Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Artritida - jaké jsou nejčastější příciny bolesti kolenou?

Artritida - jaké jsou nejčastější příciny bolesti kolenou?

Artritida je jedním z nejčastějších onemocnění kolenou, s níž se lékaři při své práci setkávají. Příčin vzniku této nemoci je celá řada, nejčastější je genetické zatížení spojené s vyšším věkem a nadváhou. Jedná se o nemoc, kterou nelze zcela vyléčit, ale velmi účinně můžete zmírnit její projevy a pomoci si od bolesti.

Příčiny bolestí kolenou

Pokud nemůžete bez bolesti vyjít do schodů nebo vás trápí kolena při každém vstávání z postele, nemusí být na vině nutně jen artritida. Příčin bolestí kolenou je celá řada – pokud to už více bolí, může se jednat o natažení vazů, vyhozené koleno, poškozenou chrupavku nebo následky předchozího zranění.

Až 12 % dospělé populace však trápí artróza, onemocnění pohybového aparátu, při které dochází k ubývání chrupavky, která klouby obvykle chrání. Při jejím úbytku se začínají kosti třít o sebe, což způsobuje pacientům velkou bolest. Artritida se projevuje především u pacientů starších 65 let a vede k sníženým možnostem pohybu, a tudíž k zhoršení kvality života.

Artritida postihuje především starší lidi s vyšší hmotností

Artritida je degenerativní onemocnění, které zánětlivě postihuje klouby v těle. Objevuje se na velkých kloubech jako jsou například kolenní či kyčelní, kde způsobuje rozsáhlé problémy, ale také u kloubů drobnějších, například na ruce či v meziobratlových ploténkách. Její příčiny dosud nejsou jednoznačně stanoveny, avšak za nejzásadnější faktor vzniku artritidy je považován vyšší věk. Osteoartritida však může být spojena také s dědičnými faktory, vyšší hmotností či neúměrnou fyzickou zátěží nebo přímým zatěžováním kloubů. Projevuje se také u osob s nestejnou délkou končetin.

osteoartritida
Foto: Wikimedia Commons autor: BruceBlaus, CC BY-SA 4.0;

Léčba

Léčba osteoartritidy není v plném rozsahu možná, u revmativní artritidy však nemoc plně vyléčit lze. Pokud léčbu zahájíte u odborníka, bude ho zajímat, jak dlouho vás obtíže trápí, na jakém místě bolest pociťujete, zda se bolesti objevují pravidelně v určitou denní dobu nebo jsou spjaty s určitými činnostmi.

Léčba pak zahrnuje většinou pohybovou i fyzikální léčbu, která probíhá pod vedením fyzioterapeuta. Součástí fyzikální léčby bývá magnetoterapie, elektroterapie nebo hydroterapie. Doporučuje se také akupunktura či léčba ultrazvukem. Farmakologická léčba zahrnuje především užívání analgetik na bolest.

Co můžeš pro artritidu udělat dnes,...

Máte-li problémy s vyšší hmotností, prvním krokem bude jednoznačně její snížení. Odborník vám zřejmě doporučí také vhodnou pohybovou aktivitu, která nebude klouby příliš zatěžovat. Těšte se tedy především na plavání a cyklistiku. Jako u každé léčby závisí úspěšnost vyléčení především na přístupu pacienta, ale také jeho ochotě udělat něco navíc.

Důležitá je ale také prevence, proto klouby nikdy nenechávejte prochladnout a udržujte je v teplém prostředí. Můžete jim dopřát také masáž kostivalovou či jinou mastí vhodnou na artritidu (artrózu).


Nenašli jste, co jste hledali? Navštivte naši poradnu, najdete zde zkušenosti našich zákazníků i odpovědi na nejčastější dotazy k tomuto tématu.
Případně zde můžete položit svůj dotaz, rádi vám poradíme!

Přejít do poradny


Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit