Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

10 tipů, jak úspěšně zvládnout karanténu

10 tipů, jak úspěšně zvládnout karanténu

Doufáme, že s našimi tipy karanténu nejen přežijete ve zdraví, ale dokonce si ji užijete :-) Primárně vám chceme poděkovat, že karanténu dodržujete, jsme rádi, že chápete její důležitost. Sekundárně pak děkujeme všem těm, kteří stojí nejen v první linii, a do karantény se asi jen tak nedostanou – všem lékařům, sestrám, medikům, lékárníkům, záchranářům, hasičům, vojákům, policistům, doručovatelům, prodavačům apod. Držíme také palce všem českým firmám a podnikatelům, kterým záleží na jejich okolí, aby, až skončí tento blázinec, úspěšně zpět nakopli své podnikání. Tak a teď už tipy do karantény.

1. Vyhněte se stresovým faktorům

Slyšíte to všude – nestresujte se, protože stres oslabuje naši imunitu a zvyšujeme náchylnost organizmu. Nevíme jak vás, ale tohle doporučení nás stresuje ještě víc :-) Zkusíme na to jít trochu jinak.

Jak působí negativní informace o koronaviru napsychiku

V první řadě je na každém z nás, jak se k situaci postavíme. Tím, že budete sledovat celý den zprávy a číst nejrůznější informace o koronaviru na internetu, si ale určitě nepomůžete. Dřív nebo později na vás negativita informací, které se média snaží za každou cenu protlačit, pravděpodobně dopadne. Omezte sledování zpráv na pár minut jednou denně, a to všehovšudy proto, abyste se dozvěděli, jaká nová opatření, která je potřeba dodržovat, platí. Je totiž možné, že některé z tipů, které tu dále uvádíme, už možná s přísnějšími opatřeními nebudou aktuální. Na tom zbytku skutečně nesejde.

Dále je potřeba si uvědomit, že se skutečně nejedná o žádnou zombie apokalypsu, ale o onemocnění, se kterým se pravděpodobně všichni dříve nebo později normálně sžijeme, a budeme tu s ním fungovat asi podobně jako s chřipkou. Fandíme, ať to přijde co nejdřív a co nejsnáze, a snažme se teď dodržet karanténu, bezpečnostní pravidla a nosme roušky, abychom právě nyní nezahltili náš zdravotnický systém. A když se i přes to, že nesledujete zprávy a uvědomujete si reálnou důležitost situace, ve stresu ocitnete, pojďme si říct, jak se s ním vypořádat.

2. Uklidněte se

Pokud nemáte skutečně nutně doporučenou karanténu, běžte se projít někam do přírody a nechte na sebe působit energii přicházejícího jara. Ideálně nejezděte MHD, a zkuste se i tak vyhnout co nejvíce lidem, na hovory s kolemjdoucími zase bude čas později.

Jak zvládnout karanténu, jarní les

I tak bychom vás ale chtěli poprosit, vezměte si s sebou roušku. Nikdy nevíte, kde na někoho narazíte, a raději šíření nemoci všichni společně předcházejme. Ne všichni aktuálně mámě možnost dostat se ven, takže jak se uklidnit, když příroda pomoci nemůže?

  • Meditujte - každý večer od 18:30 si můžete zameditovat skrze řízenou online meditaci Všímavá karanténa - stačí jen přijít na facebookovou stránku Mindfulness Club. Pokud zvládáte angličtinu, doporučujeme meditační aplikaci Headspace.

  • Pokud vás meditace příliš nebaví, prostě to vydýchejte. Lehněte si (dneska už jste se toho asi naseděli dost) a dýchejte. Kam všude se v těle dokážete nadechnout? Zvládnete to až do konečků prstů? A už jste slyšeli o benefitech dýchání do bránice nebo Wim Hofovy metody?

  • Zacvičte si / protáhněte se (viz bod č. 5 Hýbejte se)

  • Zasmějte se. Každý den se na internetu objeví o koronaviru tolik vtipů (a memes = vtipy různých formátů, které se šíří po internetu). Nestyďte se zasmát se a uvolnit se. Dáváte tím sobě i koronaviru najevo, že víte, že svět bude zase v pořádku :-)

    koronameme, vtipy koronavirus
    Foto: Instagram

    vtipy koronavirus, meme koronavirus
    Foto: Instagram

    vtipy koronavirus, meme koronavirus
    Foto: Instagram

    koronameme, vtipy koronavirus
    Foto: Instagram

  • Zatancujte si. Protože tanec zlepšuje náladu :-) Chtěli byste se zdokonalit? Tak do toho, právě teď může být ten pravý čas (viz bod č. 5 Hýbejte se).

  • Berte to jako hru - viděli jste už video Petra Máry, kde karanténu považuje za hraní hry?

  • Zachovejte klidnou mysl - pomoci by vám mohlo video Jak si zachovat klidnou mysl z cyklu Brain & Breakfast, ve kterém s hostem pořadu doc. Radvanem Bahbouhem můžete na současnou situaci nahlédnout z různých pohledů, především však z pohledu psychologie.

Pokud se o vás nervozita nebo úzkostné myšlenky přeci jen pokouší, netvařte se, jako že nejsou. Uvědomte si své pocity, dopřejte si prostor na sdílení obav a vzájemnou útěchu. Položte si otázku, zda můžete momentálně udělat pro svůj klid více, než už děláte. Pokud ne, odložte úvahy nad těmito úzkostmi s tím, že se jim budete věnovat za nějaký čas. Třeba, až budete mít nové relevantní informace, které by mohly změnit vaše vnímání situace. Jestliže však zkoušíte tyto tipy, a i přesto úzkost nebo strach stále cítíte, raději se obraťte na odborníky.

3. Zahradničte

jak zvládnout karanténu, práce na zahradě

Pokud máte u domu zahrádku, přirovnáváme to štěstí v těchto týdnech výhře v loteriii. Na zahrádce totiž namísto koronaviru chytnete tak leda bronz :-) Připravili jsme pro vás článek o zahradě pro včely – jaké rostliny a kam je vysadit. Inspirujte se a využijte čas pro pomoc přírodě. A pokud se náhodou zrovna jarní sluníčko promění ve sníh, můžete si zatím doma připravovat výsadbový plán podle tipů v článku.

Nemáte zahrádku? Nevadí! Zahradničení se můžete věnovat i v bytě, taková minizahrádka na okně nebo na balkoně vám může přinést spoustu radosti, ať už se rozhodnete pro okrasné květiny, bylinky, ovoce nebo zeleninu. Ideální pro domácí pěstování jsou bylinky jako je pažitka, petržel, bazalka, koriandr, máta nebo třeba citronová tráva. Ze zeleniny můžete vsadit na ředkvičky, římský salát, pórek, jarní cibulku, česnek, koktejlová rajčátka, fazole nebo chilli papričky. Pro ovocnou minizahrádku jsou skvělé jahody, borůvky nebo brusinky.

4. Vyrazte za kulturou

Buďme vděční za rok 2020 a za to, že se na internetu za pár ťuknutí můžeme podívat na živé vysílání z divadla, řady koncertů i na ten film, který už si přejeme několik měsíců vidět.

Za 150 Kč se můžete podívat na koncert, kde vám ve svém obýváku zahraje známý houslista Pavel Šporcl.

Na webu nechodven.cz se můžete podívat na záznamy koncertů nejrůznějších umělců - naposled například Lenky Dusilové.

Pražské divadlo NoD pro od 23.3. spouští živá vysílání s názvem NoDFLIX – Divadlo NoD u vás na gauči.

A kam na film, tak to snad ani není nutné zmiňovat :-) Nezapomeňte taky, že eshopy stále doručují, takže si můžete klidně objednat knihu na čtení na každý nový den karantény.

5. Hýbejte se

Chápeme to, i my se rádi procházíme. Když už párkrát obejdete dokola celý byt, a máte z toho chuť tak akorát skočit z okna, přichází chvíle, kdy byste si měli najít nějakou náhradní formu pohybu. A pokud se normálně nehýbete, věřte, že teď je ten nejlepší čas začít (viz bod č. 6 o osobní změně).

Jak zvládnout karanténu, zacvičte si

Posilovny i různá studia jsou zavřená, naštěstí ale řada z nich vysílá online přenosy cvičení, které si můžete zacvičit doma. Doporučujeme například brněnskou Punk jógu, kde stream běží každý den od 18:00, nebo videa Fpohybu, určená pro sedavá zaměstnání, která běží každý den od 9:00 do 9:15. Při troše hledání toho ale určitě ale najdete nekonečně mnoho.

Silové cvičení ani jóga nejsou pro vás? Zatančete si! Třeba s Yemim, u vás doma. Taneční škola Dance Academy Prague se v období karantény přesunula do online prostoru a nabízí online lekce nejrůznějších tanečních stylů všem zájemcům bez rozdílu věku či tanečních zkušeností.

Pokud vládnete angličtinou, vyzkoušejte aplikaci Dance Reality, která využívá rozšířenou realitu a přivede vám učitelku tance tam, kde jste zrovna vy.

6. Změňte se spolu se společností

Když se dějí velké změny ve společnosti, můžeme i my začít toužit po nějaké změně vnitřní. Přejete si dlouho začít zdravě jíst nebo začít jíst vegetariánsky? Kdy jindy budete mít více času začít vařit nové recepty než právě teď? Že vařit neumíte, ale vždycky jste se to chtěli naučit? Teď je ta vhodná chvíle. Potřebujete ještě další inspiraci?

  • Zaveďte některou aktivitu zdravého životního stylu – začněte se otužovat, dobře jíst a cvičit. Klidně si vyberte jen jednu, pokud je toho najednou moc.

  • Začněte se učit – existuje řada aplikací, s kterými se můžete naučit téměř cokoliv od hraní na kytaru přes fotografování až po programování – Udemy, Lynda, Khan Academy. Znáte už TED videa, ve kterých odborníci mluví o nejrůznějších velmi zajímavých tématech?

  • Naučte se cizí jazyk – třeba s aplikací Duolingo, která má úspěch i u dětí.

  • Začněte včelařit. Pro začátek si třeba o včelaření přečtěte knížku.

  • Začněte pořádně pečovat o svou pleť – a pěkně si to užijte! S příchodem jara přichází ideální čas na důkladnou péči, dopřejte pozornost i očnímu okolí a nezapomeňte ani na opomíjený dekolt.

  • Pomáhejte přírodě – třeba tím, že si domluvíte na domu výstavbu zelené střechy, postavíte hmyzí hotel, vysejete rozkvetlou louku nebo si vyrobíte voskové ubrousky.

  • Udělejte nebo začněte dělat cokoli, co jste doposud odkládali na „jednou, až bude čas“.

7. Konejte dobro

Jen málo věcí dokáže člověku navodit lepší náladu než pomoc druhým, zejména těm z naší rodiny a v našem nejbližším okolí. Nestyďte se nabídnout pomoc sousedům a umístěte nabídku pomoci také na webech určených pro pomoc – Dobro.cz nebo SousedskaPomoc.cz. Různé weby s možnostmi neustále přibývají, tak sledujte situaci.

8. Zorganizujte fungování rodiny

Příliš mnoho společně stráveného času může být pro někoho občas problém. Zejména, pokud máte doma děti, máte je učit a do toho zvládat práci na plný úvazek na dálku, chápeme, že to není úplně jednoduché. Nicméně následující rada poslouží i pro bezdětné páry.

jak zvládnout karanténu, denní režim

Naším hlavním tipem, jak situaci zvládnout, je organizace. Organizujte v klidu a udělejte si poradu. Na poradě si dohodněte režim, jak budete fungovat. Zkuste co nejvíce dodržovat běžný režim – nastavte hodinu, kdy se vstává a chodí spát, dopoledne se učte a pracujte apod. Dětem vysvětlete odkdy dokdy se pracuje – nikdo v daný čas nesmí druhého rušit (platí i pro dospělé :-). Určitě pak společně (opět v klidu) proberte, co se povedlo, a co je potřeba ještě vylepšit.

