Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Detoxikace organismu - recepty a zkušenosti

Detoxikace organismu - recepty a zkušenosti

Ve druhé části našeho Jarního detoxikačního manuálu, který se věnuje očistě organismu, jsme vám slíbili recepty, vhodné do detoxikačního období. Protože jsem si očistou nedávno sám prošel, připravil jsem pro vás několik vyzkoušených detoxikačních receptů, které ale určitě mají své místo i v běžném, zdravém stravování. A také se s vámi podělím o své zkušenosti s očistou organismu.

Už asi dva roky jsem přemýšlel a odhodlával se, ale až nyní jsem se pustil do 10ti denní detoxikace. Začínal jsem hodně pomalu, zpočátku jsem postupně vyřazoval z jídelníčku maso, mléko, lepek, mléčné výrobky.

S detoxikací začínejte pomalu a postupně. Připravíte tak lépe své tělo i svoji psychiku. Používejte selský rozum a naslouchejte svému tělu. Kvalitní jídlo, dostatek čisté vody, pohyb na čerstvém vzduchu a spánek je ta nejlepší detoxikace.

Cítil jsem se dobře a tak jsem přistoupil k samotné kúře, kdy jsem 10 dní pil jen kokosovou vodu s ječmenem. Pro tento způsob detoxikace jsem se rozhodl na základě doporučení od kamaráda Filipa Říhy, který s ním má dobré zkušenosti. A také proto, že mám rád mladé kokosy :-). Během té doby jsem se hodně věnoval pohybu, denně jsem chodil na půl hodiny běhat naboso, dělal dechová cvičení dle Wima Hofa a chodil do sauny.

Také jsem dbal na dostatečný odpočinek, spát jsem chodil mezi 21 a 22 hodinou, nedával jsem si na ráno budík a prospal se do maximálního odpočinutí, až jsem se vzbudil sám. A moje poznání bylo takové, že i když jsem nejedl, měl jsem i tak dostatek energie a stačilo mi daleko méně času na spánek do úplného odpočinutí. Stávalo se mi například, že když jsem šel spát kolem desáté večer, tak jsem se vzbudil kolem čtvrté hodiny ranní a byl jsem úplně fit, takže jsem mohl pracovat, jít běhat a tak. Zjistil jsem, že energii lze získat i jinak než z jídla.

Ideální je naplánovat si detoxikaci na dobu, kdy víte, že vás v následujících týdnech nic složitého doma ani v práci nečeká, cítíte se zdraví, uvolnění a v psychické pohodě.

Ale poslední dva dny mě časově semlely. Byly to opravdu perné dny, kdy jsem nestíhal jít si zaběhat, ani udělat si dýchací cvičení. A večer namísto toho, abych šel včas spát jsem jel s dcerou na pohotovost a v noci k ní vstával, takže jsem ani pořádně nespal. A to nebylo dobré. Takže další důležité zjištění bylo, že na detoxikaci to chce si opravdu dopřát dostatek času na odpočinek, sport a relax. Chce to s tím dopředu počítat a zařídit se podle toho. Nicméně i přes ten náročný závěr mohu říci, že se celkově cítím lépe a plný energie.

Stravování v detoxikačním období je založeno na odlehčeném jídle, které minimálně zatěžuje trávicí systém a naopak pomáhá vylučovat odpadní látky. Strava při detoxikaci by měla být bohatá na minerály a vitamíny, pročištění střev pomáhá zajistit dostatečný příjem vlákniny a dostatečný pitný režim. Důležitá je pestrá strava, měli bychom si vybírat čerstvé potraviny. Neméně důležitá je také jejich šetrná kuchyňská úprava.

A teď už ke slíbeným receptům. Jsou vhodné pro přechodná období před a po samotné detoxikační kúře, nebo klidně jen pro odlehčení a ozdravení jídelníčku. Na jaké dobroty se můžete těšit:

Pečené zeleninové hranolky

Tapiokový puding

Ratatouille

Cizrnový Hummus

Mungo klíčky

Domácí jogurt

Pohanková kaše s banánem

Pečené zeleninové hranolky

Detoxikační recepty, zeleninové hranolky

Připravte si:

  • zeleninu (mrkev, červená řepa, celer, batáty),
  • olivový olej,
  • na dochucení dle chuti med, sezam, sýr, bylinky

Postup:

Zeleninu opláchneme, oškrábeme a nakrájíme na tenké hranolky. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Na plech nalijeme trochu oleje, vložíme ho do trouby a necháme na chvíli rozehřát. Zeleninu rozprostřeme na plechu do jedné vrstvy, nejlépe tak, aby byl mezi jednotlivými kousky prostor - lépe se pak na nich vytvoří křupavá kůrka. Plech vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut, v půlce pečení hranolky obrátíme. Spíše sledujeme a ochutnáváme, než se řídit časem, záleží na velikosti hranolek i druhu použité zeleniny. Pokud se vám nezdají dost vypečené, můžete je před koncem pečení ještě ogrilovat.

Zpět na seznam receptů

Tapiokový puding

Doma ho děláme a děti to nesmírně baví, protože tam jsou „ty kuličky“. Tapioka se získává z kořene manioku jedlého, je to přirozeně bezlepkový zdravý zdroj komplexních polysacharidů, vápníku, fosforu, draslíku, hořčíku, železa, kyseliny listové, vitamínu B a omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Další výhodou je její nízká cena (100g stojí kolem 20,-Kč).

Detoxikační recepty, tapiokový puding

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 50 g tapiokových perel,
  • 200 ml vody, 200 ml kokosového mléka,
  • 2 - 3 lžíce medu,
  • na dochucení dle chuti ovoce čerstvé nebo sušené (oblíbené jsou goji, krásně nabobtnají), ořechy, vanilka, skořice,…

Postup:

Tapiokové kuličky zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Ráno přilijeme mléko (můžete použít normální i rostlinné, jakékoli dle chuti), přivedeme k varu a jemně povaříme asi 10 min do zhoustnutí. Pak osladíme medem a ochutíme třeba skořicí, můžeme přidat ovoce nebo ořechy nalijeme do skleniček a dozdobíme ovocem (skvělé jsou borůvky), strouhaným kokosem, nebo čímkoliv co máte rádi.

Zpět na seznam receptů

Ratatouille

Teplé zeleninové jídlo, ideální po detoxu na začátek návratu k normálním jídlům. Je více možností přípravy, ve Francii je možná běžnější, že se vrství do litinového hrnce jednotlivé druhy zeleniny a v troubě se vše zapéká. Ale toto je taková rychlá a chutná varianta.

Detoxikační recepty, Ratatouille

Připravte si:

  • rajčata,
  • cibuli,
  • lilek (baklažán),
  • cuketu,
  • červenou a zelenou papriku,
  • česnek,
  • olivový olej,
  • sůl a čerstvý mletý pepř,
  • bylinky (tymián, rozmarýn, bobkový list, čerstvá majoránka je skvělá)

Postup:

Rajčata spaříme, oloupeme a vyškrábneme semena. Lilek nakrájíme na plátky, posolíme je a necháme asi 20 minut vypotit. Potom uvolněnou šťávu vymačkáme. Tím se zbavíme hořčin a lilek bude chutnější. Cuketky neloupeme a nakrájíme je na plátky (nejlépe chutnají, pokud nepřerostou délku 15cm). Z paprik vyjmeme jaderníky a nakrájíme je na silnější plátky. Cibuli i česnek nakrájíme též na plátky. Na pánvi zahřejeme olivový olej a osmahneme cibuli, přidáme papriky a rajčata a podusíme cca 10 minut. Přidáme cukety a lilek, plátky česneku, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a odkryté dusíme dalších cca 20 minut. Vydusíme všechnu šťávu a dáme jídlu šanci, aby se všechny vůně léta spojily v pánvi. Nebo doporučuji posypat strouhaným parmazánem a zapéct :).

Zpět na seznam receptů

Cizrnový Hummus

Hummus je učiněný nutriční poklad. Je vynikajícím zdrojem bílkovin a vlákniny, obsahuje komplexní sacharid s nízkým glykemickým indexem, prospěšné nenasycené tuky a komplex vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a aminokyselin. Jako čistě rostlinný zdroj neobsahuje žádný cholesterol. A navíc zlepšuje kvalitu pokožky, vlasů a nehtů.

Detoxikační recepty, Cizrnový hummus

Připravte si:

  • 250g sušené cizrny,
  • 1 - 2 lžíce sezamové pasty Tahini,
  • 2 stroužky česneku,
  • sůl, pepř,
  • šťávu z jedné poloviny citrónu,
  • římský kmín
  • 1/2 deci olivového oleje (klidně víc dle potřeby)

Postup:

Cizrnu propláchneme, zalijeme dostatkem vody (nabyde až na dvojnásobek) a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den vodu slijeme, cizrnu zalijeme novou vodou a přivedeme k varu. Vaříme asi 2 hodiny do měkka (čím déle se vaří, tím bude nadýchanější) a v průběhu sbíráme vytvořenou pěnu. Cizrnu slijeme, ale slitou vodu si zatím ponecháme stranou. Následně cizrnu společně s ostatními přísadami rozmixujeme do hladka (můžete si pár kousků cizrny dát stranou na ozdobu). Je-li hmota příliš hustá, přidáme trochu slité vody z cizrny, případně trochu oleje.

Hummus můžete připravit v mnoha chuťových (a lákavě barevných) variantách, stačí při mixování přidat dle chuti například olivy, sušená rajčata, cibuli, kari koření, kurkumu, medvědí česnek, vařenou červenou řepu, zkrátka fantazii se meze nekladou. Podávejte ho zakápnutý olivovým olejem a ozdobený kořením. Využijete ho jako přílohu k masu, jako pomazánku na pečivo, nebo jako dip třeba k zelenině. Skladujte ho v lednici, kde vydrží několik dnů.

Zpět na seznam receptů

Mungo klíčky

Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a minerální látky jako vápník, železo, fosfor, hořčík a draslík, které vyrovnávají překyselení organismu a pomáhají odvádět škodlivé látky z těla (skvěle se hodí během jarního detoxu). Jsou také bohatým zdrojem vitamínů A, B (vč. kyseliny listové), C a E, posilují imunitu, jsou lehce stravitelné a nezpůsobují nadýmání, protože se při klíčení rozštěpí složité cukry na ty jednoduché. Pokud klíčily na světle, mají v sobě i chlorofyl, blahodárný pro své detoxikační účinky, ale pozor na lístečky – bývají nahořklé. Při klíčení ve tmě jsou zase klíčky křehčí a sladší.

Detoxikační recepty, mungo klíčky

Připravte si:

  • Fazolky mungo (kupujte nejlépe celé, neloupané, chemicky neošetřené a v bio kvalitě, jen tak svému tělu nejvíce pomůžete)
  • Krabičku, třeba od mléka nebo džusu, důkladně ji vypláchněte a na dně udělejte dírky. Použít můžete také třeba zavařovačku, do víčka uděláte dírky a postavíte víkem dolů.

Postup:

Fazolky důkladně propláchneme studenou vodou, nasypeme do misky, dostatečně zalijeme vodou a přes noc necháme nabobtnat. Druhý den slijeme vodu a fazolky přesypeme do připravené krabičky. Klíčky 2 – 3 krát denně zalijeme vodou (nejlépe v pokojové teplotě), která bude připravenými dírkami pomalu odtékat. Po 3 – 4 dnech budou klíčky krásně velké, hotové klíčky vsypeme na cedník, propláchneme čistou vodou, aby se odloupaly zelené slupky z fazolí. Pak necháme důkladně okapat.

Klíčky mají osvěžující nasládlou chuť a nejlepší je konzumovat je v syrovém stavu, protože tak mají nejvíce živin. Jsou skvělou součástí letních salátů nebo pomazánek ale dají se jíst i jen tak samotné. Nejlépe je sníst tentýž den, ale v lednici v uzavíratelné nádobě vydrží až týden.

Zpět na seznam receptů

Domácí jogurt

U domácího jogurtu přesně víte, z čeho se skládá a vyhnete se všemožným konzervantům, barvivům, dochucovadlům a éčkům. Jeho chuť (kyselost) si můžete sami regulovat, takže si určitě pochutnáte. A navíc ušetříte. Domácí jogurt je také ideální potravinou po detoxu kvůli obsahu správných bakterií. Při přípravě dbejte na čistotu všech používaných nástrojů.

Detoxikační recepty, domácí jogurt

Připravte si:

  • 1 litr mléka (nejlépe od farmáře, nebo z mlékomatu)
  • kvalitní bílý jogurt s živou kulturou, co nejčerstvější (případně máte-li nějaká probiotika)
  • uzavíratelné sklenice (čisté, nejlépe sterilizované) o celkovém objemu 1l

Postup:

Mléko dáme do hrnce a přivedeme pomalu k varu, mícháme a necháme jemně probublávat cca 5 minut. Pokud použijeme mléko krabicové, stačí jeho ohřev na 40 stupňů, ale je lepší mléko povařit, domácí jogurt je pak hustější.

Následně co nejrychleji zchladíme na 40 stupňů – ponořením do většího hrnce s ledovou vodou, v zimě můžeme dát ven, na balkon. Pokud nemáte potravinářský teploměr, můžete zkusit čistým prstem a pokud vydržíte asi tak 5 sekund, je teplota akorát. Do připravených (nejlépe nahřátých) sklenic dáme 1 – 2 lžíce jogurtu, přilijeme trochu mléka, dobře promícháme, dolijeme po okraj a ještě jednou promícháme. Sklenice s jogurtem uzavřeme a dáme na teplé místo, je potřeba, aby si po dobu 4 - 6 hodin zachovaly stejnou teplotu kolem 40 stupňů. Můžeme je zabalit do peřiny, dát na radiátor, případně do horkovzdušné trouby na nejnižší teplotu. Pokud možno s nimi po dobu zrání nehýbeme.

Po 4 – 6 hodinách zkontrolujeme hustotu a kyselost, pokud chceme jogurt hustší nebo kyselejší, můžeme nechat déle. Pokud se objeví syrovátka, klidně ji necháme, není na závadu. Do lednice jogurt uložíme až po úplném vychladnutí.

Zpět na seznam receptů

Pohanková kaše s banánem

Zdravá bezlepková (veganská) snídaně. Pohanka neobsahuje lepek, je významným zdrojem rutinu, který blahodárně působí (společně s vitaminem C) na obranyschopnost organismu, na posílení stěn a pružnost cév. Dále obsahuje škroby, které mají nízký glykemický index a proto nasytí na dlouhou dobu, lehce stravitelné bílkoviny, prospěšné mastné nenasycené kyseliny, vlákninu, vitaminy skupiny B a E a také významné množství minerálních látek a stopových prvků, jako jsou vápník, fosfor, draslík, železo, mangan či zinek. Pohanku vybírejte raději loupanou mechanicky za studena (poznáte ji podle světlé barvy).

Detoxikační recepty, pohanková kaše s banánem

Připravte si:

  • 1 šálek pohanky, 1 banán,
  • 1/2 lžíce skořice,
  • 2 lžíce medu

Postup:

Pohanku večer propláchněte a zalijte vodou, aby byla akorát potopená. Ráno pohanku slijte a nalijte do mixéru, přidejte ostatní přísady a vše rozmixujte. Hotovou kaši můžete doplnit třeba jablkem nebo jiným ovocem dle chuti (přimíchat do kaše, nebo jen na ozdobu).

Zpět na seznam receptů
 
Přeji vám dobrou chuť! Máte zkušenosti s detoxikací? Nebo tip na zajímavý recept? Napište nám!
Lukáš Pleva
rozvoj obchodu a marketing

Hledá nové možnosti jak šířit povědomí o účincích včelích produktů. Má na starosti marketing, reklamu a eshop. Stará se o obchodní zástupkyně, takže ho někdy můžete potkat i v terénu. Jeho vize je, aby se kosmetika dostala také více do zahraničí. Ve svém volném čase se věnuje svým dcerám, běhá rád bos a fotí.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit