0 Kč(0 ks)
Zpět

Jak poznat kvalitní med? Jeden pohled prozradí mnoho

Jak poznat kvalitní med? Jeden pohled prozradí mnoho

10. 05. 2016

Často se nás přátelé ptají, podle čeho mohou v obchodě poznat kvalitní med. A my jim odpovídáme, že to není jednoduché, ale při troše snahy jdou špatné padělky odhalit na první pohled. Jak?

Ani po letech fungování webu potravinynapranyri.cz od Státní zemědělské a potravinářské inspekce není pančování medu konec – i nadále se v našich supermarketech objevují medy ředěné vodou, levnými sirupy, izocukry nebo s přidanou chemií. Bohužel.

Druhy medů

Květový – světlý, zpravidla z květů rostlinek
Lesní či medovicový – tmavší, spíše z keřů a stromů
Pastovaný – technologická úprava pro snadnější roztírání a konzumaci; zpravidla se pastuje květový

Způsoby umělého nastavování medu jsou velmi rafinované, používá se například kukuřičný nebo třtinový sirup. Barva takového medu, tedy jedna z mála věcí, které můžeme v supermarketu zkontrolovat, přitom není nijak nápadná. Musíme proto koukat hlavně na konzistenci a dalších několik detailů. 

Vezmeme to tedy pěkně popořádku od těch nejdůležitějších rad.

1) cena

Medy se pančují kvůli tomu, aby byly co nejlevnější, takže prvním důležitým ukazatelem je podezřele nízká cena. Pokud v obchodě narazíte na 1kg balení za stovku, určitě nečekejte kvalitu. Něco tam bude špatně.

Jiná situace může být u samotných včelařů. Pokud navštívíte přímo včelaře, můžete koupit med bez jakýchkoli prostředníků, nákladů na dopravu a skladování. Cena pak může být velmi dobrá i bez šizení.

Najít si ve svém okolí včelaře a nakupovat přímo u něj je ostatně také ten nejlepší způsob, jak med dlouhodobě získávat. Už kvůli tomu, že bude pocházet z prostředí, na které je váš organismus zvyklý.

2) pranýř

Na již zmíněném webu potravinynapranyri.cz se objevují alespoň jednou do roka testy medů, čas od času přijde s rozbory také dTest. Kdo podváděl jednou, může podvádět podruhé, a i když je chybování lidské a odpouštění božské, my bychom takového výrobce nepodporovali.

Zvláště, pokud inspekce zjistila vady opakovaně.

3) konzistence

Až po kontrole předchozích dvou ukazatelů přichází na řadu vizuální kontrola. Poctivý med je hodně hustý, tekutý a čirý. Pokud nakloníte sklenicí a med se těžce přelévá, je to dobré (i když zdaleka ne 100%) znamení.

Samotná barva nám mnoho neřekne, mění se podle druhu medu a značně ji ovlivňuje šířka sklenice a světlo v obchodě. Proti světlu každopádně můžete vidět, jestli med netvoří různě barevné vrsty – to by svědčilo o nějakém umělém nastavování. Kvalitní med je konzistentní v celém objemu. Neplatí to však u medu, který zrovna krystalizuje.

Proti světlu také uvidíte čistotu medu. Přírodní mošt od vinaře sice má na dně sediment a kal, med je ale něco úplně jiného – musí být krásně čistý. Přípustný je pouze pyl, na závadu nejsou ani bublinky vznikající při stáčení. Cokoli většího, např. kus trávy, svědčí o horší hygieně při zpracování.

A konečně čtvrtý poznatek – pěnění. I na dobrém medu se může objevit pěna, a to buď z pylu, nebo z okolní vlhkosti, pokud například špatně dovřete sklenici. Pěna na povrchu tedy nemusí hned ukazovat na špatnou kvalitu. Běžné je rovněž postupné tuhnutí a cukernatění.

A jak vám chutnají medy od nás? Napište nám do diskuse nebo na facebook, jsme zvědaví hlavně na hodnocení letošního medu!

Sdílejte článek jak poznat kvalitní med

Diskuse

B.Barchánek B.Barchánek 20. 08. 2017 | 07:54

Dobrý den,
velice se omlouvám, že takto obtěžuji.
Včera jsem koupil 10 l medu a bohužel, když jsem je doma otevřel je velice tekutý a neudrží se na lžičce. Zároveň při nalévání nedělá tu skládačku, ale teče jako voda. Užívám med již 18 roků a nechci pána od kterého mám poprvé med z Vysočiny nějak napadnout. Jak mám prosím postupovat,
Děkuji. B. Barchánek

Administrátor Veronika Plevová, Rodinná firma Pleva (Administrátor) 21. 08. 2017 | 10:04

Hezký den, takto na dalku se to těžko určuje. 1. med může být nezralý - brzo vytočený a obsahuj více vody a poté taky může začít brzy kvasit 2. může být přehřátý - ztuhnul - zkrystalizoval a na jeho rozehřátí se použila moc vysoká teplota a tím se zkazil.


Zkuste ho dát do chladna a pokud se ještě ani potom nebude "skládat" tak bych se ozvala tomu danému včelaři a zeptala bych se ho na to a případně ho vrátila.


Přeji hezký den

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz