Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Black Friday aneb jak to vidíme my

Black Friday aneb jak to vidíme my

Šílenství jménem Black Friday se blíží a my jsme se rozhodli, že se letos podělíme o náš pohled na věc. Pevně totiž věříme, že všechno má svou cenu. Od surovin, které se musí vyrobit nebo někde nakoupit, až po lidskou práci, díky které vznikají samotné produkty, které potom někdo zabalí a doručí až k vám domů. Myslíme si, že ceny by měly být nastavované tak, aby každý člen tohoto dobře fungujícího řetězce mohl dostat spravedlivou odměnu. Například my osobně dopravné vždy účtujeme tak, jak ho platíme dopravcům. A slevové šílenství, nebo dny dopravy zdarma jdou proti této filosofii. Pojďte s námi zpomalit a zamyslet se nad tím, jak nakupujeme a jak tento rok můžeme podpořit nějakou z poctivých českých firem nebo třeba malé knihkupectví na rohu, pro které je v této době malá pomoc důležitější než kdy jindy.

Všechno má svou cenu

Občas dostaneme dotaz ohledně toho, jestli plánujeme nějakou akci na Black Friday. Vždycky odpovídáme, že ne, protože jsme nastavili férové ceny a chceme, aby to tak zůstalo. Stejně tak přistupujeme k nákupům jako jedinci, a to nejen na Black Friday. Raději nakupujeme věci, které opravdu potřebujeme a nevadí nám, že jsou třeba trošku dražší než průměr, protože víme, že dostáváme přidanou hodnotu v podobě vyšší kvality a dobrého pocitu z toho, že jsme svým nákupem podpořili myšlenku, se kterou souzníme. Nebo že díky nám si může někdo jiný plnit svůj sen tím, že vyrábí své ručně dělané těstoviny, nebo šije boty.

Malé podniky jako pojivo společnosti

black friday, giving tuesday, podpora místních podnikatelů

Tím, že si dojdete pro chleba do malého pekařství na rohu, pro šunku do masny a pro hřebíky skočíte do železářství, nepodporujete jen českou ekonomiku. Podpora malých podniků oproti nadnárodním řetězcům má pro naši společnost spoustu dalších přínosů, které nemusí být na první dobrou patrné.

V prvé řadě investujete peníze zpátky do místa, kde žijete a obec díky tomu prosperuje. A co je možná ještě důležitější, podporujete tak místa, která nejsou anonymní a odjakživa působí jako přirozené body setkávání, vytváření důvěry a pěstování sousedských vztahů. Zastavit se v klidu jen tak na kus řeči se sousedem, to se vám stane spíš na náměstí cestou pro rohlíky než uprostřed chaosu mezi regály supermarketu.

U jakých českých firem rádi nakupujeme my?

Připravili jsme si pro vás pár tipů na české firmy, kterým fandíme, oceňujeme jejich přístup a nadšení a rádi u nich nakupujeme. Můžete se nechat inspirovat a podělit se s námi o vaše oblíbené značky, které stojí za to podpořit.

Hanka Plevová

podpora místních podniků, Beseda bio, black friday

Ráda podporuji menší lokální podniky, třeba v Rychnově nad Kněžnou je moje oblíbená Beseda Bio. Vím, že si tam vždy vyberu – ať už hledám dárky, dobré a zdravé věci na rodinný oběd nebo kvalitní zrnkovou kávu z české pražírny Michael Caffé. Moc se mi líbí ten pocit, že někam chodím pravidelně. Člověk má z nákupu úplně jiný pocit, když se necítí jako další zákazník v anonymním davu.

Další stálicí je Jablonecká bižuterie, kterou nosila už moje babička a já na ni nedám dopustit. Ráda ji také využívám na výrobu originálních dárků pod stromeček. Sklářství je krásné české řemeslo a myslím, že na něj právem můžeme být hrdí.

Další tip se týká dětských hraček. Dřevěné hračky dělají naprosto úžasné Karel a Marie Jirsovi v Dobrušce a taky pan Fousek ve Skuhrově nad Bělou. Ručně šité textilní hračky zase ráda nakupuji u značky Heli, za kterou stojí paní Helena Foltánová z Jihlavy. A KOVAP je tradiční český výrobce kovových hraček, které vydrží klidně několik generací. Pastelky a výtvarné potřeby ráda objednávám u Koh-i-noor.

podpora českých podniků, nakladatelství Kazda

Pro duševní stravu často zavítám do Knihy Kazda. Nikdy neodejdu s prázdnou a vždy mi doporučí zajímavý titul. S radostí jsme s nimi dokonce navázali spolupráci, takže pár titulů ze světa včel a hmyzu vůbec, a to pro děti i dospělé, najdete i u nás na e-shopu. Ale vyberete si u nich ze spousty dalších skvělých knih.

Když přijde na nakupování oblečení, mám ráda kvalitní a přírodní materiály. WOOLIFE je česká firma, která vyrábí minimalistické vlněné kousky, které vám vydrží mnoho let.

Milan Pleva

black friday, podpora českých podnikatelů, včelí obchůdek

Asi nikoho nepřekvapí, že jako včelař rád zavítám do obchůdku ve včelařském muzeu v Chlebovicích. Ve volném čase se zajímám o duševní a osobní rozvoj a knížky rád nakupuji v knihkupectví Matrix.

Pro věci do domácnosti chodím skoro pořád do drogerie Kaška v Rychnově nad Kněžnou. Věci na vylepšování domu a zahrady zase vždycky seženu v Kamody v Ústí nad Orlicí.

Lukáš Pleva

Barefoot boty jsou to nejlepší pro zdravou klenbu a já je kupuji u Jenon leather, díky kvalitě bohatě stačí jedny na celý rok. Sportovní oblečení pro děti zase nejčastěji nakupujeme na Pro malé dobrodruhy, za kterým stojí šikovná Eva Stroupková a nabízí nápadité dětské oblečení od spousty českých značek.

vinařství Syfany, podpora místních podnikatelů

Mám moc rád naturální a autentická vína od Vinařství Syfany. Nedávno jsem od nich objednával a jen tak mimochodem se mi zmínili, že používají naši kosmetiku. To mě zahřálo u srdce, že se takhle už nějakou dobu podporujeme navzájem, aniž bychom o tom věděli!

Na jídlo se rád zastavím v To je Bistro v Hradci Králové, na kávu v café Na Kole a nejlepší zmrzlinu mají podle mě v Cukrárně Libuše na náměstí v Hradci. A různé omáčky s chilli, pro které mám slabost, vždy doplním na ChilliMaga.

Martin Pleva

černý pátek, české podniky, pivovar clock

Pivovar Clock je jasná volba, protože vaří výborná piva a co víc, je přímo u nás v Potštejně. A pro něco na sebe rád zajdu do Móda Odehnal.

Jsem velký nadšenec deskových her a je mi moc sympatické, když někdo neprovozuje jen e-shop ale dělá i něco navíc. Jedno z mých oblíbených míst, kde hry nakupuju jsou Deskové hry Fénix, které díky prodeji zvládají provozovat a rozvíjet Klub deskových her ve Vysokém Mýtě. Je to místo, které v době odosobněných počítačových her dává prostor k setkávání, zábavě a sdílení zážitků s přáteli (v době necovidové samozřejmě). V herně si můžete vyzkoušet přes 1600 her.

Veronika Plevová

Mléčné výrobky moc rádi nakupujeme od Mléčné Farmy pod Lipou. Mají skvělé máslo, zákys i tvarohy. Pro víno často zavítám do vinotéky Čau víno Litomyšl, kde nejčastěji volím vinařství Lahofer, moc ráda mám také víno od vinařství Štěpánek.

čokoláda jordi´s, podpora českých podnikatelů

V čokoládovně Jordis zase dělají lahodnou řemeslnou čokoládu, která potěší i jako dárek. Pro knihy chodím do knihkupectví Ambrosia v Ústí nad Orlicí a pro výtvarné potřeby se vždy zastavím do Papírnictví Tokošovi v Rychnově nad Kněžnou.

Něco na sebe si ráda vyberu u Marty Kubíkové z Potštejna (PoMaKu) a pro děti za ve SLUNÍČKO v Rychnově nad Kněžnou.


A pokud byste si rádi rozšířili obzory o další šikovné české firmy, doporučujeme skupinu Darujme české Vánoce na Facebooku.


Pomáhat nemusíte jen nákupem

giving tuesday, den dárcovství, den štědrosti

Nebo to můžete vzít úplně z jiného konce – místo nakupování můžete darovat. Co třeba podpořit neziskovou organizaci, které držíte palce? Možností je spousta. Další cestou je poohlédnout se po zařízení jako domov seniorů, azylový dům nebo dětský domov ve vašem regionu.

Často nemusí jít ani o finanční dar, darovat můžete i svůj čas jako dobrovolník nebo svou profesionální kapacitu. Na tom je krásné to, že často můžete pomoci i když jste truhlář nebo právník, třeba právě takové zařízení ocení vaši pomoc s papírováním nebo když přiložíte ruku k dílu u výroby nového zahradního altánu.

Giving Tuesday

Světový den štědrosti a dobrých skutků neboli den dárcovství - Giving Tuesday - letos připadá na 1.12.2020. Již tradičně se s námi ve dnech 30.11. – 4.12.2020 můžete zapojit do darovacího týdne a podpořit nákupem v našem e-shopu Centrum Orion, které pomáhá handicapovaným dětem a jejich rodinám žít plnohodnotný život.

Centrum Orion

Uděláte tak radost sobě či svým blízkým a zároveň přispějete na dobrou věc. Ke každému nákupu nad 500,- Kč vám navíc Orion věnuje malý dáreček z vlastní dílny jako poděkování (napovíme vám v galerii pod článkem :-). Pokud by nám dárky z Orionu náhodou došly, tak dostanete nějaký od nás.

Doufáme, že jsme vám dodali trošku inspirace, možná i vy máte podnik, který tolik nemáte na očích, když nechodíte denně kolem. Pojďme nakupovat s rozumem, nejen na Black Friday a darovat i jindy, než na Giving Tuesday. A myslet na své oblíbené podniky i v době post pandemické.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit