Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Afty - příčiny vzniku, přírodní léčba, babské rady

Afty - příčiny vzniku, přírodní léčba, babské rady

Afty patří k hojně se vyskytujícím onemocněním dutiny ústní. Mají poměrně krátký, leč velmi nepříjemný průběh provázený svěděním, škrábáním a pálením. Proto se zaměříme na příčinu onemocnění, jeho průběh, ale především léčbu, a to zejména přírodní cestou. Přidáme samozřejmě i několik dobrých (nejen) babských rad.

Afty v dutině ústní zná přibližně čtvrtina populace

Afty se vyskytují především u dětí a mladších lidí, po třicítce už trápí jenom nižší procento jedinců. Častěji také postihují ženy než muže.

Afty patří k nejznámějším zánětlivým onemocněním ústní sliznice postihujícím zhruba čtvrtinu populace vyspělých zemí. Pokud se u jedince jednou objeví, většinou ho za život navštíví ještě několikrát. Výjimkou pak nejsou ani lidé, kterým se jedna afta hojí a druhá se již začíná tvořit. Jestliže máte s afty své zkušenosti, určitě už poznáte, že za jeden až tři dny se objeví nový boláček, protože ústa nepříjemně svědí a nemocné místo pálí. Afty bohužel patří k onemocněním, jejichž původ vzniku je značně nejasný a lékaři se neshodují na přesné příčině jejich vzniku. Potěšující je ovšem fakt, že se nejedná o přenosnou nemoc.

Afty jsou nepříjemné obzvláště pro děti, protože je pobolívají při jídle i mluvení. Přitom právě u dětí se vyskytují velmi často, nemálo maminek potrápily afty u batolat. Mohou být způsobeny některými agresivnějšími potravinami (některé bonbony, ale také například ananas), ale mohou také signalizovat nedostatek vitaminů, hlavně skupiny B.

Vznik a výskyt aft

Afty na rtech, afty pod jazykem

Afty v dutině ústní se povětšinou vytvářejí v místech, kde sliznice není na povrchu keratinizována. Tato sliznice se nachází v předních částech úst, na hranách a na spodině jazyka. Občas se afty vyskytnou i na patře, měkkém patře nebo mandlích. Vzácněji se mohou objevit afty u zubů, tedy v oblasti dásní.

Zhruba jeden až tři dny před vznikem samotného pupínku můžete cítit v postižené oblasti nepříjemné svědění a škrábání, poté se vytvoří puchýřek, který praskne a následně se změní na vřídek. Jeho okraje jsou ohraničeny zarudlou sliznicí a vnitřní část se naopak nachází pod úrovní okolní sliznice. Nejedná se o rozsáhlou postiženou plochu, ale o lokální vřídek o velikosti maximálně půl centimetru. Afty se obecně objevují po jednom, jen výjimečně trpí člověk dvěma nebo třemi vřídky.

Délka doby hojení vřídků odpovídá jejich velikosti – u menších aft je to 1–2 týdny, u větších se může léčba protáhnout i na několik měsíců. Malé afty často zmizí a není po nich ani památky, zatímco větší afty mohou vytvořit v dutině ústní jizvy.

Příčina vzniku aft a jejich léčba

O příčině vzniku těchto malých vřídků vedou lékaři dlouhodobě spory a jejich přesná příčina nebyla dosud zjištěna. V úvahu připadaly viry, bakterie nebo nedostatek vitaminů, nicméně žádná z těchto teorií se nepotvrdila.

Podle babských povídaček mívají na afty negativní vliv šťávy a esence citrusů, koření a rajčat.

V posledních letech bylo zjištěno, že u některých pacientů se afty projevily v souvislosti s nedostatkem kyseliny listové, železa nebo vitaminu B2. Vznik aft může ale souviset s docela prozaičtějšími problémy – vyprovokovat ho může třeba poranění dutiny ústní, tedy obyčejné kousnutí v ústech nebo tlak nesedící zubní protézy. Vznik aft údajně podporuje také stres nebo menstruace.

Jak léčit afty v ústech? Stejně jako příčina vzniku aft není uspokojivě objasněna ani jejich léčba. Je logické, že pokud není známá příčina, těžko se hledá prostředek k léčení nemoci. Zubní lékaři tlumí afty speciálními roztoky složenými z chloridu zinečnatého, dusičnanu stříbrného a perodixu vodíku. Afty roztokem naleptají a jejich bolestivost zmizí. Existují samozřejmě nejrůznější krycí pasty a gely a také roztoky pro provádění domácích výplachů za účelem dezinfekce postiženého místa.

Nejlepší prevencí je celkově zdravý životní styl a silný imunitní systém.

Důležitá je rovněž pečlivá hygiena ústní dutiny, protože nejrůznější povlaky na zubech, jazyku či v ústech obecně bývají domovem mnoha mikroorganismů, které mohou situaci s aftami ještě zhoršit. Důležité je dostatečně pít a sledovat průběh vřídků. Pokud se jich v ústech objeví větší množství nebo onemocnění provází horečka, vyhledejte stomatologa. Pakliže afta nevymizí nebo se nehojí podle výše popsaného harmonogramu, určitě se vyplatí se zubním lékařem poradit, protože se může jednat o úplně jiné onemocnění, které svým vzhledem a průběhem afty připomíná.

Přírodní a domácí léčba

Afty postiženého nepříjemně svědí a pálí, proto se snaží zkrátit délku onemocnění na minimum. Trpíte-li afty, vyhněte se horkým nápojům a kořeněným jídlům, které by mohly postižené místo ještě více rozdráždit a léčbu naopak prodloužit.

afty přírodní léčba, afty v dutině ústní babské rady

Přírodních pomocníků je celá řada, ale každému může pomáhat něco jiného. Někomu stačí změna v jídelníčku, jinému pomáhají na afty v ústech babské rady, vyzkoušejte co pomůže právě vám.

A především pamatujte, že přírodní léčba má sice pomalejší nástup, ale o to výraznější výsledky.

  • Výplachy úst slanou vodou. Stačí rozpustit půl lžičky soli ve vlažné vodě a roztokem vykloktávat a vyplachovat několikrát denně ústa.
  • Pokud si chcete pomoci od lokální bolesti a dutinu ústní trošku znecitlivět, pomůže vám cucání kostky ledu.
  • Pomoci si můžete i přikládáním sáčků s heřmánkovým čajem, který pomůže při redukci zánětu.
  • Do jídelníčku můžete zařadit i probiotické mléčné výrobky, které vracejí bakteriální prostředí v ústech do rovnováhy – doporučuje se dávat si 1 polévkovou lžíci jogurtu třikrát denně.
  • Dobu hojení zkracuje i žvýkání lékořice.
  • Dejte si cibuli, obsahuje silici účinkující výrazně dezinfekčně a celkově zvyšuje obranyschopnost organismu.
  • Vsadit můžete na dnes tolik oblíbený kokosový olej – potřete jím bolestivé místo prsty nebo vatovým tamponem a snažte se ho tam udržet co nejdéle. Doporučuje se kokosový olej zahustit, proto do něj můžete přidat trochu včelího vosku – ideální poměr ředění je 1 polévková lžíce kokosového oleje a půlka lžičky včelího vosku.
  • Při hojení může pomoci také aloe vera. Gel z aloe vera zřeďte s vodou a roztokem vyplachujte alespoň třikrát denně ústa. Zaměřujte se přitom na bolestivé místo.
  • Při výskytu aftů v dutině ústní se také využívají přípravky s propolisem. Propolisové kapky s obsahem účinných antimikrobiálních látek lze použít k lokální, bodové aplikaci na kůži nebo v dutině ústní. Propolis je známý pro účinek na bakterie i plísně a pro jiné účinky hojivé. Více informací zde z legislativních důvodů uvádět nemůžeme, ale máte-li otázky, napište nám, rádi vám poradíme! Nebo nahlédněte do naší poradny, kde najdete i odpovědi na nejčastější dotazy týkající se bradavic.
  • Z vašich zkušeností:
„ Stal se zázrak, včera došla vaše tinktura, přes noc jsme ji aplikovali malému na plnou pusinku aftů a dnes ráno afty pryč má krásné růžové dásně i jazyk..trochu ještě zarudlé kolem zoubků ale věřím že po druhé aplikaci se vyřeší i tohle... Děkuji Vám všem v Plevě za tento zázrak včeliček.. Podotýkám že čtyři dny malinký nejedl, vyzkoušeli jsme na afty kdeco ale bez výsledku, nepočítám těch utracených peněz za kapky a masti a bez vyléčení! Mohu z vlastní zkušenosti doporučit.“

Monika

„Opary, afty - propolisová tinktura zabírá prakticky okamžitě.““

Edit

„Propolisová tinktura je vynikající pomůcka pro likvidaci aftů.“

Petr

„Ústní voda s propolisem je výborná, už žádnou jinou používat doma nebudeme, žádné afty a záněty v dutině ústní, a pokud se objeví, za dva dny jsou pryč.“

Zuzana

„Propolisová tinktura je naprosto úžásná. Týden jsem měla v puse velký a dost bolestivý aft, ale pak dorazila vaše úžasná tinktura a do dvou dní bylo po aftu.“

Hana

„Výborná ústní voda s propolisem, pomáhá při problémech v dutině ústní, určitě doporučuji pro všechny které trápí záněty dásní, afty.... atd.“

Hani

„Na základě recenzí, jsem si propolisové kapky také objednala. A výsledek? Za tři dny mi zmizely afty na které trpím. Za mě velká jednička.“

Anna


Nenašli jste, co jste hledali? Navštivte naši poradnu, najdete zde i odpovědi na nejčastější dotazy k tomuto tématu.
Případně zde můžete položit svůj dotaz, rádi vám poradíme!

Přejít do poradny


Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit