Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

FOTO: 12. české medobraní v Ořechu 2015

FOTO: 12. české medobraní v Ořechu 2015

Zúčastnili jsme se 12. českého medobraní ve včelínu Ořech. Proč mne tato akce zaujala? Protože je hlavním cílem propagace včelařství, medu, včel a apiterapie.

Medobraní v Ořechu proběhlo letos 28.6.2015. Slyšel jsem mnoho pozitivních ohlasů na tuto akci, proto jsem vzal rodinu, foťák a vyrazili jsme na nedělní výlet. Akce se odehrává v lanovém parku Ořech, takže během celého dne bylo možné lezení po umělé stěně, slaňování nebo skok s jištěním. V tomto areálu je zároveň Včelín Ořech. V den medobraní byly pravidelné prohlídky proskleného včelínu s ukázkou práce včelaře. Bylo možné se podívat nejen do včelína, ale i přímo do otevřených úlů. Včelín je přizpůsoben hromadným návštěvám školních dětí či jiných skupin, takže bezpečnost je na prvním místě.

Ceske medobrani orech
Vladimír Glaser ukazuje medomet

Pořádání medobraní v nejnáročnějším období

I když je vrchol včelařské sezóny a většina včelařů má plné ruce práce, kolegové ze ZO ČSV Praha 5 – Řeporyje stíhají provádět návštěvníky. Lze tak vidět včely i včelaře v plné zbroji – Vladimír Glaser ukázal medomet (jehož vynálezce je Čech František Hruschka), na živo odvíčkoval plásty plné medu a pak proběhlo vytáčení medu pomocí lidské síly přímo na pódiu. Ihned po vytáčení bylo možné ochutnat čerstvě vytočený med, nebo si ho rovnou zakoupit.

České Medobraní v Ořechu mělo v programu také soutěž o nejlepší med nebo medovinu. Každý návštěvník mohl všechny vzorky ochutnat a ohodnotit. Po sečtení hlasů „včelí královna“ vyhlásila výherce. Proběhla názorná ukázka apiterapie, například jsme si mohli ke včelám přičichnout ve speciálním „čichacím“ úlu, který je upraven tak, abychom se nemuseli bát žihadel. V bohatém doprovodném programu jsme viděli soubor Oříšek z MŠ Ořech.

Kdo za to může?

Náš tip

13. české medobraní

Příští rok si tuto akci určitě nenechte ujít! Jestli sledujete náš facebook, včas na ni upozorníme.

Medobraní v Ořechu organizuje Vladimír Glaser, který si původně pořídil včely k opylení sadu. S manželkou vybudovali včelín Ořech, kde se také začali věnovat apiterapii v lázních Ořech. Zde pomocí včel a včelích produktů pomáhají nemocným zlepšit jejich zdravotní stav. Vladimír Glaser včelaří již přes 20 let, dále je autor kuchařky medových receptů a hlavně organizátor Českého medobraní a Pražského medobraní. Patří mezi včelaře Základní organizace Českého svazu včelařů Praha 5 – Řeporyje. Včely členů jsou například v pražském hotelu Intercontinental, nebo na hradě Karlštejn. Níže si už můžete prohlédnout fotogalerii z celého letošního ročníku.

Lukáš Pleva rozvoj obchodu, marketing, zahraničí - o autorovi článku

Hledá nové možnosti jak šířit účinky o včelích produktech. Má na starosti marketing, reklamu a eshop. Stará se o obchodní zástupkyně, takže ho někdy můžete potkat i v terénu. Jeho vize je, aby se kosmetika dostala také více do zahraničí. Ve svém volném čase se věnuje svým dcerám, běhá rád bos a fotí.

Podívejte se na články, které Lukáš napsal:
Letní koktejly pro dospělé. Vyzkoušejte medovinu 6× jinak!