Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

FOTO: Medobraní v Potštejně – vytáčení medu 2015

FOTO: Medobraní v Potštejně – vytáčení medu 2015

Největší z radostí včelaře, kromě dobře prospívajícího včelstva, je medobraní. Co že to vlastně je? Je to období, kdy jsou úly naplněné zralým medem a včelaři si mohou „vzít svou odměnu“.

Jak to tedy začíná?

Nejprve je zapotřebí pravidelná kontrola úlů, abychom pohlídali čas, kdy je med zralý. Zralost medu poznáme podle zavíčkovaných buněk nebo podle toho, že z buněk med neteče. Další důležitou součástí medobraní je krásné počasí. Kdyby bylo chladno, tak se med bude z mezistěn špatně vytáčet.

Náš ideální den byl 15.6. Předpověď byla perfektní, teplota měla vystoupat až na 25 °C a my jsme čekali na to, až vysvitne sluníčko a udělá se příjemné teplo. Kolem 9. hodiny ráno jsme tedy v plné polní vyrazili.

Medobraní Potštejn 2015

Medobraní Potštejn 2015

Do připravených prázdných nástavků jsme rovnali rámky plné medu.

Medobraní Potštejn 2015

Medobraní Potštejn 2015

Plné nástavky s medovými plásty pak putovaly rovnou do medárny.

Medobraní Potštejn 2015

Medobraní Potštejn 2015

Jednotlivé rámky jsme pak odvíčkovali a narovnali do medometu.

Medobraní Potštejn 2015

Medobraní Potštejn 2015

V medometu se s nimi několikrát otočí, abychom z nich pomocí odstředivé síly dostali všechen med.

Medobraní Potštejn 2015

Medobraní Potštejn 2015

Vytočený med volně teče přes síta, poté ho spastujeme a plníme do lahví.

Medobraní Potštejn 2015

Medobraní Potštejn 2015

Více fotek najdete níže ve fotogalerii.

Veronika Plevová
včelařka

Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu zapeklitý dotaz, vyřizuje ho také Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí po horách, včelaří a hlavně vaří. V našem magazínu od ní najdete hned několik úžasných receptů a tipů. Momentálně je na mateřské dovolené.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit