0 Kč(0 ks)
Zpět

Co je to vlastně MED?

Co je to vlastně MED?

Med je nejznámější a nejdůležitější včelí produkt. Je to hodnotná dietetická potravina, sladidlo a "lék". Včely posbírají nektar nebo medovici a jiné sladké šťávy rostlinného původu, které obohatí látkami z vlastního těla (enzymy a živočišné bílkoviny z hltanových žláz), pozmění ve svém trávicím ústrojí a uskladní v plástech, kde pak tato hmota dozrává v med.

Med nesmí ve sklenici „šplouchat“, být řídký jako voda. Musí se při pohybu sklenice „převalovat“ a pokud jej budeme lít, tak musí dělat tzv. „uzlíky“ Při přelévání většího množství medu je tak slyšet zvuk – med zpívá -, což je způsobeno jeho správnou hustotou a tvořením se „uzlíků“. Med má obsahovat 15 - 18% vody. Jinak nám bude kvasit.

Obsah jednoduchých cukrů - zvláště glukózy je velmi důležitý pro organismus, protože je přímo vstřebáván sliznicí do krve. Tím dodává tělu energii okamžitě. Je to hlavní zdroj výživy svalové tkáně. A proto se med hodí k rychlému posílení těžce pracujícího člověka, sportovce apod. Velmi rychle osvěží i jedna lžíce medu.

Náš tip

Med obsahuje:

15 - 20% vody,

30 - 38% fruktózy (cukr ovocný),

26 - 33% glukózy (cukr hroznový),

1 - 10% sacharózy (cukr řepný, nejméně obsažen v květových medech vyjma akátového a čistcového),

1 - 10% vyšších cukrů,

0,1 - 1,0% minerálních látek (draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď),

0,1 - 0,6% enzymů (glukózooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza),

0,1 - 0,5% organických kyselin (k. glukonová, k. citrónová, k. jablečná, k. jantarová, k. mravenčí, k. šťavelová a další),

0,1 - 0,5% aminokyselin (fenylalanin, prolin, alanin, valin, cystein, lysin a další),

0,1% vitamínů (B1, B2, B3, biotin, C, kys.pantotenová),

hormonální látky (adrenalin, acetylcholin, noradrenalin, dopamin a látky z mateří kašičky),

barviva (rutin, kverutin a jiné flavonoidy a antokyany),

vonné látky (diacetyl, acetaldehyd, propionaldehyd a 50 dalších).

Přirozenou vlastností medu je krystalizace, kterou neztrácí svou hodnotu. Krystalizace závisí na vzájemném poměru fruktózy a glukózy. Glukóza je více obsažena v medech květových, a proto dříve krystalizují. V lesních medech je většinou vyšší obsah fruktózy a dextrinů a tím mají nižší předpoklad ke krystalizaci a zůstávají delší dobu v tekutém stavu.

Do původního tekutého stavu jej lze přivést postupným zahříváním ve vodní lázni do 45 °C. Postavením do blízkosti tepelného zdroje (topení, trouba aj.) zkrystalovaný med změkne a lze jej pak pohodlně roztírat. Med uskladňujeme v uzavřeném obalu (nejlépe skle) v suché tmavé místnosti, při teplotě do 15 °C.

Druhy medů

med květový

První jarní snůška z květů ovocných stromů, řepky a luk. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je

med medovicový

Jedná se o zpravidla tmavší med, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy osahuje více fruktózy, dextrinů, flavonoidů ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organizmu. Má charakteristickou, velmi lahodnou vůni a chuť, pro které jsou tyto medy velice oblíbené, žádané a ceněné.

med pastový

Je to vybraný květový med, převážně řepkový. Tyto medy jsou bohaté na látky bílkovinné povahy a řady vitamínů (B1, B2, B6, B12, C, E), které však často rychle krystalizují. Krystalizace je přirozenou vlastností medu - je zárukou jeho pravosti. Specifickou technologií zpracování (mícháním při procesu krystalizace) vzniká jemný krémový tzv. pastový (pastovaný) med, který vyniká lahodnou chutí, lehce se roztírá a nestéká z namazaných ploch.

Přečtěte si také:

Jak včely vyrábějí med? Kde vzniká?

Když včela sebere nektar, má 70% vody, když ho uzavírá do šestihrané buňky má jen 17% a je to již med.. čtěte dále..

Jak med krystalizuje? Může být pokaždé jinak tvrdý?

Jak je možné, že některý med nekrystalizuje? Je pevná doba, za kterou med zkrystalizuje? Proč je každý zkrystalizovaný med jinak tvrdý?

Všechny články z rubriky

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz