účinky, a tím působí léčivě a uklidňuje pokožku.

Kromě toho med krásně osvěžuje pleť, uklidňuje podráždění, tonizuje a vyživuje. Včelí med obsahuje monosacharidy, hroznový cukr – glukózu a ovocný cukr – fruktózu, vitaminy, minerály, kyseliny, stopové prvky a další látky. Ty mají výborné účinky na vnitřní zdraví i vnější krásu.“7

Skvělých výsledků dosahuje při nejrůznějších dermatologických problémech, dovede vyhlazovat vrásky, léčit záněty kůže i omlazovat. Blahodárně působí proti ekzémům, psoriáze, oparům a dalším ústním nemocem. 8

Med a dávná historie

Lidé med používají od pradávna, a to nejen ke konzumaci. Traduje se, že kvůli jeho zkrášlujícím účinkům jej používaly i známe egyptské krasavice Nefertiti, Kleopatra a manželka římského císaře Nerona - Poppaea.

Staří Egypťané med využívali také pro léčbu zranění, a protože byl med velmi drahý a vzácný, obětovali ho bohům a vzácným zvířatům.

Starověcí Řekové do medu naložili mrtvolu známého vojevůdce Alexandra Makedonského, aby jeho ostatky zvládly dlouhou cestu do rodné vlasti. 9

Tipy na medová krášlení podle Štefana Demetera10

Medová pleťová maska

Smícháme 2 lžičky medu se 2 lžičkami smetany. Celou směs vymícháme dohladka, naneseme na vyčištěnou pleť a necháme 20 minut působit. Poté důkladně smyjeme.

Pleťový peeling

Domácí kosmetika s medem, medová pleťová maska

Smíchejte 10 g jemně drcených ovesných vloček se 2 lžičkami medu. Vzniklou směs naneste na čistou a navlhčenou pleť, 2 - 3 minuty jemně masírujte krouživými pohyby a poté omyjte vlažnou vodou.

Směs můžete po nanesení nechat 10 minut působit, poslouží tak jako pleťová maska a peeling v jednom.

Tělový peeling

Několik lžic tekutého medu zamíchtejte s kapkou oblíbeného éterického oleje a drcenými ovesnými vločkami, případně krupicí. Olej vybírejte především podle potřeb pokožky, protože při peelingu bude velmi účinný. Citronový olej například zesvětluje, kaštanový stahuje rozšířené žilky a tymiánový zpomaluje tvorbu kožního mazu.

Směsí pak během sprchování poctivě vydrhněte celé tělo. Po použití peelingu pokožku ošetřete kvalitním tělovým mlékem.

Medová koupel

Domácí kosmetika s medem, medová koupel

V půl litru horkého plnotučného mléka dobře rozmíchejte cca 10 lžic medu a nalijte do připravené koupele. V lázni relaxujte po dobu 30 minut, za tu dobu pokožka absorbuje výživné látky, zjemní se a rozzáří. Voda ani medové mléko by však neměly přesáhnout teplotu 40 °C.

Medová maska pro hedvábné rty

Na suché a popraskané rty výborně působí medový balzám - stačí použít čistý a neředěný med, kterým potřete ústa. Nechte ho působit alespoň 10 minut, klidně i déle, dokud ho neslížete.

Náš tip: Krystalizovaným medem můžete rtům dopřát zároveň jemný peeling.

Med pomáhá při zdravotních potížích

Med konzumovali lidé tisíce let, aby se uzdravili a pomohli si, současné lékařství i léčitelství nevěnuje medu patřičnou pozornost, kterou by si jistě zasloužil. Dovede výrazně pomoci s řadou obtíží i bez vedlejších účinků. Sirupů, léčiv a čajů na posilnění s medem existují desítky, stejně jako nejrůznějších receptů, kde můžete med uplatnit. Uvádíme jen ty nejběžnější:

Rekonvalescence: Med pomůže při rekonvalescenci po různých nemocech. Lžička medu zamíchaná ve sklenici mléka každý den pomůže pro rychlé obnovení normální svalové činnosti, obzvláště srdce. Na nervovou soustavu působí uklidňujícím dojmem.11

Nespavost: Řada lidí užívá pro snazší usínání léky, které jim ovšem dlouhodobě dráždí žaludek. Zdravější je před spaním užívat čajovou lžičku medu, který uklidní nervovou soustavu, zlepší náladu a navodí klidný spánek. Lžičku medu lze rozmíchat v šálku vlažného mléka. Proti nespavosti platí nejen u starších lidí, ale i u dětí.12

Angína: 1 kávová lžička medu, nejlépe krystalizovaného, každé 3 hodiny. Med je třeba udržet v ústní dutině co nejdéle, aby se mohl postupně vstřebat sliznicemi a aby se tak mohl uplatnit jeho antibakteriální efekt. Denní dávka pro dospělého je 100 – 120 g, pro dítě 1 – 2 g medu na 1 kg hmotnosti dítěte. Pro zvýšení účinnosti smícháme med s několika kapkami propolisové tinktury. Při hnisavých formách onemocnění se na posilnění účinku medové kúry přidává i kloktání 20% roztokem včelího medu, do kterého přidáme 1 kávovou lžičku (30 kapek) propolisové tinktury. Při druhém a dalším doušku kloktání můžeme obsah spolknout.13

Žaludeční vředy: Med platí na žaludeční vředy vzniklé překyseleností žaludku, protože snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu. Pro rychlou pomoc se užívá ráno na lačný žaludek každý den jedna lžíce medu.14

Kožní onemocnění: Postižená místa natřeme medem, pokud jsou to místa, která můžeme překrýt, příp. zabalit, zabalíme je a necháme působit přes noc. Zánětlivý proces zmírníme, když do medu přidáme několik kapek propolisové tinktury.15

Zdravé srdce: Med obsahuje acetylcholin, který pomáhá přenášet nervové impulsy do celého těla. Užívají se 2 – 3 čajové lžičky medu před spaním po dobu 2 – 3 týdnů. Změřte si tlak před kúrou a po ní – puls bude nižší a stabilnější.16

Kašel: Proti kašli uleví sklenice teplého mléka s medem nebo sirup z cibule, česneku a medu. Pokrájené plátky cibule a česneku zalijte tekutým medem, uzavřete sklenici a po šesti hodinách můžete pít vytvořenou šťávu.17

Podrážděné nervy a neklid: Med se doporučuje na zklidnění podrážděných nervů v dávce jedné lžíce denně ráno na lačno a jedné lžíce před spaním. Díky obsahu hořčíku má med výrazný uklidňující účinek.18

Proleženiny a popáleniny: Včelí med působí mimořádně příznivě na hojení plošných ran, proleženin, ale i popálenin. Tím, že obsahuje pouze 18 % vody, působí jako bioobvaz. Na postižených místech zabraňuje vytváření suchých příškvarků a praskání pokožky. Med podporuje vyplavování nečistot z rány. Na jejím povrchu se z medu a bílých krvinek vytváří peroxid vodíku, který ránu dezinfikuje. Antibakteriální látky v medu zase brání bakteriím ze vzduchu napadnout nemocné buňky a vysoký obsah glukózy a fruktózy podporuje regeneraci a růst nových kožních buněk. Hojení poškozené pokožky se tím velmi urychlí, některé prameny uvádějí urychlení hojení o 4 – 5 dní.19

Nedostatek krevního barviva: Při nedostatku hemoglobinu se doporučuje tmavý lesní med. Má nejvíce minerálů, obsahuje také železo a výše zmiňovaný hořčík. Děti, kterým byl med pravidelně přidáván do mléka, získaly daleko lepší krevní obraz, počet červených krvinek jim stoupl přibližně o 10 %.20

Chronická únava: Zalijte vlažnou vodou 1 lžíci medu a 1 lžičku skořice, dobře promíchejte a popíjejte vícekrát denně. 21

Křeče a dětské pomočování: Dětské křeče bývají často vyvolávány nepoměrem vápníku a fosforu, který med dovede upravit. Dětem, které mají problémy s nočním únikem moči, se doporučuje večer kombinace spíše tužší stravy, řádného vyprázdnění a lžíce medu.22

Chřipka: Nastrouháme stroužek česneku a smícháme s tekutým medem. Před spaním bereme 1 polévkovou lžíci, zapijeme převařenou vodou. Užíváme 3 – 5 dní. V období chřipkové epidemie posílíme obranyschopnost organismu pravidelným užíváním medu (cca 70 g denně, což odpovídá cca 4 - 5 polévkovým lžícím). Tělo je potom odolnější a případná infekce probíhá mírněji.23

Úprava stolice: Med dovede díky jedné kávové lžičce před spaním upravit stolici – užívá se při zácpě. Větší množství medu může naopak působit průjem.24

Těhotenství: Ženy v těhotenství by měly během celých devíti měsíců zkonzumovat alespoň 5 kg medu. Díky němu bude mít plod zdárné látky pro svůj vývoj. Porod proběhne lépe, dítě bude zdravější i vitálnější a nebude vznikat nebezpečí křivice. Doporučuje se lesní med.25

Med jako prevence

Neužíváte-li med pro řešení konkrétních potíží, ale spíše preventivně nebo jako zdravou variantu slazení, měli byste se držet následujících množství:

děti do 10 let: 1 menší kávová lžička denně
děti nad 10 let: 2 kávové lžičky denně
dospělí: 3 až 4 kávové lžičky denně

Konzumace medu

Plástečkový med, med v plástu

Odborník na včelí produkty Jan Šmíd ve své knize komentuje smutný fakt, že je u nás konzumováno velmi málo medu, který z nepochopitelných důvodů nahrazujeme cukrem. Autor naopak uvádí, jaká poptávka je po medu v západních státech Evropy a jak probíhá jeho konzumace.

„V západní Evropě je nyní velmi žádán med přímo v plástech, nikoli vytočený a uskladněný v nádobách. Tamější včelaři produkují malé plástečky, které jsou na trhu velmi hledané. Žvýkáme-li med s plástem, jak se to dělalo za starších dob pravidelně i u nás, vůně vosku vytváří daleko jemnější chuť medu a jeho známé plástové aroma. Další výhoda je v hodnotě. Víme, že v medu jsou obsaženy inhibiny, látky, které zabraňují růstu a množení choroboplodných mikrobů. Nejvíce inhibinů obsahují víčka, kterými je med v buňkách uzavřen. Žvýkáním plástů se inhibiny rozpouštějí ve slinách a tělo získává jakýsi druh ochrany proti infekci.“26

Pokud máte obavy, že se vám po sladkém budou kazit zuby, v případě slazení medem je mít nemusíte. Med totiž naopak pomáhá proti bakteriím, které za příčinou zubních kazů stojí.


1 MUDr. Bohuslav Handl: Včelí produkty v lékařství: Jejich význam při léčení nemocí nervových, žaludečních, reumatických, srdečních, kožních, jater, žlučníku, astma, sklerose aj.; Blansko: Základní organizace včelařů a zdravotní osvěta, 1971, str. 9. Zpět

2 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 13, 20. Zpět

3 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 20. Zpět

4 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 12, 13. Zpět

5 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 18–20. Zpět

6 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 12. Zpět

7 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 36. Zpět

8 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 9. Zpět

9 Piotr Socha: Včely; vydalo Nakladatelství Slovart, 2017. Zpět

10 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 36–38. Zpět

11 MUDr. Bohuslav Handl: Včelí produkty v lékařství: Jejich význam při léčení nemocí nervových, žaludečních, reumatických, srdečních, kožních, jater, žlučníku, astma, sklerose aj.; Blansko: Základní organizace včelařů a zdravotní osvěta, 1971, str. 5. Zpět

12 MUDr. Bohuslav Handl: Včelí produkty v lékařství: Jejich význam při léčení nemocí nervových, žaludečních, reumatických, srdečních, kožních, jater, žlučníku, astma, sklerose aj.; Blansko: Základní organizace včelařů a zdravotní osvěta, 1971, str. 5 - 6. Zpět

13 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 27, 28. Zpět

14 MUDr. Bohuslav Handl: Včelí produkty v lékařství: Jejich význam při léčení nemocí nervových, žaludečních, reumatických, srdečních, kožních, jater, žlučníku, astma, sklerose aj.; Blansko: Základní organizace včelařů a zdravotní osvěta, 1971, str. 5. Zpět

15 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 30. Zpět

16 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 27. Zpět

17 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 18. Zpět

18 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 19. Zpět

19 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 28. Zpět

20 MUDr. Bohuslav Handl: Včelí produkty v lékařství: Jejich význam při léčení nemocí nervových, žaludečních, reumatických, srdečních, kožních, jater, žlučníku, astma, sklerose aj.; Blansko: Základní organizace včelařů a zdravotní osvěta, 1971, str. 6. Zpět

21 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 29. Zpět

22 MUDr. Bohuslav Handl: Včelí produkty v lékařství: Jejich význam při léčení nemocí nervových, žaludečních, reumatických, srdečních, kožních, jater, žlučníku, astma, sklerose aj.; Blansko: Základní organizace včelařů a zdravotní osvěta, 1971, str. 6. Zpět

23 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 35. Zpět

24 MUDr. Bohuslav Handl: Včelí produkty v lékařství: Jejich význam při léčení nemocí nervových, žaludečních, reumatických, srdečních, kožních, jater, žlučníku, astma, sklerose aj.; Blansko: Základní organizace včelařů a zdravotní osvěta, 1971, str. 6. Zpět

25 MUDr. Bohuslav Handl: Včelí produkty v lékařství: Jejich význam při léčení nemocí nervových, žaludečních, reumatických, srdečních, kožních, jater, žlučníku, astma, sklerose aj.; Blansko: Základní organizace včelařů a zdravotní osvěta, 1971, str. 5 - 6. Zpět

26 MUDr. Jan Šmíd: Včelí produkty ve výživě a lékařství; Liberec, 1968, str. 8. Zpět

Sdílejte produkt s přáteli