Všímejte si také, jak současný stav vnímají děti a přiměřeně jejich věku jim situaci vysvětlete – měly by chápat, že se nejedná o prázdniny a proč jste vůbec zavření doma. Povídejte si s nimi o opatřeních tak, abyste v nich nevzbudili zbytečné obavy. Z nošení roušky můžete třeba udělat hru na tajné agenty, nebo piráty. A tímto se dostáváme k dalšímu bodu:

9. Zabavte děti

jak zvládnout karanténu s dětmi, zabavte děti, kniha pro děti

Oblíbenou aktivitou dětí z týmu Pleva jsou třeba pracovní listy z webu Nápady pro Aničku (najdete tam i spoustu dalších aktivit), nebo tvoření z webu krokotak.com. Zajímavé výukové i tvořivé materiály najdete také na webu Veselá chaloupka.

Pro starší děti nezapomeňte na dostatek knížek, třeba těch o včelách. Pokud bude nejhůř, tak výukový pořad pro děti výukové pořady UčíTelka už určitě znáte. Zkuste si s dětmi třeba také něco ušít – když nemáte šicí stroj, zkuste to ručně.

Zapojte děti v kuchyni, bude je to bavit a navíc se něco přiučí a možná vám jednou nachystají snídani do postele :-) Třeba si společně připravte k obědu vlastnoručně nazdobené pizzy se zeleninovým základem ze špenátu, cukety nebo brokolice. Zábavně vypadající a vlastnoručně připravenou pizzu sní i dítko se sebevětší nelibostí k zelenině. Nebo si vyrobte zdravou variantu gumových medvídků s medem.

výroba hmyzího hotelu

Máte-li zahrádku, máte štěstí. Tak hurá na ni a v rámci vašeho zahradničení (z bodu č. 3) vyhraďte kousek na záhonek pro děti. Pomozte jim vybrat, čím jej osadí a poraďte, jak se mají o svůj kousek země starat. Máloco děti potěší tak, jako vlastní úroda jahod či hrášku.

Také se můžete společně pustit do stavby hmyzího hotelu nebo třeba ptačí budky a společně pak sledovat jejich osidlování. Pokud zahrádku nemáte, vytvořte si s dětmi domácí zahradní koutek - postačí pár květináčků (klidně z kelímků od jogurtu). Pro dětské pěstování doporučujeme vybírat z rychleji rostoucích semínek (řeřicha, hrášek, fazole). Nechte děti o rostlinky pečovat, sledovat jejich růst a radovat se z prvních pěstitelských úspěchů.

Pokud se vaše dítko zabavit samo nedokáže, bude nutné přivstat si a práci si udělat dříve. Přes den pak zkuste během vymýšlení aktivit myslet na to, že je skvělé, že můžete být spolu a kdo ví, kdy se tahle možnost opět naskytne.

10. Rozmazlujte se

Bod sice poslední, ale možná ten nejdůležitější. Zvládli jste dnešní den v karanténě? Odměňte se!

Pár doušků medoviny pro večerní pohodu se zapálenými svíčkami je k nezaplacení. Dejte si vanu s voňavými bublinkami nebo si vydechněte pod sprchou, umyjte se svým oblíbeným mýdlem a pak se namažte něčím, co krásně voní, třeba medovým tělovým mlékem. Hm, to se to bude spinkat!

Tak krásné karanténování, buďte v pohodě a dejte nám vědět, jestli nám tu ještě nějaký zásadní tip chybí :-)

 

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit