0 Kč(0 ks)
Zpět

FOTO: Medobraní v Potštejně – vytáčení medu 2015

FOTO: Medobraní v Potštejně – vytáčení medu 2015

22. 06. 2015

Největší z radostí včelaře, kromě dobře prospívajícího včelstva, je medobraní. Co že to vlastně je? Je to období, kdy jsou úly naplněné zralým medem a včelaři si mohou „vzít svou odměnu“.

Jak to tedy začíná?

Nejprve je zapotřebí pravidelná kontrola úlů, abychom pohlídali čas, kdy je med zralý. Zralost medu poznáme podle zavíčkovaných buněk nebo podle toho, že z buněk med neteče.Další důležitou součástí medobraní je krásné počasí. Kdyby bylo chladno, tak se med bude z mezistěn špatně vytáčet.

včely potštejn pleva Náš ideální den byl 15.6. Předpověď byla perfektní, teplota měla vystoupat až na 25 °C a my jsme čekali na to, až vysvitne sluníčko a udělá se příjemné teplo. Kolem 9. hodiny ráno jsme tedy v plné polní vyrazili. Do připravených prázdných nástavků jsme rovnali rámky plné medu. Plné nástavky pak putovaly rovnou do medárny. Jednotlivé rámky jsme pak odvíčkovali a narovnali do medometu. Několikrát se s nimi otočí, abychom z nich pomocí odstředivé síly dostali všechen med. Vytočený med volně teče přes síta, poté ho spastujeme a plníme do lahví.

včelstvo potštejn pleva

Více fotek najdete níže ve fotogalerii. Pokud toužíte ochutnat náš první letošní med, tak neváhejte.

Květový med

Letošní květový med 950g

Lesní med

Letošní med lesní 950g

Lesní med

Letošní med lesní 450g

Veronika Plevová včelařka, sociální sítě - o autorce článku

Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu nebo na facebooku zapeklitý dotaz, vyřizuje ho většinou právě Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí ho horách, včelaří a hlavně vaří.

Podívejte se na články, které Veronika napsala:
Mlsejte s námi: recepty na medovou zmrzlinu nebo poctivé koláče

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz