Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Co všechno nesmíme psát na webu

Co všechno nesmíme psát na webu

Vážení zákazníci, možná jste si všimli, že v posledních několika letech už nepopisujeme zdravotní účinky medu, propolisu nebo třeba pylu tak podrobně a obsáhle jako dřív. Nebo vám připadá zvláštní, že u výrobků, které by měly léčit, není o léčivých účincích ani slovo. Oba problémy jsou spjaty s velmi přísnou evropskou legislativou, která stanovuje, že u potravinových doplňků a kosmetiky není možné používat žádná zdravotní tvrzení.

Na začátku byl dobrý úmysl

Nemyslíme si, že by nám chtěly orgány EU házet klacky pod nohy, prvotní úmysl byl možná dobrý. Celé nařízení mělo původně chránit spotřebitele před drahými potravinovými doplňky, jejichž obaly, reklamy i weby často popisovaly přelomové, avšak vylhané účinky. Z druhé strany zase silně tlačí farmaceutický průmysl, a tak se postupně dostáváme do situace, kdy se o přírodních produktech a jejich účincích nesmí psát vůbec. Snaha o plošné potlačení klamavé reklamy je sice chvályhodná, ale na druhou stranu ubližuje výrobcům přírodních produktů a kosmetiky, kteří nemohou zákazníkům vysvětlit, na co je produkt dobrý, a poradit, co by jim mohlo pomoci s jejich zdravotními problémy. Doplatí na to nakonec bohužel i zákazník, který v prodejně zdravé výživy ani na eshopech nenajde, na co mu přírodní produkty vlastně pomohou.

Nemůžeme napsat ani staletími prověřené věci

Nejvíce nás bolí to, že nemůžeme popsat ani stovkami let prověřené účinky včelích produktů. Zapovězeno je psát o pozitivních účincích medu a jeho zdravém přírodním obsahu. Nemůžeme napsat, s čím vším vám může pomoci propolis. Ale zároveň nemůžeme upozorňovat ani na zdravotní rizika, např. že pacienti s nízkým tlakem musejí užívat pyl s vysokou opatrností, protože při předávkování pylem mohou zkolabovat. Produktové texty procházejí složitým schvalovacím procesem, který je často seškrtá do dvou vět, co na sebe nenavazují a samostatně nedávají smysl. A za porušení předpisů hrozí velmi vysoké pokuty.


Mezi mlýnskými kameny

zákaz informací o zdravotních účincích včelích produktů

Občas si připadáme jako mezi mlýnskými kameny, protože nechceme porušovat platnou legislativu, ale zároveň musíme reagovat na zvídavé dotazy našich zákazníků. Ti jsou často naštvaní, že u produktu nejsou popsány jeho účinky, vadí jim, že chybí kompletní návody, jak léčivé prostředky užívat, nebo jsou nespokojeni s tím, že jsme smazali informace o tom, které včelí produkty pomáhají s určitými chorobami. Česká i evropská legislativa nám nechává skutečně jenom omezené množství prostoru, kde můžeme něco vyjádřit.


Účinky nikam na web prostě napsat nemůžeme

Pokud se chcete zeptat na to, s čím vám pomůže propolis, jak správně dávkovat pyl nebo s čím vším pomůže krém s mateří kašičkou, obraťte se na nás. Napište přímo naší specialistce na problémy Veronice Plevové, nebo do diskuzního fóra pod každým produktem. Můžete se zeptat na konkrétní problém, nebo ji oslovit s obecnějším dotazem. Zároveň si můžete pročíst předchozí dotazy, je možné, že stejný dotaz již řešil někdo jiný. Se svými dotazy se na nás samozřejmě můžete obrátit také telefonicky či e-mailem. Pokud o nějakém produktu uvažujete, určitě si můžete jednotlivé včelí produkty vyhledat na Wikipedii nebo nahlédnou do diskuze u daného produktu, která je našimi zákazníky hojně využívána, a přečíst si konkrétní rady a zkušenosti ostatních zákazníků.

Jaké máte zkušenosti VY?

Nebo jestliže máte dobré zkušenosti s našimi produkty a včelími produkty vůbec a rádi byste poradili ostatním, můžete se o své zkušenosti podělit s ostatními v diskuzích jednotlivých produktů, případně na našem facebooku. Každý kdo nakoupil v našem eshopu se také může po 2 dnech přihlásit svým zákaznickým účtem a produkt ohodnotit a popsat své zkušenosti (takto lze hodnotit pouze nakoupené produkty). Děkujeme vám.


Chcete-li se dozvědět přesnější informace o konkrétních zákonech a vyhláškách, podívejte se na starší články zakladatele rodinné firmy Milana Plevy, který na konkrétních případech ukazuje, co se vlastně může a nemůže psát: Zdravotní tvrzení: když vám nesmíme říct, co pomáhá a Už zase nesmíme psát pravdu. Naše vyjádření k předpisu EU.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit