Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

FOTO: Vytáčení medu, medobraní u nás v Potštejně

FOTO: Vytáčení medu, medobraní u nás v Potštejně

První medobraní je jeden z nejpříjemnější okamžiků v roce včelaře. Podívejte se na fotografie z našeho prvního letošního medobraní v květnu tohoto roku. Můžete se také těšit na video, které připravujeme.

Jak probíhá medobraní

Včelky skladují med v plástech, tedy šestibokých buňkách, které znáte z úvodní fotografie na našich stránkách. Poté, co úlové včely přemění nektar v med, dávají jej do těchto plástů, kde z něj postupně odpaří vodu. Když jsou buňky s medem plné a med je dostatečně zahuštěný, buňku tzv. zavíčkují, tedy uzavřou voskem. Tím je med chráněn a nemůže se kazit.

doutnák medové vytáčení medobraní potštejnV určitém období jsme pak na řadě my – včelaři. Při medobraní prohlížíme jednotlivé plásty a hodnotíme, jestli je už vhodný čas na vytáčení. Poznáme to například tak, že med z plástů při „drcnutí“ nevytéká, nebo je alespoň třetina buněk zavíčkovaná. Když ano, plásty odebereme a jde se na vytáčení.

Zavíčkované buňky odvíčkujeme a celý plást vložíme do medometu, kde med pomocí odstředivé síly vyteče z plástů. Následně protéká přes síta kvůli zachycení například včelího vosku, aby nic nepřišlo nazmar.

Výsledkem je čistý med různé barvy a chuti, to podle toho, z jakých rostlin včelky nosily nektar. Různé medy také jinak krystalizují – je to přirozený proces, který se odvíjí od obsahu glukózy a fruktózy. Více jsme o této téměř vědecké disciplíně psali v článku o krystalizaci medu.

odvíčkovaný plást pleva z PotštejnaV poslední době je hodně diskutovaným tématem kvalita medu. V českých obchodech probíhají neustále různé kontroly a bohužel to vždy s kvalitou většiny odebraných vzorků dopadne velmi špatně. Za účelem snížení ceny jsou do medů přidávány různé náhražky, sirupy, škroby, barviva... Takže s pravým medem mají jen málo společného.

Máme pro vás tedy jedno doporučení na závěr – med kupujte u svého prověřeného dodavatele, nebo nejlépe přímo od včelaře. Určitě jej najdete ve svém okolí, takže budete mít jistotu, že konzumujete český med z prostředí, na které jste zvyklí. Kvalitní med také najdete v naší nabídce medů.

Líbí se vám fotografie v galerii? Nasdílejte ji přátelům, děkujeme!