0 Kč(0 ks)
Zpět

Horko? Čtyři tipy, jak se zdravě ochladit

Horko? Čtyři tipy, jak se zdravě ochladit

16. 07. 2016

Možná si řeknete, že si stačí vzít zmrzlinu, pustit klimatizaci a počasí je na nás krátké. Jenže často zapomínáme, že nejsme roboti a náš organismus je pěkně citlivý na nejrůznější podněty. Jak se tedy ochladit a neublížit si?

Typický středoevropan sotvakdy vydrží teploty nad 30 °C, máme rádi spíše podzimní babí léto a sem tam nějakou tu bouřku. Globálnímu oteplování jsou ale naše chutě úplně cizí a rok co rok nám servíruje čím dál tím větší tropy.

Letos si s námi počasí hraje jako na houpačce a horké letní dny střídá studený vítr a oblačnost. Už to samotné není pro naše zdraví dobré a ještě horší je, když k výkyvům sami přispíváme. Pojďme si to projít popořadě.

Hodně pijte

Náš tip

Recept na domácí limonádu

2 litry vody, 1 lžíce medu, šťáva z jednoho citronu nebo pomeranče, ovoce (jahody, rybíz či třeba maliny), snítka máty nebo meduňky

Rozpusťte med ve vodě, přidejte šťávu z citronu nebo pomeranče, nasypte do džbánu čerstvé nebo mražené ovoce a přidejte snítku máty nebo meduňky. Je možné přidat i led.

Nejpřirozenějším způsobem ochlazení je studená voda. Nemělo by jí ale být moc a neměla by být příliš ledová – obecně se doporučuje vypít mezi 2 až 3 litry čisté vody denně při teplotě od 5 °C výše. Vypít více než 4,5 litru vody denně už značně zatěžuje ledviny.

Důležité je zde slovo „čisté“ vody, přeslazené limonády našemu organismu neprospívají. A stejně tak není dobré pít celý den jenom džusy. I když je čerstvá šťáva z odšťavňovače pořádná mňamka, měla by být jen doplňkem – naše ledviny potřebují především čistou vodu, maximálně dochucenou např. citronem nebo pomerančem.

Co vás možná v tomto článku překvapí, bude zmínka o pití piva a čaje v největších vedrech. Pivo dokáže báječně osvěžit, funguje jako iontový nápoj, čaj zase obsahuje rozumnou míru kofeinu, která vás v úmorném vedru dokáže povzbudit. Nic se ale nemá přehánět, čistá voda by stále měla výrazně převládat.

Dejte si zmrzlinu

Pořádně namražená zmrzka nás ochladí v řádu sekund, pozor jen na bolest v krku či teplotní šok, pokud ji sníme moc najednou. O tom by nám mohly vyprávět hlavně děti ;-)

Jedna zajímavost: víte, že se po zmrzce dá i hubnout? Organismus stojí opětovné ohřátí na běžnou teplotu určitou energii, takže pokud si nedopřáváte zrovna tučnou mléčnou verzi, můžete nějaké ty kalorie dokonce i spálit.

Recept na výbornou domácí zmrzlinu najdete zde

Zapněte si klimatizaci

Klimoška je dnes už úplnou samozřejmostí, máme ji v obchodních domech, kancelářích, autech a domácnostech. Při rozumném používání je to doslova dar z nebes, chladit by se ale nemělo přespříliš.

Obecně se nedoporučuje snižovat teplotu pod 21 °C, resp. o více než 5 °C oproti venkovní teplotě. Naše tělo jinak prožívá pořádný teplotní šok, když takto vychlazenou „jeskyni“ opouštíme a vydáváme se do venkovních tropů.

Kromě nachlazení se to často projevuje například bolestí hlavy, což někteří z nás ignorují a raději si vezmou prášek. Signály organismu je ale lepší vnímat, nepřicházejí jen tak.

Skočte do vody

Možná trochu knížecí rada, pokud zrovna článek čtete někde v kanceláři, každopádně koupel v udržovaném bazénu je tím nejlepším způsobem, jak náš organismus přirozeně ochladit.

Pokud není po ruce bazén, rybník či dokonce ani miniaturní potůček, zkuste se osvěžit vodou ve spreji. V kombinaci s ventilátorem je to velmi šetrný způsob, jak si dlouhodobě udržet komfortní klima.

Výborné jsou pak zvláště pro citlivější osoby ventilátory, které dokážou vodní kapky pravidelně uvolňovat do místnosti – zajišťují příjemný vzduch a přitom z nich nehrozí nachlazení jako z klimatizace.

Sdílejte článek Horko? Čtyři tipy, jak se zdravě ochladit

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz