Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Energie čokolády a jak poznat kvalitní čokoládu?

Energie čokolády a jak poznat kvalitní čokoládu?

Čokoládu občas nesmyslně škatulkujeme do kategorie nezdravých potravin, kterým je třeba se vyhýbat. To se ovšem netýká kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa, která v přiměřeném množství tělu prospívá a především dodává potřebnou energii. Rychlých zdrojů energie je hned několik, ale žádný nechutná tak skvěle jako čokoláda.

Okamžitý zdroj energie

Chcete-li dodat tělu energii co nejrychleji, sáhněte po mandlích, banánech, čokoládě, ovesných vločkách nebo čočce. Uvedené potraviny působí jako okamžité zdroje energie – to, že dobře chutnají, už je jenom bonus. Čokoláda má díky svým vlastnostem mezi potravinami výjimečné postavení. Ovšem řeč je o kvalitní čokoládě, která obsahuje alespoň 70% kakaa. Imitace čokolády s obsahem všeho možného mimo kvalitních surovin nemají s čokoládou nic společného. Vybíráte-li si čokoládu stejně jako knihu, tedy podle obalu, zaměřte se vždy na zadní stranu a prostudujte složení.

Jak poznat kvalitní čokoládu?

Orientujte se především podle obsahu kakaa, které v malém množství obsahuje kofein známý svými povzbudivými účinky. Vodítkem při výběru čokolády by měl být v první řadě její obsah, na který nepřímo odkazuje i cena. Kvalitní čokoláda by neměla obsahovat rostlinný či mléčný tuk, syrovátku, lískooříškovou pastu, vanilin, umělá dochucovadla a „éčka“.

Dva čtverečky čokolády osladí den

Úbytek energie pociťují především lidé se zvýšenou fyzickou aktivitou. Ať už trénujete na půlmaraton nebo kácíte stromy v lese, můžete se setkat s nedostatkem energie. Čokoláda rychle a efektivně dodá energii a doplní případné ztráty. Ani při kancelářské práci si nemusíte čokoládu odpírat. Vyberte si tabulku s vysokým obsahem kakaa a omezte denní příjem na jeden či dva čtverečky. Při vyváženém jídelníčku a rozumném pohybu po nich rozhodně nepřiberete. Lehce se rozpustí na jazyku a osladí vám den.

Dávka hormonu dobré nálady

Kakaové boby v medu

O blahodárných účincích čokolády nesvědčí jenom její konzumenti, ale také vědci. Pražské Centrum pro poruchy metabolismu a výživy potvrdilo, že čokoláda ovlivňuje neurotransmitery v mozku, uvolňuje napětí a stres a naopak navozuje klid a pohodu. V kakaových bobech je pak obsažena látka zvaná tryptofan, která zvyšuje hladinu tzv. hormonu dobré nálady mozku. O tom, jak skvěle chutná, ve studii žádná zmínka není, nezbývá tedy než její chuť pravidelně testovat v domácím prostředí, na výletech nebo po dvaceti bazénech.

Hledáte další způsoby, jak získat víc energie? Stáhněte si náš ebook!